2020-02-21

Студенти взяли участь у першому в Україні SEG воркшопі, присвяченому наукам про Землю

18 лютого представники кафедри нафтогазової інженерії та технологій та Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяли участь у роботі 1st SEG Geoscience Workshop in Ukraine

Студенти взяли участь у першому в Україні SEG воркшопі, присвяченому наукам про Землю

Захід, проведений Міжнародною спілкою практикуючих геофізиків, мав на меті зібрати 200 вмотивованих геонауковців під одним дахом з метою популяризації наук про Землю, продемонструвати способи використання цих наук у щоденному житті, а також фахівців різних сфер видобувної галузі задля налагодження продуктивної співпраці. Захід був відкритим також для учнів, студентів, представників закладів вищої освіти, громад.

«Серед топ-10 проблем у світі лідируючими є: забезпеченість водою та їжею, зміна клімату, джерела енергії та можливість життя на інших планетах. Ці проблеми є життєво важливими, і людство повинне їх вирішити якомога швидше. Хороша новина: науки про Землю можуть стати ключем до вирішення вищезгаданих питань. На жаль, люди не дуже знайомі з науками про Землю та їхніми можливостями. Це викликає від сутність зв’язку між поточною ситуацією та подальшим зміцненням усього світу.

Київський осередок SEG вважає, що якщо ми можемо поширити слово про геонауки, це може змінити світ, зробивши невеликі кроки, починаючи з нашої громади. Люди з різних соціальних груп: фермери, вчені, уряд – можуть скористатися допомогою наук про Землю, щоб покращити життя кожного», – зазначили організатори.

У воркшопі-2020 взяли участь представники компаній Schlumberger, Weatherford, DTEK, Укргазвидобування, Softserve та кількох інших, представники професійних організацій SPE, EAGE, AAPG, SPE.

Науково - педагогічні працівники Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» - к.т.н., доцент кафедри нафтогазової інженерії та технологій університету Олександр Петраш та асистент кафедри нафтогазової інженерії та технологій Марина Вовк, викладачі Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Продайко та Олександра Агейчева, президент студентського парламенту Національного університету імені Юрія Кондратюка Олександр Литвиненко отримали новий практичний досвід, який впроваджуватимуть у свою професійну та освітню діяльність. Отримані корисні навички обов’язково стануть їм в нагоді для подальшого професійного та наукового зростання.

Конференційні сесії були присвячені різним тематикам: нафтогазова індустрія, ІТ в сфері геології, вирішення проблем глобального потепління, застосування геофізики в різних сферах життя. Деякі теми обговорили з фахівцями під час онлайн-зв’язку з Національним Арктичним Науковим Центром та представниками SEG з різних куточків світу (Бангладеш, Канада, Монголія, США, Непал, Хорватія та інших).

Представники студентського чаптеру SEG поінформували про можливості, які відкриває для студентів та викладачів участь у спілці: польові відрядження, гранти на придбання обладнання та проведення досліджень. Віце-президент Kyiv SEG Student Chapter запросила до роботи в організації представників Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Професор Бенджамін Медведєв, який представив компанію Schlumberger, зробив доповідь про технологію спектральної декомпозиції для виявлення покладів вуглеводнів. Професор відповів на запитання наших студентів щодо можливостей подальшого працевлаштування та особливості роботи в компанії.

«Представники компанії Weatherford ознайомили слухачів із нещодавнім досягненням в області буріння – інструментом LWD удосконаленої конструкції, яка поєднує у собі функції цілого ряду окремих приладів та надає комплексну інформацію у реальному часі. Ця інформація увійде до робочої програми курсу «Буріння свердловин», що викладається у Навчально-науковому інституті нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Делегат від компанії DTEK зробив доповідь про особливості сейсмічної інтерпретації з акцентом на невизначеності, що мають місце в роботі інтерпретатора та їх наслідки. Проаналізований метод структурної реставрації для збільшення точності інтерпретації обов’язково увійде до курсу «Геологічне та гідродинамічно моделювання родовищ вуглеводнів».

У перервах між доповідями надзвичайно корисно поспілкувались з колегами із КНУ. Цікавим був обмін досвідом, сесія віртуальної реальності та різноманітні конкурси на геологічну обізнаність із розіграшами цінних призів та подарунків від організаторів заходу», – розповів Дмитро Ключка, президент студентського відділення Спілки інженерів-нафтовиків, студент Навчально-наукового інституту нафти і газу.

Представники професійних спільнот SPE та AAPG поінформували учасників про заходи, які проводять спілки, та можливості стажувань, досліджень і працевлаштування для студентів – від зручного офісу у Києві до суворої польової роботи в Антарктиці. Зокрема йшлося про значні перспективи участі у змаганні Imperial Barrel Awards від Американської асоціації нафтових геологів, де цьогоріч команда Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вдруге братиме участь.