2023-11-25

«ПАМ’ЯТАЄМО. ЄДНАЄМОСЯ. ПЕРЕМОЖЕМО»: студенти політехніки запалили свічки пам’яті за жертвами Голодомору

Кожну четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду Українського народу, а також голодоморів 1921–1922 та 1946–1947 років в Україні. У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулись меморіальні заходи, а у 90-ті роковини Голодомору 1932-1933 рр. студенти зібрались на загальнонаціональну Хвилину мовчання і приєднались до акції «Запали свічку».

«ПАМ’ЯТАЄМО. ЄДНАЄМОСЯ. ПЕРЕМОЖЕМО»: студенти політехніки запалили свічки пам’яті за жертвами Голодомору

25 листопада українці згуртувалися у День пам'яті жертв голодоморів під гаслом «ПАМ’ЯТАЄМО. ЄДНАЄМОСЯ. ПЕРЕМОЖЕМО».

На знак вшанування жертв страшної трагедії приспущені Державні Прапори, майоріють траурні стрічки на синьо-жовтих стягах.

Вшанування вдруге відбувається в умовах повномасштабної війни, розв’язаної росією проти нашої держави, бо прагне знову вчинити геноцид на українській землі.

Увесь цивілізований світ зараз солідаризується з Україною. У листопаді цього року Голодомор 1932–1933 років в Україні визнали актом геноциду парламенти 28 держав, а також низка міжнародних організацій.

«Комуністичний тоталітарний режим вчинив злочин геноциду проти Українського народу. Метою злочину у XX столітті було знищення українського народу як нації. Як сказав Президент України, це трагедія, через яку сьогодні ми плачемо й мовчимо – так тихо, що це має чути весь світ.

Через 90 років після Голодомору-геноциду росіяни знову застосовують проти українців нелюдські методи геноциду, щоб знищити нашу ідентичність, культуру, мову, а відтак, – знищити українську націю. Історія жорстоко повторюється. Російські окупанти масово вбивають, полонять українців, викрадають дітей, руйнують міста та завдають ударів по мирному населенню.

Тоталітарний радянський союз приховував Голодомор і свідчення злочину. Сучасна росія використовує пропаганду не лише для приховування своїх злочинів, а й налаштовує своє населення на схвалення звірств і подальше скоєння.

Та Український народ не упокориться. Відчуваючи біль, ми продовжуємо відчайдушно опиратись новому геноциду і підтримувати наших захисників.

Сьогодні молимось за упокій закатованих, за спокій душ і за справедливість. Оберігаємо вогонь пам’яті, щоб ніколи не забувати того, через що довелося пройти Україні, розповідати правду наступним поколінням.

Вічна памʼять усім жертвам Голодомору-геноциду!

Вічна вдячність усім, хто боровся й бореться за свободу і майбутнє України, за життя нашого народу!» – сказав ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» зібрались на загальнонаціональну Хвилину мовчання і приєднались до акції «Запали свічку».

Також студентський та науково-педагогічний колектив підтримав загальноукраїнську акцію «Пам’ятай про жертв Голодомору. Підтримуй тих, хто бореться за Україну», символом якої стала окопна свічка. В університеті втілюються волонтерські ініціативи на підтримку захисників – виготовляються окопні свічки, проводяться благодійні збори на потреби ЗСУ.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»