2019-11-14

У лабораторії коледжу нафти і газу встановлено 3D принтер

Нафтогазова компанія «Факторіал К» подарувала Полтавському коледжу нафти і газу 3D принтер. Студенти коледжу вже мають досвід моделювання, а тепер на сучасному обладнанні виготовлятимуть дипломні проєкти

У лабораторії коледжу нафти і газу встановлено 3D принтер

У лабораторії спеціалізованих інформаційних систем та технологій коледжу студенти вивчають інженерну комп’ютерну графіку та комп’ютерне проектування. Під керівництвом викладачів інженерної графіки та профільних дисциплін займаються 3D-моделюванням сучасної техніки, яка використовується на об’єктах УГВ – верхнього приводу бурової установки Benteс. Лабораторію відкрито завдяки співпраці Національного університету «Полтавська політехніка ім. Юрія Кондратюка» з компанією ДТЕК. Реалізовуючи відому формулу успіху «Освіта+наука+бізнес+влада», ДТЕК Нафтогаз профінансував масштабний проєкт: капітально відремонтували покрівлі та приміщення, придбали 17 нових комп’ютерів, мультимедійний комплекс, облаштували навчальний кабінет сучасними меблями. Бракувало лише обладнання, яке б давало змогу опанувати процес комп’ютерного моделювання досконало.

«Коли техніка дозволила викладати інженерну графіку на вищому рівні, з’явилася ідея друкувати макети обладнання, які виготовляють студенти разом з науково-педагогічними працівниками коледжу. Минулого року студентом-механіком був виконаний дипломний проєкт, який спонукав замислитися над необхідністю появи 3D принтера у лабораторії спеціалізованих інформаційних систем та технологій: макет складався з понад 50 деталей. Виникла потреба надрукувати цей проєкт, щоб студенти користувалися ним під час занять. Ми звернулися до компанії «Факторіал К» – одного з лідерів на ринку інженерних послуг. Нас підтримали, придбавши одну з кращих моделей, до речі, українського виробника. На відміну від китайських аналогів, він важить 28 кг, зроблений з металу – добротний, надійний. Ми розібралися з новинкою, уже є перші надруковані деталі», – ділиться директорка Полтавського коледжу нафти і газу Любов Шумська.

Головний інженер ТОВ «Факторіал К», випускник Полтавського коледжу нафти і газу (спеціальність «Буріння нафтових і газових свердловин») Володимир Третяк презентував 3D принтер, поділився історією власного успіху та поспілкувався зі студентами.

«Знання, отримані в стінах Альма-матер, дали, без перебільшень, колосальний поштовх у становленні мене як професіонала своєї справи. Серед величезної кількості компаній нафтогазової сфери завжди обирають ті, де можна побачити відмінний результат роботи, бездоганну репутацію та авторитет на нафтогазовому ринку. Маючи власний конструкторський відділ, ми маємо можливість займатися 3D-моделюванням. Розуміємо наскільки важливо мати сучасне обладнання та набувати навичок працювати з ним, щоб виховати когорту висококваліфікованих фахівців. Нехай сучасний 3D принтер дозволить вам здійснювати цю нелегку освітню місію», – зазначив Володимир Третяк.

Високотехнологічний подарунок дозволить виготовляти зі створених студентами коледжу 3D-моделей їх натурні зразки методом тривимірного друку для використання у навчанні. Також це дасть можливість впроваджувати в освітньому процесі підготовки механіків такі напрямки як створення анімаційних матеріалів реальної роботи відповідного устаткування та дослідницьких робіт з використанням імітаційного тривимірного моделювання. Це надзвичайна можливість розкрити талант, здібності студента, допомогти професійному зростанню, підняти підготовку майбутніх фахівців на якісно новий, вищий рівень, привести його у відповідність до вимог сучасного виробничого циклу створення нової продукції й актуальної необхідності більш ширшого запровадження в освітньому процесі технологій ЗD-моделювання.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Факторіал К» працює на нафтогазовому ринку України з 2013 року і надає послуги з супервайзингу при бурінні, капітальному ремонті свердловин, а також займається виготовленням, ремонтом і постачанням устаткування для нафтогазопромислового комплексу України. Конструкторський відділ ТОВ «Факторіал К» займається розробками нового устаткування і інструментів, які використовуються при бурінні, капітальному ремонті, освоєнні і експлуатації свердловин, аварійного інструменту. На підприємстві працюють висококваліфіковані фахівці з великим досвідом роботи в нафтогазовидобувному комплексі та машинобудуванні, серед яких чимало випускників коледжу.

«Такий подарунок нам стане в нагоді, бо, навчаючи студентів, нам з колегами дуже хочеться бачити результат своєї праці. Наочність – це чудово, але виготовлені 3D деталі мають більшу інформаційну значущість, завдяки подарованому принтеру ми зможемо втілити в життя дипломні проєкти наших випускників, отримати новий практичний досвід та впроваджувати його використання в освітній процес», – розповіла заступник директора з науково-методичної роботи, викладач інженерної комп'ютерної графіки Ірина Воронцова.

Робота над створенням графічних 3D-моделей передбачає високий рівень конструктивного аналізу і технологічного процесу роботи даного устаткування, ретельного вивчення технічної документації та дозволяє організувати творчу діяльність на основі розв’язання конкретних конструкторських і практичних задач техніко-технологічного характеру. Виходячи з цього, уже на етапі науково-дослідної діяльності студентів формуються важливі складові професійної компетентності майбутніх фахівців.

«Для наших випускників відкривається блискуча перспектива – стати конкурентноспроможнішими на ринку праці та привабливими в очах майбутніх працедавців», – наголосив перший заступник-заступник директора з навчальної роботи, викладач механічних дисциплін Іван Бадула.

Голова комісії загальнотехнічних дисциплін, викладач інженерної комп'ютерної графіки Марина Бадула, завідувач механічного відділення, викладач механічних дисциплін Сергій Кузьменко, голова комісії механічних дисциплін Сергій Нос відзначають низку нових переваг у навчальному процесі, які дає обладнання. Студентам спеціальностей «Буріння свердловин», «Обслуговування та ремонт обладнання нафтових і газових промислів», «Експлуатація нафтових і газових свердловин» було цікаво поспілкуватися з випускником коледжу про кар’єрне зростання.

Науково-педагогічні працівники та студенти подякували за суттєву підтримку освітніх ініціатив. За внесок у зміцнення матеріальної бази коледжу та створення нових можливостей для ефективної самореалізації студентів, вирішення науково-технічних завдань та сприяння підвищенню якості підготовки майбутніх фахівців нафтогазової галузі компанія «Факторіал К» в особі головного інженера Володимира Третяка була відзначена подякою студентського та викладацького колективу Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка ім. Юрія Кондратюка».