2023-03-10

У Полтавській політехніці навчають просторовому розвитку громад

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку-АГРО передала викладачам Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» методичні матеріали з просторового планування територій громад. Науковці ННІ архітектури, будівництва та землеустрою впровадили їх у навчальний процес – це має важливе значення для відбудови України, повоєнного відновлення економіки та інфраструктури.

У Полтавській політехніці навчають просторовому розвитку громад

«Об’єднуємо зусилля разом з вищими навчальними закладами, щоб забезпечити країну фахівцями, здатними якісно покращити життя громад!

Передані матеріали допоможуть університетам підготувати фахівців-землевпорядників, які зможуть розробляти і впроваджувати комплексні плани з просторового розвитку територій громад, що засновані на принципах економічної ефективності, людиноцентричності, екологічності, енергоощадності», – прокоментував Сергій Курбах, керівник напряму земельної реформи Програми USAID з аграрного та сільського розвитку АГРО.

Матеріали містять результати реалізації пілотних проєктів з розробки комплексних планів просторового розвитку територій Пісочинської та Роганської територіальних громад Харківської області (розробки ТОВ «БломІнфо-Юкрейн»), бази даних, рекомендації, навчальні відеоролики.

Протягом минулого року науковці ННІ архітектури, будівництва та землеустрою постійно брали участь у навчальних заходах для університетів, які готують фахівців зі спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій», організовані Програмою. Викладачі кафедри автомобільних доріг, геодезії та землеустрою і кафедри містобудування та архітектури успішно застосовують у навчальному процесі методичні матеріали з просторового планування.

В.о. проректора з наукової та міжнародної роботи Полтавської політехніки, завідувач кафедри містобудування та архітектури, доктор архітектури, професор Вадим Вадімов наголошує, що перед нинішніми студентами уже постають нові завдання щодо підготовки проєктних рішень із розроблення комплексних планів просторового розвитку громад, масового формування обмежень у використанні земель, інтеграції даних різноманітних кадастрових систем, консолідації сільськогосподарських земель тощо.

«Ми навчали і навчаємо студентів-архітекторів просторовому плануванню, переймаючи найкращі практики від наших німецьких колег. Співробітники кафедри містобудування та архітектури є авторами великої кількості науково дослідних робіт, в тому числі концепцій сталого розвитку міського середовища.

Нині вдосконалюється підготовка сучасного інженера-землевпорядника. Водночас, уже працюючі фахівці органів місцевого самоврядування, представники громад, практикуючі землевпорядники теж потребують оновлення знань на курсах підвищення кваліфікації.

Нові фахівці повинні успішно справлятися із завданнями підготовки проєктних рішень із розроблення комплексних планів просторового розвитку громад, масового формування обмежень у використанні земель, інтеграції даних різноманітних кадастрових систем, консолідації сільськогосподарських земель тощо. На мою думку, знання і вміння з просторового планування могли б значно збагатити науковий світогляд і здобувачів освітньо-наукового ступеня доктора філософії.

У нас є велика перевага – завдяки науковцям двох кафедр ми даємо міждисциплінарне розуміння потреб для розробки комплексних планів територіального розвитку громад. І наш університет уже має успішні кейси проведення курсів підвищення кваліфікації для посадовців органів місцевого самоврядування, де ми читали курси з основами планування розвитку громад. Тож ми відкриті до співпраці з багатьма громадами.

Враховуючи наслідки війни – це все має важливе значення для відбудови України, розвитку справедливого та прозорого ринку землі, зменшення корупції в аграрному секторі», – прокоментував доктор архітектури, професор Вадим Вадімов.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель» від 17.06.2020 №711-ІХ, розробленого та прийнятого за безпосередньої підтримки АГРО, Кабмін 28 липня 2021 року схвалив постанову «Про затвердження порядку та умов надання і використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад». Ця постанова фінансово стимулює громади до розробки комплексних планів просторового розвитку завдяки субвенціям з Держбюджету через обласні державні адміністрації.

