2020-01-30

Студентки гуманітарного факультету розповіли про навчання у Літній школі польської мови та культури

Студентки гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Неля Бечкало та Ірина Лобко були учасницями Літньої школи польської мови та культури за стипендіальною програмою від польського Національного агентства академічних обмінів (NAWA) і поділились враженнями

Студентки гуманітарного факультету розповіли про навчання у Літній школі польської мови та культури

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – єдиний у Полтаві заклад вищої освіти, де польська мова викладається як друга іноземна мова. Університет забезпечує широкі можливості для участі студентів-філологів у академічних обмінах і стипендіальних програмах, які пропонують польські партнери.

Літня школа польської мови та культури від NAWA – це чудова можливість для молоді отримати нові якісні знання, поспілкуватися зі студентами з усього світу.

Програма відкрита для студентів, які вже вивчають польську мову та бажаючих розпочати її вивчення. Стипендіати програми обираються за результатами щорічного конкурсу, для участі в якому необхідно заповнити анкету на сайті польського Національного агентства академічних обмінів.

Обов’язкові умови – написати мотиваційного листа польською чи англійською мовами, додати довідки про навчання в університеті та рекомендаційний лист. За програмою від NAWA студенти безкоштовно навчаються та проживають у Польщі протягом місяця, отримуючи одноразову стипендію.

– Ми навчалися у маленькому місті Цешин на кордоні з Чехією в підрозділі Сілезького університету. По буднях ми мали інтенсивні заняття з польської мови, лекції про польську культуру, історію, мову, традиції тощо, а ввечері відвідували культурні заходи, як-от: перегляд польських фільмів, вечори поезії, культур і народів, – ділиться враженнями студентка Ірина Лобко.

За результатами тестування на визначення рівня володіння польською мовою студенти об'єднувалися в групи. Навчання у Літній школі було інтенсивним та насиченим. Після завершення навчання у Літній школі польської мови та культури студентки отримали сертифікати про результати навчання та прослуханий курс.

Студентка-магістрантка гуманітарного факультету Неля Бечкало поділилась подробицями про досвід участі у міжнародних освітніх програмах та враження від навчання закордоном.

– Серед студентів Літньої школи польської мови та культури було чимало вихідців з Китаю, Японії, Кореї. На мою думку, якщо людина вивчає культуру інших країн – це допоможе краще пізнати культуру та історію свого народу.

Після участі в цьому проєкті прийшла до такого висновку: не можна себе обмежувати у тому, що ти можеш вивчити. Ти ніколи не знаєш, де будеш в наступну мить, чим займатимешся. А кожна людина несе у собі щось цінне й про це варто пам’ятати.

Для нас і наших лекторів це був цікавий досвід, бо вони теж вчилися. Заняття були дуже інтерактивними: ми співали, танцювали, грали в кахут, використовували усі медіа-технології. Викладачі завжди були з нами на заходах, допомагали організовувати культурні вечори. Це як літній табір для дорослих, тільки з вивченням польської мови. Ми постійно перебували у польськомовній атмосфері, і навіть той, хто не знав мови – заговорив. Навчання в Літній школі дало мені потужний поштовх до ще інтенсивнішого опанування мови. Навчатися в університеті стало ще цікавіше. До речі, це не перша моя участь у освітніх програмах за кордоном.

Які переваги пропонує освітня програма від польського уряду?

– Ця програма тільки для студентів. Якщо у нас студент – це 18-23 роки, то там я зустріла 45-річну жінку – перекладача, яка, знаючи десять мов, подалася вчити польську. Там змінюються вікові стереотипи, зустрічаються дуже цікаві люди. Крім того, це чудова нагода розширити свій кругозір, помандрувати цікавими місцями, знайти нових друзів. Учасники цієї програми отримують стипендію у розмірі 50 злотих, харчування та проживання – безкоштовні. Цієї суми цілком вистачало на шопінг та екскурсії.

Розкажіть про процес навчання, чи були якісь труднощі?

– Цього року ми мали щодня два заняття польської мови та дві лекції культурного напряму. Слід зазначити, що ми могли обирати тематику занять. Під час вивчення польської мови нас навчали граматиці, ми виконували письмові вправи та складали діалоги. Усе залежить від рівня володіння мовою. Цього року вимоги до нас підвищилися – ми влаштовували дискусії та дебати. Загалом спостерігається тенденція до зростання кількості бажаючих навчатися, цьогоріч нараховувалося понад 225 учасників з різних країн світу. Після завершення навчання у Літній школі польської мови та культури учасники отримують сертифікати про результати навчання та прослуханий чотиритижневий курс. Це була чудова нагода поєднати навчання та подорожі. Раджу своїм одноліткам взяти участь у подібних програмах, це сприяє саморозвитку та позитивній мотивації.

Розкажіть про організацію дозвілля. Де встигли побувати за період навчання у школі?

– На вихідних, зазвичай, ми відвідували музеї, театри, насолоджувалися оперою. Організовували все викладачі, які завжди готові піти назустріч. Цьогоріч, коли був вихідний, групою поїхали до Праги. Автобуси ходять щогодини, тому сполучення зручне. Студентам до 26 років усіх національностей є знижка на проїзд потягом, проте не всі перевізники надають цю знижку. Поляки дуже люблять відпочивати – у неділю взагалі нічого не працює, а у будні дні заклади зачиняться близько 18-19-ї години. А неділя – час для сім’ї. Минулого року нам організували велопрогулянку. Та і взагалі все зроблено для людей – майданчики для відпочинку, велодоріжки, пішохідні зони.

Протягом місяця навчання учасники Літньої школи відвідали польські міста Краків та Катовіце, музей Аушвіц і музей-копальню в місті Тарновські Гури, де познайомилися з польською кухнею, традиційним одягом і побутом.

Нова країна – це нові знайомства, друзі. Чи спілкуєтесь з учасниками Літньої школи після завершення проєкту?

– Звичайно, ми спілкуємося в соціальних мережах, листуємося. З тими учасниками, що познайомилися у 2017 році – наступного року знову потрапили до однієї школи. Маю друзів і серед іноземців: студент з Чехії Тадеуш приїжджав до Києва, я показала йому місто. Він дуже любить Україну, часто виставляє тематичні пости з привітаннями на всеукраїнські свята, читає українські книжки та вчить мову. Пам’ятаю, як він зрадів при знайомстві, що може зі мною попрактикувати мову.

Братимете участь у освітній програмі від NAWA цього року?

– Навчаючись в магістратурі за спеціальністю «Переклад», я маю можливість покращити мовну практику, відвідавши Літню школу. Тому неодмінно заповню заявку на участь цього року.

Що б хотіли побажати українським студентам?

– Ніколи не зупинятися на досягнутому, прагнути більшого. Успіх можна чекати, а можна стати успішним, працюючи над собою, власним інтелектуальним розвитком.

Студенти, які бажають взяти участь цій програмі у 2020 році, можуть заповнити анкету польською чи англійською мовами на сайті NAWA.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»