2020-09-10

VI Міжнародний галузевий форум: лідери нафтогазової промисловості обговорили майбутнє галузі і світу після пандемії

Напередодні Дня працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» урочисто відкрився VI Міжнародний галузевий форум «Видобуток. Інтенсифікація. Капітальний ремонт свердловин». У ньому взяли участь більше сотні представників українських та міжнародних провідних видобувних, бурових і сервісних компаній.

VI Міжнародний галузевий форум: лідери нафтогазової промисловості обговорили майбутнє галузі і світу після пандемії

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» уже традиційно став головним майданчиком для зустрічі і співпраці представників бізнесу, влади і науки. Представники провідних нафтогазовидобувних компаній ведуть дискусії, діляться своїм інноваційним досвідом, укладають нові контракти, домовленості під час однієї з головних професійних подій року. Це можливість обміну досвідом та ознайомлення з результатами ефективного виконання робіт по реалізації проєктів зі збільшення або збереження рівня видобутку вуглеводнів передовими видобувними компаніями, знайомство з сучасними технологіями та обладнанням.

Масштабність заходу збільшується щороку – незважаючи на пандемію COVID-19, форум зібрав чималу кількість нових учасників. До роботи форуму долучилися представники нафтогазового бізнесу, Міністерства енергетики України, Державної служби геології та надр України, Полтавської обласної державної адміністрації, Управління Держпраці у Полтавській області, Асоціації газовидобувних компаній України, Асоціації «Нафта і газ України», Спілки буровиків України, а також науковці і майбутні фахівці галузі.

Серед новацій цьогорічного форуму – велика зала засідань зі сценою, оснащеною найсучаснішими технічними засобами, побудовані на свіжому повітрі.

«Вже стало доброю традицією проведення масштабних міжнародних галузевих форумів на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», де протягом багатьох років успішно реалізуються напрями багатовекторної співпраці нашого закладу вищої освіти з представниками бізнесу, провідними нафтогазовидобувними та сервісними компаніями. Формулою успіху та взаємовигідною формулою партнерських відносин Національного університету імені Юрія Кондратюка з нафтогазовими компаніями є реалізація моделі «освіта+наука +бізнес+ влада». Протягом останніх років університет перетворився на майданчик для спілкування представників нафтогазової галузі, цьому значною мірою сприяє проведення спільно з Інженірінговим Центром Полтава масштабних форумів та здійснення продуктивного діалогу наукової спільноти, освітян, бізнесових та владних структур. Проведення вже VI форуму за участю топ-менеджерів компаній-партнерів на базі політехніки – яскраве свідчення того, що університет став ефективною платформою для конструктивного обговорення стратегічних завдань розвитку нафтогазової галузі. Ще однією традицією є презентація відкриття нових унікальних лабораторій, створених у співпраці з бізнесом задля забезпечення ефективної підготовки фахівців з високими професійними компетенціями та проведення навчальних занять на якісно новому рівні. Відкритий під час IV Міжнародного галузевого форуму Навчально-науковий Центр нафтових і газових промислів компанії Siemens успішно використовується для формування у студентів грунтовних знань з аналізу даних і отримання практичного досвіду роботи з сучасним обладнанням, автоматизованими системами управління технологічними процесами в нафтогазовій сфері. Більше тисячі школярів міста Полтави і громад Полтавщини відвідали лабораторію, ознайомилися з відмінною матеріально-технічною базою. Дізнавшись чимало цікавого у сфері математики, фізики, робототехніки, вони змінили свою думку про точні науки, у них виник щирий інтерес та бажання їх вивчати. Наші викладачі пояснили складні фізичні явища простими словами і дітям це сподобалось.

Відкритий у березні тренінговий центр з сертифікації фахівців нафтогазової сфери компанії Wellsite Digital дозволяє здійснювати ефективне навчання та атестацію працівників галузі, приймає портфелі замовлень від компаній-партнерів. Усі проєкти, створені у діалозі з нашими бізнес- партнерами, ефективно працюють, ми готові прозвітувати про використані інвестиції», – відкрив урочисту подіюВолодимир Онищенко, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Від імені науково-педагогічного та студентського колективу Національного університету імені Юрія Кондратюка ректор подякував партнерам за ефективне сприяння розвитку матеріально-технічної бази університету і забезпечення практичної підготовки студентів інженерно-технічних напрямів, а також за всебічну підтримку, популяризацію та сприяння розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на державному рівні, і відзначив подяками генерального директора компанії Siemens Україна Мачея Зелінскі, народного депутата України Андрія Бобляха та привітав колектив ТОВ «НТП «Бурова техніка» і керівника компанії, члена Наглядової ради університету Віталія Вітрика з 20-річчям від дня заснування компанії.

Учасників Форуму привітав також ректор Азербайджанського державного університету нафти і промисловості, професор Мустафа Бабанли.

З професійним святом учасників форуму привітав голова Полтавської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов: «Нафтогазовидобувна галузь – перспективна галузь, на Полтавщині видобувається близько 60% вуглеводнів, тут знаходиться 80% покладів природного газу. Завдання влади – створити сприятливі умови для розвитку виробництва та стати партнером для бізнесу, залучивши додаткові інвестиції. Пандемія вносить свої корективи, тож дякую компаніям за збережені робочі місця, забезпечення лікарень всіма необхідними дезінфікуючими засобами, засобами для індивідуального захисту. Бажаю вам натхнення, енергії і успіхів у реалізації нових проєктів». За словами голови облдержадміністрації, в області видобувають понад 40% українського газу (друге місце в Україні), 60% газового конденсату (перше місце) та 10% сирої нафти (третє місце). Щороку ці обсяги область збільшує. Наприклад, торік видобуто на 15% більше сирої нафти, а на 13% – газового конденсату, ніж 2018 року.