Науковці кафедри автомобільних доріг, геодезії та землеустрою ННІ архітектури, будівництва та землеустрою мають значний досвід підготовки фахівців для цілей просторового планування. Наразі навчання орієнтується на потреби забезпечення сталого розвитку територій та ефективного управління відновленням громад, у тому числі тих, які постраждали внаслідок бойових дій.

«Наша кафедра давно займається підготовкою фахівців з компетенціями у сфері просторового розвитку громад. Це стало особливо актуальним після реформи децентралізації. Студенти залучалися до розробки комплексних планів, а проблеми просторового розвитку відображаються у тематиці дипломних робіт.

Ми своєчасно оновлюємо освітні програми, щоб навчати студентів новому і рухатися вперед. Маючи нові методичні матеріали, ми готові приділити окрему увагу навчанню тих, хто працює – працівників територіальних органів Держгеокадастру, сертифікованих інженерів-землевпорядників та інженерів-геодезистів, оцінювачів земельних ділянок.

Фахівець з просторового планування, окрім інженерних землевпорядних навичок, повинен мати серйозні правові знання, вміти готувати, приймати та оприлюднювати рішення», – прокоментувала завідувачка кафедри автомобільних доріг, геодезії та землеустрою, кандидат технічних наук, доцент Тетяна Литвиненко.

28 лютого 2023 року в онлайн-форматі відбулась робоча зустріч представників закладів вищої освіти України, які використовують матеріали з просторового планування Програми USAID АГРО. Доповідачі детально зупинялися на питаннях необхідних знань і вмінь, які потрібні фахівцю, що займається просторовим плануванням, зокрема на наявності знань у сфері землеустрою, містобудування, геодезії та картографії, екології, важливості володіння серйозними комунікаційними навичками, що потрібні на етапах громадських обговорень, експертизи, погодження та затвердження документації та її реєстрації у Державному земельному кадастрі і в містобудівному кадастрі.

У зустрічі також взяла участь заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, народний депутат України Олена Шуляк. Вона зазначила, що від громад багато залежить, яким чином виглядатиме наша майбутня Україна: «Якісна містобудівна документація буде надзвичайно важливою, коли ми розпочнемо розбудовувати наші території, окуповані й зруйновані міста та селища. Ми вже ухвалили законопроект № 7282 – документ стосується програм комплексного відновлення територій, саме ці дані і лягатимуть в основу містобудівної документації, і слугуватимуть вихідною інформацією для комплексних планів просторового розвитку». Парламентар запропонувала вдосконалити законодавство та реалізувати пілотний проєкт для використання комплексного плану в цілях відновлення територій від наслідків війни та розвитку громад.

Захід завершився підписанням спільної декларації «Про впровадження передового досвіду просторового планування у вищій освіті для інженерів-землевпорядників».

Зазначимо, Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) – це 7-річний проект (2019-2026), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізується компанією «Кімонікс Інтернешнл». Метою Проекту АГРО є прискорення економічного розвитку сільських громад в Україні, які потребують найбільшої підтримки шляхом покращення управління в аграрному секторі, що сприятиме розвитку більш продуктивних, сучасних та прибуткових мікро-, малих та середніх сільськогосподарських підприємств (ММСП), які успішно інтегруються в конкурентоспроможні українські та міжнародні ринки.

Розробка та реалізація Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) відбувається у критично важливий для України час, коли забезпечення прогресу у реалізації реформ та внесенні змін до процесу реформування для покращення бізнес-середовища, а також забезпечення прибутковості сільськогосподарського сектору є вкрай важливими для цілей економічного зростання та відновлення України в умовах російської агресії.

Програма адаптувала свою діяльність для збереження і відновлення економічної активності сільськогосподарських виробників, поновлення каналів збуту та забезпечення продовольчої безпеки в Україні та світі. Використовуючи системний ринковий підхід, Проект АГРО впроваджуватиме масштабовані рішення по всій країні для прискорення економічного розвитку в сільських громадах, які потребують найбільшої підтримки.

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»