2019-02-09

УЧАСТЬ СТУДЕНТІВ-ДОКУМЕНТОЗНАВЦІВ У ТРЕНІНГУ З МЕДІАГРАМОТНОСТІ

УЧАСТЬ СТУДЕНТІВ-ДОКУМЕНТОЗНАВЦІВ У ТРЕНІНГУ З МЕДІАГРАМОТНОСТІ

6 лютого студенти-документознавці І-ІІІ курсів гуманітарного факультету ПолтНТУ імені Юрія Кондратюка взяли участь в інтерактивному занятті «Вплив технологій і маніпуляцій на сприйняття інформації», що відбулося в Полтавській обласній бібліотеці для юнацтва імені Олеся Гончара.

Метою візиту майбутніх документознавців до бібліотеки було знайомство з інтерактивними практиками, техніками роботи зі споживачами інформації, закріплення навичок медіаграмотної соціальної комунікації.

image

Такі заходи становлять професійний інтерес для майбутніх фахівців з інформаційної, бібліотечної та архівної справи, адже актуалізують теоретичні знання, сприяють апробації професійних компетенцій, набутих у стінах вишу. Студенти відзначили, що на таких заняттях можна одночасно спробувати себе й у фаховій діяльності (аналізуючи роботу організаторів і коучів, знайомлячись із практичною реалізацією інтерактивних форм комунікування), та долучитися до учасників, стати командним гравцем.

image

Під час заняття-тренінгу було показано низку відеоматеріалів (фрагментів пропагандистської та соціальної реклами, випусків новин, агітаційних роликів), що проілюстрували різноманітні маніпулятивні технології, використовувані в сучасному соціумі, а також проведено гру «Білий шум», що наочно продемонструвала агресивний вплив неконтрольованих потоків інформації на непідготовленого споживача. Особливий інтерес викликала гра «PR-менеджер»: студенти, розділившись на команди, розробили фрагменти рекламної кампанії продукту, креативно складаючи слогани й репрезентуючи виступи.

image

Інтерактивні форми роботи дали змогу студентам спробувати себе в ролі спічрайтерів, спіндокторів, закріпити теоретичні знання, набуті під час аудиторних занять.

image

image
image

Насамкінець співробітники бібліотеки провели для студентів оглядову екскурсію, що вкотре переконала: бібліотека нині осучаснюється, стає осередком інтелектуального розвитку, формування медіакультурного простору, інструментом активної соціальної комунікації.

У нашому університеті такі форми співпраці є традиційними, адже підвищення конкурентоспроможності випускників на ринку праці є одним із векторів освітньої діяльності вишу.

За матеріалами кафедри українознавства,
культури та документознавства