2020-08-28

Студентів політехніки навчатимуть інноваційному підприємництву

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став учасником пілотного проєкту «Підприємницький університет» від Стартап-інкубатора YEP та Міністерства освіти і науки України.

Студентів політехніки навчатимуть інноваційному підприємництву

Національний університет імені Юрія Кондратюка обрали до переліку пілотних університетів України, де у першому семестрі 2020-2021 навчального року розпочнеться навчальний курс «Інноваційне підприємництво та управління стартап-проєктами». Його інтегрують у межах навчальних дисциплін, що вже викладаються в університеті, або ж студенти зможуть його вивчати як дисципліну за вибором.

Студенти політехніки вивчатимуть інтегрований курс з інноваційного підприємництва та управління стартап-проєктами, втілюючи власні бізнес-ідеї. Кращі студентські стартапи братимуть участь у конкурсі та отримають індивідуальну менторську підтримку від YEP, Дія.Бізнес, Українського фонду стартапів, Cisco, ОККО, Genesis,  REACTOR.UA, TechUkraine  та інших партнерів проєкту.

Головна мета проєкту – розвиток підприємницької освіти та стартап-руху в університетах України. На думку керівників проєкту, запровадження подібних інновацій – це важливий крок  для розвитку української підприємницької екосистеми, новий академічний курс дозволить  навчити ціле покоління молодих людей  сучасному підприємництву за кращими світовими стандартами.

За інформацією Міністерства освіти і науки України, програма курсу пройшла рецензування міжнародних партнерів та експертів: Університету Штату Північна Кароліна (США), Університету Тарту (Естонія), екс-директорки стартап -акселератору Тель-Авівського  університету Олени Донець.

Викладачі університету пройдуть 26-28 серпня попереднє онлайн- навчання за тематикою курсу та отримуватимуть  постійну підтримку експертів та менторів YEP.

 YEP! – це мережа академічних стартап-інкубаторів. Команда проєкту створює екосистему молодіжного підприємництва в Східній Європі, яка надає можливості молоді для персонального та професійного розвитку, зокрема без ризиків спробувати себе у підприємництві та запустити власний стартап за 3 місяці.

«Ми давно працюємо з університетами, проте управління стартапами в освітній процес інтегруємо вперше. Робота студентів над стартапами буде  зараховуватись як складова навчання в університеті. Дуже важливо, що ми будемо постійно підвищувати кваліфікацію  викладачів цього курсу», – прокоментував засновник YEP Андрій Заікін.

За словами генеральної директорки  директорату науки та інновацій Міністерства освіти і науки України Юлії Безвершенко, українські винахідники, засновники стартапів мають обмежений доступ до знань про те, як перетворити свої розробки чи креативні ідеї  на інноваційні продукти та послуги.

«Сьогодні українські винахідники, інноватори, засновники стартапів справді мають обмежений доступ до знань про те, як перетворити свої розробки чи креативні ідеї на інноваційні продукти та послуги. Тож ми сподіваємося, що цей проєкт розширить можливості такого доступу. З одного боку, курс дасть нові знання та практики студентам і викладачам, а з іншого – у перспективі дозволить університетам залучити додаткові кошти від впровадження своїх розробок. Також важливо, щоб у курсі був акцент на розгляд кейсів з науковою складовою», – розповіла Юлія Безвершенко.

«Національний проєкт Дія. Бізнес  передбачає комплексну та повноцінну допомогу  підприємцям за рахунок створення  екосистеми їхньої  підтримки. Для нас важливо, щоб  люди починали власний бізнес і успішного його розвивали. У цьому контексті формування підприємницьких навичок в університеті  є важливою складовою нашого проєкту», – говорить заступниця Міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції Валерія Іонан.  

Університети, що взяли  участь в пілотному проєкті, зможуть долучитися  до наступних етапів проєкту «Підприємницький університет».

Проєкт реалізується  Стартап-інкубатором  YEP спільно з Міністерством освіти і науки України, Міністерством  цифрової трансформації України, Дія. Бізнес та  Ukrainian Startup Fund за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».                                                                

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»