2021-04-18

Студентка-еколог посіла перше місце на конкурсі з охорони праці з пропозиціями захисту персоналу інфекційних відділень лікарень

Студентка Навчально-наукового інституту нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вікторія Заєць стала золотою призеркою Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Охорона праці». Дослідження та розробка ефективних заходів з охорони праці у інфекційних відділеннях під час пандемії високо оцінили науковці, фахівці-практики і медики.

Студентка-еколог посіла перше місце на конкурсі з охорони праці з пропозиціями захисту персоналу інфекційних відділень лікарень

Упродовж 15-16 квітня на базі Харківського національного автомобільно-дорожнього університету відбулася підсумкова науково-практична конференція з проведення II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Охорона праці». Власні наукові напрацювання презентували близько 40 студентів провідних українських університетів. Консультації та науковий супровід юним дослідникам надавали досвідчені науковці, фахівці-практики різних галузей.

Наукова робота студентки групи 5ТЗ Навчально-наукового інституту нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вікторії Заєць та студентки Запорізького національного університету Маргарити Товмасян «Розробка заходів щодо підвищення охорони праці в інфекційних відділеннях медичних закладів», представлена під керівництвом доктора технічних наук, доцента, завідувачки кафедри прикладної екології та природокористування Полтавської політехніки Олени Степової та кандидата технічних наук, доцента Запорізького національного університету Карини Белоконь здобула диплом I ступеня.

Члени галузевої конкурсної комісії відзначили високий рівень представлення, наукову новизну, актуальність та практичне спрямування студентського наукового дослідження, у якому авторки детально проаналізували основні аспекти діяльності з охорони праці у медичних закладах країни. Вибір тематики дослідження, що стосувалася роботи інфекційних втілень в період пандемії COVID-19, зумовлений нагальністю у вирішенні питань захисту медичних працівників. З повним переліком переможців, тезами наукових виступів та рецензіями можна ознайомитися на офіційному сайті Харківського національного автомобільно-дорожнього університету.

«Працюючи над темою, звернули увагу на загрозливі статистичні дані, що стосувалися загального і професійного рівня захворюваності медичних працівників у нашій країні. Показники смертності залучених у сфері охорони здоров’я, що не досягли 50-річного віку, на 32% вищі, ніж у середньому по країні.

На жаль, медичні працівники посідають лідерські позиції за профзахворюваннями, їхня частка становить 11-14% серед всіх виявлених хворих. Зокрема, серед всіх видів економічної діяльності серед жінок перше місце за цим показником займають медичні сестри – 9,4%!», –прокоментувала співавторка наукового дослідження Вікторія Заєць.

Дослідниці розглянули небезпечні та шкідливі виробничі фактори, що мають місце в інфекційних відділеннях, та консолідували спільні зусилля на вирішення такого актуального завдання як розробка заходів та засобів для поліпшення умов праці персоналу в інфекційних відділеннях лікувально-профілактичних закладів для зниження впливу небезпечних чинників на персонал. Студентки пропонують широке впровадження засобів, які полегшують працю і зменшують ризик травмування медсестер: поворотний надліжковий стіл, ноші медичні для транспортування пацієнта по сходах; стельовий підйомник; мобільний підйомник; килимки і накладки проти ковзання; використання сучасних ізольованих боксів для інфекційних хворих, витяжної вентиляції боксів, бактерицидного рециркулятора для знезаражування приміщень, знешкодження епідемічно небезпечних відходів централізованим і децентралізованим способом інсинераторами різної продуктивності, забезпечення персоналу сучасними респіраторами з HEPA-фільтрами, одноразовими респіраторами ЗМ К101 і комплектами захисних засобів.

Студентські наукові дослідження, виконані під керівництвом доктора технічних наук, доцента, завідувачки кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олени Степової, мають здебільшого прикладний характер та неодмінно стануть в нагоді науковцям, екологам та фахівцям нафтогазової, медичної та транспортної сфери. Зокрема, студентка-еколог перемогла на конкурсі з пожежної безпеки, розробивши практичні поради по запобіганню наслідків розгерметизації сталевих нафтопроводів, а наукове дослідження шумового навантаження у Полтаві посіло перше місце на конкурсі зі спеціальності «Автомобільний транспорт».

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»