2023-01-23

Триває грантовий конкурс для письменників та творчої молоді «Кентавріада»

Стартував щорічний грантовий конкурс для письменників, зокрема початківців, які хочуть створити художні твори для дітей і підлітків на основі історичних і міфологічних даних. Подаватися можуть усі бажаючі, обмежень щодо віку, національності та країни проживання немає. Конкурс проводиться у два етапи, дедлайн подання пропозицій – 12 травня 2023 року.

Триває грантовий конкурс для письменників та творчої молоді «Кентавріада»

 «Кентавріда» – це щорічний грантовий конкурс для письменників, зокрема початківців, які хочуть створити художні твори для дітей і підлітків на основі історичних і міфологічних даних про територію і жителів Таврійського регіону України. Оповідь твору може не обмежуватись територією Таврії – південними областями та півостровом Крим. Для вашого натхнення та розуміння об’єму теми зазначимо, що історію земель і народів України ми рахуємо не від 1991 чи 1654 року, і не від Кия, Щека і Хорива, а від створення Всесвіту за давньослов’янськими легендами. 

Подавати заявки на конкурс «Кентавріда» можуть всі автори, зокрема й початківці, які ніколи не писали художніх текстів, а також письменники з досвідом і публікаціями. Обмежень щодо віку, національності та країни проживання немає. 

Дедлайн подання конкурсних творів - 12 травня 2023 року до 23:59.

Конкурс реалізується в два етапи:

  • на першому етапі заявники подають свої пропозиції у вигляді логлайну і синопсису твору. Конкурсна комісія відбирає пропозиції, які переходять на другий етап відбору;
  • на другому етапі заявник подає повний твір і пропозиції щодо оформлення твору (якщо вони є).

Заявки для першого етапу можна подавати упродовж усього року. Ви отримаєте відповідь щодо переходу на другий етап упродовж трьох тижнів після подання заявки.

Обрання переможця за умовами конкурсу відбувається упродовж 4 тижнів. Усі учасники отримають відповідь щодо результатів на вказану в анкеті-заявці електронну пошту. Ми гарантуємо збереження авторських прав, а також не передаємо ваші персональні дані третім особам.

Для участі у конкурсі вам потрібно зробити наступні дії:

  • заповніть анкету за посиланням;
  • подайте суть твору (логлайн) та синопсис (структурований опис твору) українською мовою. Надішліть документи на пошту kentavrida@gmail.com. У темі листа вкажіть, будь ласка, «Заявка на конкурс «Кентавріда» 2023»

Довідково: Логлайн (log line) – короткий підсумок твору (книги, фільму, програми), який розкриває головний конфлікт історії, короткий зміст сюжету й емоційний «гачок», який притягує увагу аудиторії. Розмір логлайну – це може бути навіть одне речення до 25 слів. Логлайн вказує на час, місце, обставини подій твору, називає головного героя та антагоніста, подає зав’язку, що призводить до розвитку дії, конфлікт (моральний план) і мету твору.
Синопсис — короткий лінійний виклад концепції художнього твору, його змісту, суті конфлікту, драматичної ситуації в захопливій формі. В синопсисі є зав’язка, поворотні точки, кульмінація, розв’язка. Синопсис відповідає на такі питання: про що ця історія, хто головні герої, до чого вони прагнуть і чому, які перешкоди стоять на їхньому шляху. Синопсис не переповідає всю історію, а лише зацікавлює до повного ознайомлення з нею. Для кращого розуміння та підготовки синопсиса радимо ознайомитися з триактною структурою створення сценаріїв.

Кошти гранту покривають: видатки на дизайн, верстку та друк мінімального накладу (тиражу) видання художнього твору; часткове або повне покриття послуг ілюстрування твору; вартість послуг видавництва та робіт ілюстратора визначаються тендером. Наклад залежить від загальної вартості затверджених послуг за заявкою.

Недопустимі витрати в рамках грантової заявки: видатки на написання твору та пов’язані з цим витрати, послуги редактора та коректора текстів, заробітні плати та гонорари консультантам, витрати на проведення досліджень, витрати на організацію подорожей і перельотів,
послуги перекладу, витрати на публікацію раніше виданих творів, витрати на проведення діяльності, не пов’язаної з метою конкурсу,
інші витрати, визнані грантовою комісією як недоцільні в межах конкурсу, критерії прийнятності й оцінювання.

Заявка має бути повна:
 на першому етапі відбору ви маєте заповнити анкету і надіслати два документи з логлайном і синопсисом;
на другому етапі відбору – надати повний завершений твір.

Ви можете надихатися будь-яких історіями, міфами і легендами світу, користуватися архівами, але водночас пам’ятати про авторські права. При виявленні факту плагіату заявку виключать з конкурсу.

Пам’ятайте про мету програми – ваші твори читатимуть діти та підлітки, тому ваша історія повинна бути повчальною та дарувати позитивні емоції.

Запитання і пропозиції надсилайте на адресу - itscraftua@gmal.com. У темі листа вкажіть, будь ласка, «Запитання щодо конкурсу «Кентавріда»».

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»