2017-12-11

У ПолтНТУ відбулася спільна з НАН України ювілейна X Міжнародна науково-практична конференція

6 – 8 грудня на базі ПолтНТУ спільно з Національною академією наук України відбулась ювілейна Х Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми й перспективи розвитку академічної та університетської науки».

У ПолтНТУ відбулася спільна з НАН України ювілейна X Міжнародна науково-практична конференція

     Протягом трьох днів у ПолтНТУ проходила ювілейна X Міжнародна наукова-практична конференція «Проблеми й перспективи розвитку академічної та університетської науки», яка проводиться у рамках реалізації «Угоди про співробітництво між Національною академією наук України та Полтавським національним технічним університетом імені Юрія Кондратюка», укладеної у 2007 році президентом НАН України, академіком Борисом Євгеновичем Патоном та ректором ПолтНТУ, професором Володимиром Онищенко.

     Співорганізаторами конференції виступили Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, Національна академія наук України, 16 науково-дослідницьких інститутів НАН України, Мала академія наук України, Полтавська обласна державна адміністрація та 10 вищих навчальних закладів із 6 країн світу.

     8 грудня відбулося підсумкове пленарне засідання X Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми й перспективи розвитку академічної та університетської науки». Розпочали роботу засідання ректор ПолтНТУ, професор Володимир Онищенко, заступник голови - керівник Секретаріату Комітету з Державних премій в галузі науки і техніки, заступник голови наглядової ради ПолтНТУ Вадим Стогній, проректор Білостоцького технологічного університету (Польща), професор Ярослав Першко.

     Ректор Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, професор Володимир Онищенко у вступному слові з акцентував увагу на тому, що вже десятий рік поспіль науково-практична конференція «Проблеми й перспективи розвитку академічної та університетської науки» традиційно проводиться на базі ПолтНТУ спільно з НАН України.

     Конференція організувала роботу за трьома секціями, в рамках яких було проведено 9 круглих столів за напрямами: суспільні та гуманітарні науки, природничі науки, виробництво, технології та інженерія. На конференції було представлено понад 230 наукових доповідей від більше 600 авторів, серед них 75 доповідей докорів наук, професорів, членів-кореспондентів академії наук України. Участь у конференції взяли іноземні учасники із: Польщі, Хорватії; Німеччини, Китаю, Франції, Азербайджану, Грузії та Туреччини.

     На пленарному засіданні у режимі Skype-зв’язку із доповіддю на тему: «Additive Manufacturing – Status and New Developments» президент Університету прикладних наук м. Бранденбург (Німеччина), почесний професор ПолтНТУ Burghilde Wieneke-Toutaoui. Про спіробітництво з Університетом «Північ» виступила DSc, проректор Університету «Північ» (Хорватія), професор Anica Hauject.

     Ректор ПолтНТУ, професор Володимир Онищенко виступом на тему: «Наука в університеті 2017» презентував результати наукової та інноваційної діяльності, зокрема у співпраці з Національною академією наук України.

     Із доповіддю «Здобутки та перспективи діалогу університетської та академічної науки у мистецькій сфері» виступили д.іст.н, професор, директор Інституту керамології – музею-заповідника українського гончарства Олесь Пошивайло, к.мист., завідувач кафедри образотворчого мистецтва ПолтНТУ Тетяна Зіненко. З виступом на тему: «Конкурентоспроможність України: досягнення, проблеми та шляхи їхнього розв’язання» виступила д.е.н, професор кафедри фінансів і банківської справи ПолтНТУ Ганна Козаченко. Член-кореспондент НАН України, д.ф.-м.н., завідувач відділу фізичної електроніки Інституту фізики НАН України Олександр Марченко презентував спільну з академіком НАН України, першим віце-президентом Національної академії наук України, головою наглядової ради ПолтНТУ Антоном Наумовецем та к.ф.-м.н., ст.н.с. Інституту фізики НАН України Антоном Сененко доповідь на тему: «Сканувальна тунельна мікроскопія надтонких органічних плівок». Із доповіддю «Моделювання процесів фільтрації на межі газоконденсатного родовища» виступив д.ф.-м.н, с.н.с, директор Полтавської гравіметричної обсерваторії Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України Михайло Лубков.

     Доповідь на тему: «Сучасні структурно-вантові сталезалізобетонні конструкції покриттів» представив к.т.н., докторант кафедри конструкцій із металу, дерева і пластмас, доцент Григорій Гасій. Доповідь на тему: «Ефектна люмінесценція cвітлодіодів ультрафіолетового випромінювання»  представив к.ф.-м.н., с.н.с. відділу проблем дефектоутворення і нерівноважних процесів у складних напівпровідниках, Інститут фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України Віталій Велещук. Із доповіддю на тему: «Особливості переносу заряду в твердих електролітах на основі фторидів плюмбуму, стануму та РЗЕ» виступив член-кореспондент НАН України, д. хім. н., професор, заступник директора по науковій роботі Інституту загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України Анатолій Омельчук. К.т.н., доцент, завідувач відділу інтегрованих автоматизованих систем спеціального призначення Інституту проблем математичних машин та систем НАН України Василь Бєгун представив доповідь на тему: «Огляд стану можливостей упровадження іт у сферу безпеки». На тему: «Енергоаудит та енергетична ефективність будівель» виступив д.т.н., професор, лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки, завідувач кафедри архітектури та міського будівництва ПолтНТУ Олександр Семко.

     Заслухавши та обговоривши результати досліджень, презентованих у доповідях на пленарному засіданні, засіданнях секцій та круглих столів, учасники X Міжнародної науково-практичної конференції визнали ефективною співпрацю між установами Національної академії наук України та Полтавським національним технічним університетом імені Юрія Кондратюка.

     Наприкінці пленарного засідання учасникам вручили сертифікати про участь у X Міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми й перспективи розвитку академічної та університетської науки».

Рена Дарсанія,
ІАЦ ПолтНТУ