2019-11-02

У Полтаві нагородили кращих школярів-більярдистів України

1 листопада відбулась урочиста церемонія нагородження переможців і закриття змагань Кубку України серед школярів з більярдного спорту «Триборство»

У Полтаві нагородили кращих школярів-більярдистів України

Протягом тижня, під час осінніх канікул, 84 учасники змагалися у 4-х вікових категоріях у триборстві: вільна піраміда, динамічна піраміда, комбінована піраміда. Наймолодшим учасникам було 7 років, найстаршим – 17. Оцінювали маленьких спортсменів професійні судді.

До оргкомітету змагань увійшли: ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», керівник Полтавського відділення ВГО «Українська Федерація учнівського спорту», професор Володимир Онищенко, начальник обласного відділення філії комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Юлія Гордієнко, чемпіонка світу з більярдного спорту, майстер міжнародного класу, магістрантка факультету фізичної культури та спорту ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка Анастасія Ковальчук, декан факультету фізичної культури та спорту ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка Наталія Беседа, директор Федерації спортивного більярду України з розвитку більярдного спорту у вищих навчальних закладах України, професор Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка, суддя міжнародної категорії Олександр Безносюк.

«Надзвичайно приємно було приймати професіоналів різновікових категорій у нашому університеті. Увійшовши до цієї зали, відразу відчувається тепло: не тільки тому, що почався опалювальний період, а тому, що тут панувала атмосфера доброзичливості. Ми намагалися створити усі умови, що ви змогли сповна проявити усі свої здібності: безкоштовне поселення, безкоштовна організація змагань, організація дозвілля учасників. І я радий повідомити, що навесні у Клубі спортивного більярду нашого університету відбудеться Чемпіонат серед школярів», – привітав ректор, професор Володимир Онищенко.

Спочатку нагородили переможців у двох номінаціях: «Красуня турніру» – Аврору Ісакову (Дніпропетровська обл.) та «Наймолодший учасник турніру» – Георгія Ключнікова (м. Київ).

Окремо відзначили тренерів та суддів Кубку України з більярдного спорту. Відповідні медалі та дипломи отримали:

  • за 3-тє місце Тарас Ключников (м. Київ) та Іван Білосевич (Тернопільська обл.);
  • за 2-ге місце –  Олександр Безносюк (м. Київ, Тернопільська обл.);
  • за 1-ше місце – Олександр Сінякевич (Кіровоградська обл.).

У секції «Кіберспорт» дипломи та медалі отримали переможці:

  • за 3-тє місце – Максим Дорохов (Кіровоградська обл.) та Іван Мороз (Дніпропетровська обл.);
  • за 2-ге місце – Максим Бондар (Кіровоградська обл.);
  • за 1-ше місце – Кирило Мозолевський (Дніпропетровська обл.)

Індивідуальні нагороди вручили школярам:

  • за 3-тє місце – Олександру Кожохарю (м. Київ) та Артуру Григоряну (Харківська обл.);
  • за 2-ге місце – Сергію Сидорюку (Кіровоградська обл.);
  • за 1-ше місце – Іллі Стерпулу (Кіровоградська обл.).

Серед молодших школярів (категорія «Юнаки») нагороди отримали:

  • за 3-тє місце – Данило Єлецький (Харківська обл.) та Лев Гура (Харківська обл.);
  • за 2-ге місце – Антон Забродський (Дніпропетровська обл.);
  • за 1-ше – Іван Мороз (Дніпропетровська обл.)

Серед старших школярів (категорія «Юнаки») нагородили:

  • за 3-тє місце – Артура Григоряна (Харківська обл.) та Максима Бондара (Кіровоградська обл.);
  • за 2-ге місце – Андрія Булаву (Кіровоградська обл.);
  • за 1-ше місце – Іллю Стерпула (Кіровоградська обл.)

