2020-09-24

Студентка політехніки стала лауреаткою літературної премії імені В.Г. Короленка

Студентка гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Софія Дмитрюк нагороджена дипломом лауреата II ступеня щорічної міської літературної премії імені В.Г. Короленка за активну участь у громадському та культурному житті міста.

Студентка політехніки стала лауреаткою літературної премії імені В.Г. Короленка

У День міста відбулась 17-та церемонія нагородження лауреатів щорічної міської літературної премії імені Володимира Галактіоновича Короленка – пам’яті видатного полтавця, письменника, громадського діяча, мецената. Традиційно полтавці зібрались у літературно-меморіальному музеї видатного земляка.

Участь у церемонії взяли секретар Полтавської міської ради Олександр Шамота, перший заступник Полтавського міського голови Ігор Федій, заступник Полтавського міського голови Сергій Рекотов. Цього року за перемогу у різних номінаціях змагалося 39 полтавців – школярі, студенти, педагоги, журналісти і громадські активісти.

Студентка групи 301-ГФ гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Софія Дмитрюк здобула перемогу у номінації «За активну участь у громадському та культурному житті міста». Переможниця відзначена дипломом II ступеня та грошовою винагородою за літературознавче дослідження оповідання «Чудная» Володимира Короленка. Надихнула до участі в конкурсі науковий керівник – доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Кушнірова.

«У своїй роботі дослідила жанрову специфіку та стилістику одного з оповідань Володимира Короленка, надзвичайно мотивувала підтримка моєї наукової наставниці. Процес був тривалим, оформленню ідей передувала старанна праця над текстом, написання окремих тез. Найскладніше було розпочати. Враховуючи те, що я неодноразово писала наукові статті, брала участь у конкурсах, конференціях, пропозиція долучитися до участі в конкурсі була на часі. Карантин, на жаль, вносить свої корективи у мою наукову діяльність, тому не вистачало емоцій, які отримуєш під час втілення якоїсь давно відкладеної ідеї. Чесно, на перемогу у мене була крихітна надія, адже багато талановитих полтавців пишуть роботи та подають на конкурс. Коли дізналася про перемогу в одній з номінацій, відчула просто шалену радість та гордість, що долучилася до популяризації спадщини відомого письменника», – розповіла лауреатка.

Студентка має чимало планів на подальшу наукову діяльність, тому зараз працює над новими ідеями: «Вже реалізовую деякі власні напрацювання, цікаво подати їх до авторитетних наукових видань, заявити про себе як про літературознавця».

«Отримання нагороди такого рівня – почесно для кожного полтавця, тому ми дуже раді з того, що наша студентка отримала призове місце», – додала науковий керівник, доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Кушнірова.

За словами секретаря Полтавської міської ради Олександра Шамоти, не кожне місто може похвалитися такою величезною кількістю відомих імен, як Полтава: «Маємо унікальний шанс зануритися в атмосферу, в якій жили та творив відомі постаті. Щиро вдячний всім, хто працює над збереженням історичної пам’яті – молодим людям, що вже зараз починають наукову роботу, викладачам, полтавським науковцям. Бажаю подальших успіхів та творчої наснаги!»

Лауреатів щорічної міської літературної премії імені В.Г. Короленка відзначили дипломами та грошовими нагородами. На думку представників міськради, це позитивно вмотивовує талановиту полтавську молодь займатися наукою та пишатися рідним містом. Повний список переможців оприлюднено на сайт Полтавської міської ради.

Премія присуджується у наступних номінаціях:

Перша номінація: «За глибокі знання життєвого шляху і творчої спадщини В.Г.Короленка» – для учнів закладів загальної середньої освіти;

Друга номінація: «За активну участь у громадському та культурному житті міста» – для студентської та творчої молоді;

Третя номінація: «За популяризацію педагогічних ідей Великого Гуманіста» – для вчителів закладів загальної середньої освіти, викладачів закладів фахової передвищої освіти, закладів вищої освіти;

Четверта номінація: «За активну популяризацію життєвого шляху і літературної спадщини В.Г.Короленка» – для письменників та працівників засобів масової інформації, творчих та наукових працівників;

П’ята номінація: «За пропаганду творчої спадщини письменника В.Г.Короленка, ідей демократії і гуманізму, дотримання прав і свобод України» – для громадсько-політичних діячів, митців, працівників в сфері правознавства;

Шоста номінація: «За сприяння розвитку Полтавського літературно-меморіального музею В.Г.Короленка, вагому благодійну роботу в справі розвитку спонсорства та меценатства» – для спонсорів та меценатів.

«Бажаю юним науковцям Полтави не боятися починати, шукайте натхнення, пишіть. Ваш наставник завжди зможе спрямувати вашу енергію та дати мудру пораду. Навіть якщо в перший раз не вийде, це безцінний досвід, чудова можливість заявити про себе як про науковця. Не бійтеся невдач та працюйте над собою!», – побажала Софія Дмитрюк.

Вітаємо переможницю та її керівника, бажаємо нових наукових перемог!

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»