2019-11-08

Учасники акції поділились враженнями після радіодиктанту

8 листопада у Національному університеті «Полтавська політехніка» імені Юрія Кондратюка студенти і викладачі написали «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності»

Учасники акції поділились враженнями після радіодиктанту

XIX радіодиктант національної єдності згуртував людей у різних куточках країни: взяти участь та перевірити знання з української мови могли всі бажаючі.

Цього року було кілька інновацій, які надихнули навчально-науковий інститут інформаційних технологій і механотроніки організувати захід в університеті. Колектив інституту підготував анонси і запрошення, щоб усі зацікавлені приєднались, підготували трансляцію, брендовані бланки і навіть запасні ручки – врахували усе до дрібниць.

"Радіодиктант нас зацікавив тим, що нагадує про невпинний процес діджиталізації. Звернули увагу на те, що цього року навіть роботи на перевірку можна було надіслати е-мейлом і месенджерами. Це значно скорочує час на отримання результату і зручно. А коли дізнались тему – "Від бересту – до "цифри"", почули зміст про цифрові технології, то лише ще раз переконались, що недарма взялись за організацію, а колеги-гуманітарії підтримали усі наші пропозиції. Це наша тема. Цікаво було навіть просто відкласти клавіатуру і взяти ручку. Ми усвідомили, що друкуємо більше, ніж пишемо. Після диктанту відчувала задоволення – і від події, і від злагодженої роботи, і від того, що все вдалось", – розповіла Інна Хоменко, директорка навчально-наукового інституту інформаційних технологій і механотроніки, чому саме айтішники зіграли ключову роль у підготовці.

Читав диктант мовознавець Олександр Авраменко, який неодноразово наголошував, що головною особливістю обраного тексту є елементи нової редакції чинного українського правопису. Зокрема, у диктанті зустрічалися слова: «пів століття», «вебкамера», «писемности». Чи викликало це складнощі при написанні? Викладачі і студенти зазначають, що в цілому диктант був нескладним.

«Минулорічний диктант, як на мене, був менш складним, бо не було нових правил. А загалом, труднощів не виникало», – говорить студентка групи 301-пГД Юлія Підгорна.

Наталія Примак, студентка групи 401 ГД теж цікавиться результатами, зважаючи на новий правопис: «Я вперше брала участь у цій акції. Диктант не складний, але цікаво, чи впоралася зі словами нового українського правопису. Відправила текст на перевірку, чекатиму на результат».

«Багато років я хотіла написати диктант разом зі всією країною, але не виходило через брак часу. Тепер я в захваті, бо стала частиною всеукраїнської акції національної єдності», – говорить Юлія Ковтун, студентка групи 301-пГД.

Викладач кафедри українознавства, культури та документознавства, кандидат філологічних наук, доцент Оксана Тур: «На мою думку, цьогорічний диктант був середньої складності. Усі правила, на які були речення і конструкції, ми, разом зі студентами, детально розбирали. Так, були слова, які потрібно писати за новим правописом, але їх також вивчали та виконували відповідні завдання».

«За звичкою, «пів століття» написала разом. Але відразу виправила, бо за новим правописом ця конструкція пишеться окремо», – поділилася Людмила Дерев’янко, кандидат філологічних наук, доцент кафедри українознавства, культури та документознавства.

Упродовж 15 хвилин після завершення написання, учасники могли відправити тексти на конкурс. Результати оголосять 18 листопада у програмі «Радіодень». Також «Українське радіо» оголосило конкурс на найкращі твори про написання диктанту. Для цього, протягом трьох днів (до 11 листопада) потрібно надіслати листом розповідь про те, як ви написали цьогорічний диктант, як дізналися про це і чи підтримуєте цю акцію. До розповіді потрібно додати текст радіодиктанту, на конверті написати «На конкурс». Адреса, за якою приймають листи, незмінна: Київ, 01001, вул. Хрещатик, буд. 26, UA: Українське радіо. Автори десяти найкращих творів отримають заохочувальні призи. Результати цього конкурсу оголосять 25 листопада.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»