2020-11-11

V Київська конференція: лідери нафтогазової галузі обговорили стратегії подолання кризового періоду

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко та директорка Полтавського фахового коледжу нафти і газу Любов Шумська взяли участь у роботі V Київської конференції по сучасним методам буріння і збільшення видобутку нафти і газу.

V Київська конференція: лідери нафтогазової галузі обговорили стратегії подолання кризового періоду

Незважаючи на карантинні обмеження, V Київська конференція Ньюфолк НКЦ 10 листопада зібрала у столиці величезну кількість керівників та фахівців нафтогазовидобувних та нафтогазосервісних компаній, готових поділитися кейсами успішного розвитку власних компаній. Модерував захід у змішаному форматі генеральний директор ТОВ «Ньюфолк НВЦ» Андрій Закревський.

Серед новацій цьогорічної конференції, крім дотримання необхідних карантинних обмежень (використання вологих серветок, санітайзерів, наявності соціальної дистанції тощо), організатори використали різні кольори стрічок до бейджів учасників: зелений, жовтий та червоний. Колір сигналізував присутнім про належність до груп ризику, обмеження чи навпаки відкритість до спілкування.

З вітальним словом до присутніх звернулися генеральний директор ГК «Західнадрасервіс» Степан Козицький, директор Дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобування» Олександр Романюк, представник Дрогобицького фахового коледжу нафти і газу Андрій Оренбург, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко та директорка Полтавського фахового коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Любов Шумська.

«Щирі вітання шанованим колегам від імені усього багатотисячного науково – педагогічного та студентського колективу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Незважаючи на запроваджені карантинні обмеження, наш університет вкотре долучається до щорічних ініціатив ТОВ «Ньюфолк НВЦ» та бере участь у конференції. За п’ять років проведення конференції університет вже чимало зробив у напрямку розвитку та використання інновацій під час освітнього процесу, науково-дослідницької діяльності, у співпраці з провідними нафтогазовими компаніями.

Не випадково так співпало, що конференція відбувається у Всесвітній день науки, розвитку якої у Полтавській політехніці приділяють посилену увагу. Бажаю міцного здоров’я, успішних виступів, плідних дискусій!» – привітав ректор університету, професор Володимир Онищенко.

«Величезна вдячність тим, хто долучився до організації та онлайн-трансляції важливої для усіх нас події. Незалежно від форми участі, ми продовжуємо зберігати традиції спілкування з лідерами нафтогазової галузі, провідними фахівцями, які поділяться практичним досвідом з нашими студентами. В усьому намагаємося шукати позитив та максимальну користь, адже не кожному щастить послухати тих, хто сьогодні забезпечує потужний нафтогазовий комплекс України необхідними ресурсами. Вітаю та бажаю учасникам плідної роботи!» – додала директорка коледжу нафти і газу Любов Шумська.

Учасники конференції працювали за такими напрямками:

  • «Нафтогазові стратегії України у кризовий період»;
  • «Розвиток ресурсної бази і модернізація нафтогазових компаній»;
  • «Бурові сервіси та екологія».

Ректор Полтавської політехніки Володимир Онищенко виступив у секції «Бурові сервіси та екологія» з доповіддю «Системна реалізація стратегії співпраці освіти, науки і бізнесу у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», презентувавши успішні кейси динамічного інноваційного розвитку провідного університету Полтавського регіону – ключового у сфері видобутку вуглеводнів.

Програма заходу була надзвичайно насиченою – змістовні виступи про діяльність власних компаній, основні напрямки модернізації та залучення українських та іноземних інвестицій у галузь підготували генеральний директор ГК «Західнадрасервіс» Степан КозицькийПлани розвитку ресурсної бази та виробничих підрозділів Західнадрасервіс у 2021»), виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем ПетренкоCOVID-19: нові реалії нафтогазовидобувної індустрії»), начальний відділу КТ БК «Горизонти» Сергій КравчукПрактика застосування кислотних миючих засобів за допомогою колтюбінгу»), виконавчий директор «Асоціації Нафта і Газ України» Юрій НагорнякЧорні діри та білі плями регуляторної політики України у галузі нафтогазовидобутку»), менеджер із закупівель Weatherford Ukraine Таїсія ХрапачВзаємодія з замовником та постачальником. Напрямки адаптації у нових умовах реальності»), директор Дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобування» Олександр РоманюкСтратегічні напрями розвитку ресурсної бази Нафтогазу»), директор з розвідки та перспективного розвитку ДТЕК Нафтогаз Іван ГафичДо проблеми нарощування видобутку газу в Україні. Можливі напрямки і їх ресурсне обґрунтування, задачі реалізації» (Погляд ДТЕК Нафтогаз)», директор зі стратегічних проєктів дивізіону Нафтогаз Розвідка та Видобування» Максим ВітикПотенціал освоєння української частини шельфу Чорного моря»), голова Державної служби геології та надр України Роман ОпімахНова Держгослужба: сучасний підхід до надракористування»).

За словами директора Дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобування» Олександра Романюка, ресурсний розвиток неможливий без залучення додаткових інвестицій: «Конкуренція за гроші у всьому світі – не аморфна вигадана річ, вона реальна й вже поруч. Наша компанія, змінюючи власну стратегію розвитку, стане відкритішою до українських та іноземних партнерів у напрямку формування усвідомлення того, що компанія не зможе розробляти всі наявні родовища самотужки. Ми працюємо над можливістю спрощеного доступу до земельних ділянок. У планах компанії – збільшення об’ємів буріння, гідророзривів пласта, зменшення кількості ремонтних, колтюбінгових робіт у свердловинах».

Директор з розвідки та перспективного розвитку ДТЕК Нафтогаз Іван Гафич у своєму виступі розповів про існуючі проблеми нафтогазової галузі, одна з головних – «ресурсний голод». Головним секретом успішної діяльності компанії ДТЕК Нафтогаз спікер вважає злагоджену роботу всієї команди.

«Серед основних завдань – використання інжинірингового методу, підвищення рівня культури виробництва, безпека та екологічність виробничих процесів, обґрунтовані «агресивні» методи буріння. Цитуючи стародавнє прислів’я, хочу відзначити: «Золото знаходять там, де його шукають», – прокоментував Іван Гафич.

Перспективами модернізації та першими кроками до поліпшення діяльності Державної служби геології та надр України поділився її голова Роман Опімах та розповів про сучасні підходи до надракористування: «У реорганізації вбачаємо кадрове «перезавантаження», оптимізацію структури установи, зручність для надрокористувачів. Серед перспектив – створення єдиного центру із підбору географії, обрахунку її ціни, е-кабінет надрокористувача, знищення штучних бар’єрів у законодавстві та упередження появи «сплячих ліцензій», спрощення доступу до геологічних даних, модернізація правового поля та залучення інвестицій у розробку українських надр».

Загалом до участі у конференції долучилося понад 300 учасників, трансляцію події мали можливість переглянути всі бажаючі – бізнесмени, науковці, фахівці-практики, студенти закладів вищої освіти.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»