2019-10-15

Українські та іноземні експерти обговорили проблеми розвитку фінансового ринку України

15 жовтня в ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Розвиток фінансового ринку в Україні: загрози, проблеми та перспективи»

Українські та іноземні експерти обговорили проблеми  розвитку фінансового ринку України

Конференція відбулась з ініціативи кафедри фінансів і банківської справи ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка – лідера у Полтавському регіоні з підготовки висококваліфікованих фахівців у фінансовій та банківській сферах. Цього року вона вийшла за межі регіонального формату та проводиться на міжнародному рівні.

У роботі конференції взяли участь 136 науковців з 24 вищих навчальних закладів з десяти областей України, Німеччини, Польщі, Грузії, Болгарії, Хорватії. Свої наукові доробки презентували 29 докторів економічних наук, викликавши жваву наукову дискусію. Робочими мовами конференції були українська, німецька та англійська.

Завдяки поєднанню позицій влади, бізнесу та науки конференція має практичне значення та дозволяє конструктивно обговорити проблеми фінансового ринку України, визначити шляхи їх розв’язання. Ключовими темами були: актуальні проблеми та перспективи розвитку ринку фінансових послуг: світовий досвід та українські реалії; забезпечення фінансової безпеки України в сучасних економічних умовах; сучасні тенденції та напрями розвитку грошово-кредитного ринку України; управління фінансами суб'єктів підприємництва: проблеми теорії та практики.

Відкрили конференцію ректор Полтавського національного технічного університету ім. Юрія Кондратюка, професор Володимир Онищенко та директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко.

«Науково-педагогічний колектив кафедри фінансів і банківської справи нашого університету залучає до наукової діяльності магістрантів та студентів, мотивуючи їх використовувати унікальну можливість послухати лекції відомих вчених, почути їхнє бачення фінансового ринку України, зрозуміти загрози та виклики, що існують на сьогодні, здобути унікальний практичний досвід у банківській сфері. Університет активно співпрацює з органами державного управління, успішно реалізуючи формулу освіта+наука+влада та бізнес», – наголосив ректор Володимир Онищенко.

Директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко побажала присутнім успіхів у науковій та професійній діяльності, закцентувавши увагу на актуальності обраної тематики доповідей.

Модератором пленарного засідання виступила директор навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка, доктор економічних наук Ірина Черниш.

Учасниками конференції стали: почесний професор ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка, фахівець з нерухомості та іпотечного кредитування Гюнтер Штоль, начальник відділу кредитування VR Bank Schwabisch Hall - Crailsheim eG Уве Шраг, д.е.н., професор кафедри фінансів Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Захарій Варналій, д.е.н., професор, головний науковий співробітник відділу фінансової безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Надія Юрків, д.е.н., професор, завідувачка кафедри фінансів, банківської справи та страхування ДВНЗ «Університет банківської справи» Ольга Вовчак, д.е.н., доцент, заступник директора Черкаського навчально-наукового інституту ДВНЗ «Університет банківської справи» Наталія Пантєлєєва, д.е.н., професор, завідувач кафедри фінансів Національного університету харчових технологій Лада Шірінян, головний спеціаліст із закупівель Головного управління Державної казначейської служби України у Полтавській області Мирослава Ясинська, науковці з ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», Національного університету біоресурсів і природокористування України, Національного університету харчових технологій, Полтавської державної аграрної академії, Кременчуцького національного університету ім. Михайла Остроградського, представники фінансових установ та державних органів управління. Skype-зв’язком приєднались колеги з Білостоцької політехніки (Польща) та університету «Північ» (Хорватія) – доктор економічних наук, професор, директор Інституту управління і якості Білостоцького технологічного університету Катаржина Черевац–Філіпович та доктор філософії, професор, завідувач кафедри економіки бізнесу Університету «North» Анте Рончевич.

Пізнавальним став виступ почесного професора Полтавського національного технічного університету ім. Юрія Кондратюка, фахівця з нерухомості та іпотечного кредитування Гюнтера Штоля (Німеччина) з доповіддю «Банківська система Німеччини», де було охарактеризовано трирівневу банківську систему країни і завдання, які стоять перед німецькими державними банками сьогодні. Варто зазначити, що ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка протягом тривалого часу співпрацює з професором Гюнтером Штолем в освітній та науковій сферах. Щороку студенти навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту мають змогу слухати тижневий курс лекцій з банківської справи та спілкуватися з німецьким науковцем.

Цікаве обговорення викликала доповідь доктора економічних наук, професора кафедри фінансів Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Захарія Варналія про забезпечення інвестиційної безпеки в контексті розвитку фінансового ринку України.

«Що чекає нас, українців? Ми будемо вивчати всі ринки та знаходити шляхи вирішення всіх тих проблем, які тут накопичились. Існує чимало визначень фінансового ринку, візьмемо за догму узагальнене визначення. Хочу зробити наголос на функціях та характеристиках інвестиційного ринку, поняттях інвестиційної безпеки та фінансових ресурсів (потенціалові) України. Нам є з чим працювати та до чого прагнути», – наголосив Захарій Варналій, спираючись на статистичні дані державних фінансових досліджень.

Доповідь «Цифрова конвергенція ринку фінансових послуг» доктора економічних наук, доцента, заступника директора Черкаського навчально-наукового інституту ДВНЗ «Університет банківської справи» Наталії Пантєлєєвої містила головний меседж: « Цифрова конвергенція – це реальність, що розвивається, а не майбутня мрія». Значну увагу було приділено практиці досліджень у сфері штучного інтелекту, виникненню величезного незмінного потоку бізнес-моделей європейських та міжнародних банків.

Важливою для майбутніх фахівців з банківської справи стала також доповідь доктора економічних наук, професора, головного співробітника відділу фінансової безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Надії Юрків «Напрями активізації взаємодії України з міжнародними фінансовими організаціями для забезпечення розвитку економіки», де значну увагу було приділено набуткам у галузі державних досліджень фінансової системи України, їхній ролі у становленні майбутніх фахівців.

На оцінці конкурентоспроможності ринку страхових послуг України зупинилася у своєму виступі доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансів Національн6ого університету харчових технологій Лада Шірінян.

До обговорення існуючих проблем фінансового ринку України долучився і незалежний директор наглядової ради АТ «Полтава-банк», старший викладач кафедри фінансів і банківської справи Полтавського національного технічного університету ім. Юрія Кондратюка Володимир Щербаков з доповіддю «Зміни в державному регулюванні ринку фінансових послуг України: нові можливості чи нові обмеження».

Після закінчення пленарного засідання учасники міжнародної науково-практичної конференції продовжили свою роботу та обговорення наукових доповідей на секційних засіданнях.

Медіа-центр ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка