2021-04-07

Студентка-архітекторка запропонувала інноваційні просторові рішення для міських прирічкових парків

Магістрантка Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Полтавської політехніки Ярослава Добрик презентувала дизайнерський проєкт міського Прирічкового парку на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт. Дослідження майбутньої архітекторки визнали найкращим серед усіх робіт у секції «Дизайн архітектурного середовища».

Студентка-архітекторка запропонувала інноваційні просторові рішення для міських прирічкових парків

Наукова робота студентки-магістрантки кафедри архітектури будівель та дизайну Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ярослави Добрик «Ландшафтний дизайн міських прирічкових парків» здобула диплом I ступеня на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності 191 «Архітектура та містобудування».

Роботу з ландшафтного дизайну визнали найкращою серед 17 поданих на розгляд членів галузевої конкурсної комісії в секції «Дизайн архітектурного середовища». Підсумкову науково-практичну конференцію та презентацію кращих студентських проєктів провели 23 березня на базі Харківського національного університету будівництва та архітектури в дистанційному форматі на платформі Zoom.

Наукова робота майбутньої архітекторки Ярослави Добрик «Ландшафтний дизайн міських прирічкових парків» була виконана під керівництвом кандидата архітектури, доцента кафедри архітектури будівель та дизайну Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Людмили Шевченко. Робота магістрантки присвячена важливій та актуальній темі – ландшафтному дизайну прирічкових міських парків.

«Вода чарує й притягує відвідувачів, викликає у них море позитивних емоцій – від спокою та розслаблення до підняття настрою динамікою й активними рухами. Вода є символом чистоти, нового життя, але водночас, має неймовірну силу, здатну затоплювати, знищувати все на своєму шляху. Стихії природи можна прогнозувати, але з ними важко боротися. Така подвійна характеристика води несе на собі як естетичну насолоду, так і небезпеку для людей та оточуючого середовища. І в першу чергу це стосується прирічкових парків та рекреаційних зон відпочинку біля води», –розповіла про вибір тематики власної наукової роботи Ярослава Добрик.

У роботі магістрантка намагалася знайти відповіді на існуючі виклики у вигляді екологічних загроз, обмеженості доступу, безпеки експлуатації природних ресурсів та їх цілорічної художньо-естетичної привабливості. У прирічкових парках головними викликами є підняття рівня води, затоплення територій, зсув ґрунту в результаті підмивання тощо, відомий досвід запровадження різних прийомів боротьби з подібними викликами. При підготовці роботи використовувалися історико-теоретичний, порівняльно-історичний, метод комплексного аналізу, емпіричний та експериментальне концептуальне проєктування при виконанні проєктної пропозиції по дизайну прирічкового парку у місті Полтава.

Авторка запропонувала використати «бунт» природних стихій для урізноманітнення просторового вирішення територій, їхнього залучення до участі у формуванні художньо-естетичних якостей ландшафтного об’єкта. Зокрема, магістрантка надала практичні рекомендації щодо збереження існуючої дендрофлори у таких парках, захисту прибережних територій від руйнувань, викликаних паводками, та їх функціонального навантаження.

Наукова новизна результатів роботи полягає в уточненні поняття «прирічковий парк», виявленні прийомів ландшафтного дизайну, спрямованих на покращення етичних характеристик пропонованих об’єктів і вирішення екологічних та безпекових проблем. Практичне значення наукової роботи визначається у процесі експериментального проєктування і передбачає впровадженням винайдених прийомів у проєктуванні прирічкових парків та їхньої успішної реалізації в уже існуючих задля уникнення небезпечних ситуацій, вдосконалення архітектурного дизайну.

«Прийоми, виявлені у ході даного дослідження та напрацьовані практичні рекомендації знайшли своє відображення в розробленій проєктній пропозиції по ландшафтному дизайну прирічкового парку у місті Полтава. Робота спрямована на створення приємного ландшафтно-рекреаційного середовища, доступного й безпечного для всіх мешканців міста», – прокоментувала науковий керівник, кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури будівель та дизайну Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Людмила Шевченко.

Апробація результатів наукової роботи відбулася на міжнародній та університетській науково-практичних конференціях, у двох наукових публікаціях та дипломному проєктуванні.

Варто відзначити, що у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності 191 «Архітектура та містобудування» презентували наукові роботи ще два магістранти кафедри архітектури будівель та дизайну Полтавської політехніки.

Наукова робота магістрантки Альони Гринь присвячена лендформному підходу в проєктуванні архітектурних об’єктів (науковий керівник – кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури будівель та дизайну Полтавської політехніки Наталія Новосельчук) та посіла шосте місце у рейтингу наукових робіт.

Робота магістранта Ростислава Федотова (науковий керівник – кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури будівель та дизайну Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Людмила Шевченко) присвячена мостам у дизайні архітектурного середовища та посіла сьоме місце у рейтингу. Минулого року проєкт Ростислава Федотова «Дизайн велопарковки Poltava ride для міста Полтава» здобув перше місце у бліцконкурсі від КО «Інститут розвитку міста».

Вагомі результати свідчать про активну роботу викладачів кафедри архітектури будівель та дизайну Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у підготовці висококваліфікованих спеціалістів та майбутніх науковців.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»