Підприємства нафтогазовидобувної галузі входять до найбільших бюджетоутворювальних підприємств області. Минулого року до місцевих бюджетів різних рівнів тільки від рентної плати надійшло 754,3 млн грн.

Голова ОДА також відвідав виставку сучасного обладнання, яку протягом двох днів, окрім учасників Форуму, відвідують студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка, Полтавського коледжу нафти газу та представники освітніх закладів-партнерів (шкіл, гімназій, наукових ліцеїв). На виставці представлена різна техніка: колтюбінгова установка МК-30Т (ТОВ «Сервіс Ойл»), насосний агрегат (Філія «УГВ-Сервіс»), фільтраційна установка (НТП «Бурова техніка»), блок приготування бурових розчинів з гідравлічним приводом БПР-16 (НТП «Бурова техніка»), геофізична каротажна станція (ТОВ «Везерфорд Україна), мобільна насосна установка і лубрикатор (ТОВ «Укрпромхімтех»), інструменти та обладнання (ТОВ «КАТТ Україна») тощо.

Перший день форуму відбувся у форматі двох сесій, присвячених питанням видобутку, капітального ремонту та інтенсифікації. Серед спікерів – Віталій Вітрик, генеральний директор ТОВ «НТП «Бурова техніка», Роман Опімах, голова Державної служби геології та надр України, Артем Петренко, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України, Андрій Місіньов, директор ГПУ «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування», Максим Дорохов, керівник напряму технологічного розвитку ТОВ «ДТЕК Нафтогаз», Ігор Мохній, директор ТОВ «УГВ-Сервіс», Юрій Нагорняк, виконавчий директор Асоціації «Нафта і газ України». Учасники розглянули світові прогнози у період після пандемії, питання ефективності використання колтюбінгових технологій під час проведення робіт із капітального ремонту свердловин, можливості використання досвіду з відновлення видобутку вуглеводнів у свердловинах «старого фонду» шляхом буріння бічних стовбурів, обговорили комплексну систему управління хімізацією родовища, переваги розробки нафтогазових родовищ із кущових майданчиків.

«Для нашого університету є важливим, що ми стали співзасновниками Асоціації «Нафти і газ України». З кожним роком бізнес-зв’язки університету з провідними українськими компаніями динамічно розвиваються у різних напрямках – поліпшенні матеріально-технічної бази, організації на базі політехніки курсів підвищення кваліфікації фахівців-виробничників, зустрічей з троп-менеджерами та провідними фахівцями галузі у співпраці удосконалюються навчально – освітні програми, запроваджена дуальна освіта, проводиться незалежна оцінка знань студентів за системою галузевого рейтингу Ньюфолк. Одним із визначальних векторів співпраці університету з компаніями є партнерство у науковій сфері. З метою генерування та впровадження інтелектуального потенціалу науковців в університеті створено Навчально – виробничий центру нафти і газу під керівництвом кандидата технічних наук Петра Голуба. Університет як сучасний потужний інноваційний центр готовий до подальшого розвитку стратегічного партнерства освіти, науки, бізнесу і влади», – наголошує ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Онищенко.

Генеральний директор компанії Siemens Україна Мачей Зелінскі зауважує: пандемія COVID-19 змінила сучасний світ, залишивши в пріоритеті діалог науки, освіти, бізнесу і влади. Без зусиль ректора Володимира Онищенка та всього колективу політехніки співпраця б не стала такою ефективною, компанія Siemens потребує професіоналів своєї справи та готова виступити потенційним роботодавцем, створюючи лабораторії з унікальним обладнанням. Проведення конкурсів за кращу наукову студентську роботу та відзначення переможців грошовими преміями дає можливість впевнитися в можливості використання інтелектуального потенціалу сучасної молоді для зростання і процвітання галузі.

Державна служба геології та надр України сьогодні позиціонує себе як сучасне сервісне агентство, тому надзвичайно важливо розглянути тему цифрових рішень у роботі для надрокористувачів. За словами голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха, відбулись надзвичайно успішні онлайн-торги – нафтогазову ділянку у Полтавській області було продано за рекордні 650 мільйонів гривень. Голова презентував нові сервіси для надрокористувачів – електронні аукціони, інтерактивну мапа та онлайн-кабінет. Саме вони роблять взаємодію держави і бізнесу більш зручною та прозорою, прибирають зайві бюрократичні процеси у спільній діяльності, особливо це актуально у часи світової пандемії. У пріоритеті Державної служби геології та надр України залишається діалог з регіонами і цифровізація процесів.

На думку генеральної директорки Інжинірингового Центру «Полтава» – організатора Форуму, директорки Полтавського коледжу нафти і газу Любові Шумської, проведення цьогорічного галузевого форуму стало справжнім викликом, з яким центр, університет та партнери (генеральний партнер форуму – ТОВ «НПТ «Бурова техніка», партнери – АТ «Укргазвидобування», ДТЕК Нафтогаз, ТОВ «Укрнафтагазсервіс», ТОВ «Веллсайт діджітал», ТОВ «Везерфорд Україна» та СЗАО «Фідмаш») успішно впоралися. Дводенний захід відбувається з дотриманням усіх рекомендацій Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України щодо запобігання та поширення коронавірусної інфекції, на свіжому повітрі з дотриманням соціальної дистанції.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка вкотре підтвердив свій високий статус інноваційного університету і простору для продуктивного спілкування виробничників, де готують фахівців нафтогазової галузі вищого гатунку, які забезпечуватимуть енергетичну незалежність і розвивати економіку України!

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»