2020-08-06

Університет отримає сучасний програмний продукт від компанії Schlumberger

5 серпня відбулася Zoom-конференція навчальної платформи «IPL», присвячена результатам конкурсу від Укргазвидобування та Schlumberger. Національний університет імені Юрія Кондратюка у трійці переможців та отримає сучасний програмний продукт від компанії Schlumberger

Університет отримає сучасний програмний продукт від компанії Schlumberger

Конкурс для профільних вишів організували провідні сервісні компанії Укргазвидобування та Schlumberger. Учасники презентували власні ідеї за напрямками Midstream – Technological Diagram / Flow Assurance / Surface Facilities. Обов’язковими умовами конкурсу були подання проєкту  із зазначенням актуальності, новизни, мети і схеми його реалізації, як ідея оптимізує наявний процес і вплине на видобуток.

Роботи оцінювали експерти від компаній Укргазвидобування та Schlumberger, за сумою балів яких сформувалася трійка переможців, серед яких:

  • Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут";
  • Коледж нафтогазових технологій, інженерії та інфраструктури сервісу;
  • Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Доцент кафедри нафтогазової інженерії та технологій Навчально-наукового інституту нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Нестеренко стала переможницею конкурсу інноваційних ідей від провідних компаній нафтогазової галузі. Викладачка презентувала дослідження на тему «Підготовка природного газу з використанням абсорбційних холодильних машин, що працюють за принципом сонячного охолодження».

«Дослідивши потенціал сонячної енергетики України, я визначила, що в Полтавській області сонячної енергії багато, тому її можна використовувати на прикладі абсорбційних машин – чилерів. В основу цієї ідеї покладено принцип абсорбційного чилера, який працює на броміді літію. Замість пару у генераторі буде подаватися гаряча вода, яка нагріватиметься від сонячних колекторів. Безперервну роботу холодильної машини забезпечить накопичувач сонячної енергії. Як робоча речовина буде використаний біроміт літію з концентрацією 15-18%», - пояснила Тетяна Нестеренко.

Від організаторів та партнерів конкурсу переможці отримають доступ до практичного курсу Symmetry. Це сучасний програмний продукт, що дозволить моделювати процеси збору, підготовки, компримування, транспортування та переробки вуглеводнів.

З 1 вересня компанія Schlumberger надасть потрібну кількість навчальних ліцензій закладам вищої освіти на умовах договору. Як зазначили модератори заходу,  це перший випадок у світі, коли новий продукт, презентований на SIS Forum 2019 надається в користування студентам і викладачам. Імплементацію проєкту буде виконано на реальних даних видобувних компаній.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»