2018-05-07

Філії кафедри українознавства, культури та документознавства – в дії

7 травня 2018 р. відбулася традиційна ознайомлювальна лекція-екскурсія для студентів спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» (гр. 101-ГД) з дисципліни «Архівознавство» на базі Державного архіву Полтавської області, з яким тісно співпрацює університет. Відповідно до чинної угоди між ДАПО та ПолтНТУ на базі архіву фактично діє філія випускової кафедри українознавства, культури та документознавства.

Філії кафедри українознавства, культури  та документознавства – в дії

     Добре відомо, що підготовка висококваліфікованого фахівця будь-якої галузі можлива лише за умови поєднання глибоких теоретичних знань з належними практичними навичками. Останні набуваються не лише в процесі проходження виробничих практик, під час практичних та лабораторних занять, а також і за допомогою інших форм і видів навчальної роботи, зокрема, ознайомлювальних лекцій-екскурсій, проведених на виробництві чи в установах, профіль діяльності яких безпосередньо пов’язаний з обраним фахом. Саме такий вид навчального заняття відбувся цього разу.

     Завідувач кафедри, доктор історичних наук, доцент Ірина Григоріївна Передерій спільно з керівництвом ДАПО, зокрема заступником директора, начальником відділу інформації та використання документів Тарасом Павловичем Пустовітом зорганізували для майбутніх фахівців із документознавства та інформаційної діяльності цікаве й змістовне заняття на тему «Комплектування та функціонування державних архівів», яке поєднувало елементи водночас і лекції, й ознайомлювальної екскурсії.

     Старший науковий співробітник ДАПО Сушко Вячеслав Сергійович розповів студентам про історію обласного архіву, який цього року відзначатиме 100-річчя свого заснування, про основні принципи та порядок комплектування державних архівів, склад документів трудових архівів; розкрив питання щодо номенклатури справ, їхніх основних типів; приділив увагу проблемі організації й методики експертизи цінності документів та оформлення її результатів.

     Студентам було продемонстровано різні за часом і місцем створення, матеріальним носієм види архівних документів, у тому числі й унікальні, вік яких нараховує кілька століть. Особливий інтерес й емоційне зворушення у студентської молоді викликав перегляд газети «Полтавский вестник» за 1909 рік та «Сповідні відомості» однієї з церковних парафій Пирятинського повіту, датовані серединою ХVІІІ ст.

     Своєрідним кульмінаційним моментом лекції-екскурсії стало відвідування одного з 12-ти архівосховищ ДАПО, де майбутні документознавці змогли пересвідчитися, як забезпечується збереженість документів, зокрема дотримується сукупність необхідних для цього температурно-вологісних, світлових та санітарно-гігієнічних умов, реалізація контрольно-охоронних заходів тощо.

     Такі заняття вже стали традиційною формою роботи кафедри з її філіями, які, крім ДАПО, діють також на базі музейних і бібліотечних установ м. Полтави, що, безперечно, сприяє підвищенню інтересу студентів до обраного фаху та закріпленню й апробації набутих теоретичних знань на практиці.

За матеріалами кафедри українознавства,

культури та документознавства