Серед молодших школярів (категорія «Дівчата») нагороди отримали:

  • за 3-тє місце – Дар’я Ковальова (Кіровоградська обл.) та Соня Грач (м. Київ);
  • за 2-ге місце – Дар’я Дяченко (Кіровоградська обл.);
  • за 1-ше місце – Крістіна Іванченко (м. Київ)

Серед старших школярів (категорія «Дівчата») нагороди отримали:

  • за 3-тє місце – Вікторія Онищенко (Полтавська обл.) та Сніжана Чорна (Дніпропетровська обл.);
  • за 2-ге місце – Олександра Міщенко (Кіровоградська обл.);
  • за 1-ше – Анна Теріна (м. Київ)

У командному заліку за третє місце диплом отримала команда з Дніпропетровської області (керівник – Олег Пудовкін), медалями та дипломами нагородили: Аврору Ісакову, Сніжану Чорну, Івана Мороз та Максима Стюніна.

Друге місце виборола команда з Києва (керівник – Вікторія Нагорна), медаллю та дипломами нагородили: Крістіну Іванченко, Анну Теріну, Андрія Ломакіна та Станіслава Овсієнко.

Киянка Крістіна Іванченко, яка посіла І місце серед молодших школярів (у категорії «Дівчата»), а також ІІ місце у складі команди, розповіла, що у більярдному спорті лише рік, але займається 3-4 рази на тиждень по дві години. Учасниця розкрила секрет свого успіху: «Потрібно слухатися тренера і постійно відпрацьовувати удари».

Володарка І місця серед старших школярів (у категорії «Дівчата») Анна Теріна, а також ІІ місця у складі столичної команди додає: «Мені не один раз говорили: більярд – не жіноча справа. Але я не думаю, що хтось може розділяти за гендерною позицією види спорту. Я займаюсь тим, від чого отримую задоволення».

Перше місце виборола команда з Кіровоградської області (керівник – Олександр Сінякевич), медалями та дипломами якої нагороджено: Дар’ю Дяченко, Олександру Міщенко, Миколу Непокритого та Іллю Стерпулу.

 «Я займаюсь більярдом протягом трьох років. Якось батьки купили більярдний стіл, я спробував грати – у мене вийшло і тато віддав мене до школи більярду. Цей вид спорту мені подобається тим, що постійно треба думати: з якою силою вдарити, яким вентом, у який сектор потрапити», – поділився враженнями Ілля Стерпул, володар Кубку, диплому та медалі за І місце з більярдного спорту серед старших школярів, а також медалі та диплому за ІІ місце у складі команди. Зізнається, що справжній дух змагань відчув у фіналі, де зустрівся зі своїм товаришем, а також дякує керівництву за наданий професійний більярдний клуб з ідеальним інвентарем.

Володимир Онищенко Подякою ректора відзначив професора Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка, суддю міжнародної категорії Олександра Безносюка за активну участь у проведенні Кубку України з більярдного спорту серед школярів «Триборство», за підвищення рівня майстерності юних спортсменів, розвиток більярдного спорту та популяризації в Полтавській області.

Від імені комітету з фізичного виховання Міністерства освіти  і науки України за вагомий особистий внесок більярдного спорту та піднесення міжнародного авторитету України ректор Володимир Онищенко вручив подяку чемпіонці світу з більярдного спорту, майстру міжнародного класу, магістрантці факультету фізичної культури та спорту ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка Анастасії Ковальчук.

Учасники змагань, їх батьки та тренери з більярдного спорту відзначили високий рівень організації заходу та подякували за приємні враження як від змагань, так і від Полтави.

 «Надзвичайно приємно чути схвальні відгуки від учасників змагань та їхніх батьків. Володимир Олександрович очолює Українську Федерацію учнівського спорту в Полтавській області і приділяє чимало уваги підтримці юних спортсменів. Ми доклали чимало зусиль, щоб організувати дозвілля юних спортсменів: щовечора студенти пропонували перегляд кінофільмів у лабораторії 3-D візуалізації, влаштовували екскурсії містом. Особливо пам’ятними для учасників Кубку стали екскурсії сучасними лабораторіями нашого університету. Радіємо, що гостям сподобалось, а у спортсменів з’явилась мотивація до нових перемог», – підсумувала Наталія Беседа, декан факультету фізичного виховання та спорту.

Медіа-центр ПолтНТУ імені Юрія Кондратка