2020-02-21

Студентів і випускників запросили до проєкту цифрової трансформації Полтавщини

20 лютого у Полтавській ОДА відбулась робоча зустріч з питань реалізації проєкту цифрової трансформації області. До участі запросили студентів та випускників закладів вищої освіти, з метою залучення креативної молоді до розробки сучасних діджитал-сервісів.

Студентів і випускників запросили до проєкту цифрової трансформації  Полтавщини

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» представили студенти навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту (спеціалізації «Економічна кібернетика» та спеціальності «Менеджмент»), а також навчально-наукового інституту інформаційних технологій та механотроніки (спеціальності «Комп'ютерні науки»).

Заступник голови Полтавської обласної державної адмівністрації Євген Греков та начальник Управління інфраструктури облдержадміністрації Сергій Марчишинець, розповіли про створення підрозділу, який займатиметься цифровізацією області, згідно з програмою Міністерства цифрової трансформації України. Наразі Міністерство налагоджує співпрацю з ЦНАПами, бібліотеками, бізнесом, закладами загальної та вищої освіти.

«Нещодавно був презентований новий додаток «Дія» програми «Держава у смартфоні». Його зручність не викликає жодних сумнівів. Величезний потенціал є у тому, що таке осучаснення можливо запровадити і в інших сферах. У повсякденному житті є багато звичних речей, які ми можемо удосконалити. Для цього потрібно змінити свій підхід, не погоджуватись з тим, що вже існує, а мати бажання щось змінити. Це ми можемо зробити разом. У нас в Управлінні інфраструктури створюють відділ, який буде займатися цифровою трансформацією. Голова Полтавської ОДА зацікавлений знайти кандидатуру на посаду заступника голови ОДА з питань цифрової трансформації. Це може бути будь-хто з вас, у кого є досвід в ІТ-проєктах, досвід ведення проєктів і т.д. Також кожен з вас може долучитися до роботи в новій команді за різними напрямками», – сказав заступник голови Полтавської ОДА Євген Греков.

Формування безпечного інформаційного середовища на базі сучасних цифрових технологій, впровадження інноваційних та передових ІТ-рішень, підвищення доступності цифрових сервісів і послуг для громадян, усунення людського фактору та корупційних ризиків в реалізації контролюючих функцій держави неможливе без створення відповідної цифрової інфраструктури.

Держава планує до 2022 року покрити 90% населених пунктів України якісним швидким інтернетом, навіть у найбільш віддалених містечках та маленьких селах. У Полтавській області очікується максимальне покриття мережею 4G і широкосмуговий доступ до інтернету, щоб всі мешканці області, незалежно від свого місцезнаходження чи проживання, та не перебували в сегменті «цифрового розриву».

Програма цифрової трансформації передбачає діджиталізацію сфери надання адміністративних послуг, освіти, медицини, транспортної інфраструктури, будівництва, паливно-енергетичної галузі, житлово комунальної сфери та інших.

«Полтавщина вже сьогодні посідає одне з перших місць стосовно розвитку ІТ-проектів. Стан підключення до мережі Інтернет об’єктів соціальної інфраструктури області у 2018 році складав 58,5%, у 2019 – 66,1% у 2020 – 78,6%. Охоплення автомобільних доріг знаходиться на рівні 77,4%. Роботу з розвитку цифрової трансформації потрібно продовжувати у всіх сферах. І вона триває. Нам потрібні ваші креативні ідеї, ваші пропозиції щодо вирішення окремих питань. Якщо ви навіть не будете працювати у новоствореному відділі нашого управління, ви можете долучитися до проєкту цифрової трансформації Полтавщини», – додав Сергій Марчишинець.

Студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» узяли активну участь в обговоренні майбутніх перспектив реалізації проєкту та можливостей співпраці. Студентка Карина Зейналова запитала, як буде розподілено за часом виконання різних блоків проекту і в якому форматі планується участь студентів. Сергій Марчишинець відповів, що нове управління розроблятиме обласні програми, де будуть закладені терміни реалізації у різних сферах. Формат участі студентів обговорюватимуть з представниками вузів. Також розповів про процедуру прийому на державну службу у новому управлінні і про порядок конкурсного відбору.

Медіацентр

Національного університету

"Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"

Фото: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА