2022-04-25

Тиждень охорони праці – 2022: в університеті заплановані тематичні заходи

У рамках Тижня охорони праці у Полтавській політехніці відбудуться заходи для привернення уваги до питань охорони здоров᾿я і безпеки життєдіяльності здобувачів освіти та працівників, підвищення обізнаності щодо впровадження безпечної практики на робочих місцях та під час навчально-виховного процесу в умовах війни.

Тиждень охорони праці – 2022: в університеті заплановані тематичні заходи

Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці, згідно Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006, в Україні відзначається День охорони праці.

З початку збройної агресії російської федерації, за даними Держпраці, станом на 12 квітня зареєстровано 110 нещасних випадків на виробництві, що підлягають спеціальному розслідуванню, в яких постраждав 191 працівник, зокрема 115 – зі смертельним наслідком. Серед них 33 нещасних випадки сталися саме внаслідок поранень, отриманих працівниками під час виконання трудових обов’язків через активні бойові дії. У результаті таких нещасних випадків поранено 94 працівники, зокрема 50 – зі смертельним наслідком.

Цьогоріч протягом Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню охорони праці (Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі), заплановано проведення тематичних заходів, у тому числі круглого столу відповідно до гасла МОП: «Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я» (World Day for Safety and Health at Work 2022 — Act together to build a positive safety and health culture) за участі представників Міністерства освіти та науки України, Управління Держпраці у Полтавській області та науковців. Учасники обговорюватимуть особливості організації охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників навчально-виховного процесу в закладах освіти у період військового стану. Значущість результатів будь-якої діяльності не може бути вище цінності здоров’я та життя працівника, наголошують організатори.

За оцінками Міжнародної організації праці (МОП), щорічно відбувається понад 270 мільйонів нещасних випадків на виробництві, які ведуть до відсутності на робочому місці працівників протягом більше 3 днів, і близько 160 мільйонів випадків хвороб без смертельного наслідку. На жаль, кожного дня у світі в результаті нещасних випадків на виробництві, професійної захворюваності помирають близько 5000 осіб, в рік ­– від 2 до 2,3 мільйона осіб.