2020-03-16

Відкрили найсучасніший в Україні тренінг-центр з буровими симуляторами

Компанія Wellsite Digital відкрила на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» тренінг-центр для навчання та сертифікації фахівців нафтогазового профілю за стандартами IWCF

Відкрили найсучасніший  в Україні тренінг-центр з буровими симуляторами

У присутності численних гостей – на відкритті були народний депутат України Андрій Боблях, народний депутат України, випускник нашого університету Костянтин Касай, директор Департаменту економічного розвитку Полтавської ОДА Олексій Іщенко та інші – символічну стрічку до нового тренінг-центру урочисто перерізали ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко та директор компанії ТОВ «Веллсайт Діджитал» Ігор Вітрик.

«Розташування тренінг-центру було обрано не випадково, адже Полтавський регіон є головним осередком нафтогазової галузі України. Відкриття найсучаснішого тренінг-центру має на меті підвищення рівня знань та практичних навичок студентів та працівників, об’єднання зусиль освіти та бізнесу у питанні якісної підготовки фахівців нафтогазової галузі. Для університету – це змога готувати висококваліфіковані кадри для галузі, готові до роботи одразу після успішного проходження курсів та отримання сертифікату IWCF. Це можливість для молоді спробувати свої сили в умовах, максимально наближених до реальності, та визначитися з подальшим майбутнім у професії, не виходячи за межі рідного університету. Для компаній нафтогазової галузі це дозволить попередити та знизити фінансові ризики за рахунок того, що кваліфіковані фахівці будуть приймати правильні рішення», – коментує Ігор Вітрик. – «Інвестування в університет для бізнесу, який я представляю, становить неабиякий інтерес, адже ми зможемо брати на роботу готових конкурентоспроможних фахівців, яким не доведеться нічого пояснювати з нуля. Вони вже будуть адаптованими до сучасних умов. Компанія не буде змушена перевчати чи довчати молодь, що потраплятиме до нас з університетських лав. Ми віримо, що відкриття потужних лабораторій допоможе нам вирівняти цей рівень недокваліфікації працівників, що спостерігаємо на нафтогазовому ринку України».

«Спільно з нашими партнерами – компанією Wellsite Digital, сьогодні відкриваємо новий тренінговий центр з навчання та сертифікації працівників нафтогазової галузі. Ця подія є красномовним підтвердженням забезпечення тієї високої якості освіти, що дає наш університет. Це є своєрідним маркером: якщо бізнес інвестує в університет, то це визнання нашої освітньої діяльності на найвищому рівні. Хотів би подякувати компаніям за постійне оновлення нашої матеріально-технічної бази, створення належних умов для навчання професіоналів у нафтогазовій сфері», – говорить ректор, професор Володимир Онищенко. Три ключові фактори вплинули на вибір компанії: окрім того, що Полтавщина – один з основних нафтогазових регіонів України, в університеті функціонує Навчально-науковий інститут нафти і газу, для студентів та викладачів якого запропонований досвід – безцінний. По-третє, ще в 60-х роках минулого століття в університеті було створено лабораторію механотроніки та будівельної техніки, яка діє й досі.

Ігор Вітрик презентував навчальний центр та розповів про напрямки професійної діяльності компанії Wellsite Digital, наголосивши на кращих традиціях європейської ділової практики. Тренінг-центр оснащений сучасними тренажерами-симуляторами від світового виробника – Drilling Systems.

«У перекладі з англійської мови назва нашої компанії Wellsite Digital – «цифровий буровий майданчик». Відкриття сучасного тренінг-центру у Полтаві особисто для мене – знакова подія. Місто є моєю малою Батьківщиною, де я народився та виріс. Звідки виник задум створити такий центр в Україні? Вперше з симуляторами відомої британської компанії Drilling Systems я познайомився в шотландському Абердині під час проходження тренінгу ще в 2008 році. Ще раз з їхньою оновленою портативною версією зіткнувся в процесі роботи на морських бурових платформах. Ці технології можуть заощадити чимало ресурсів та часу, бо вартість роботи однієї морської бурової платформи складає від 250 до 500 тисяч американських доларів на добу. Ціна помилок, як ви розумієте, надзвичайно висока», – розповів спікер.

Інженер-технолог Олександр Кухарець пояснив про значення якісного навчання: «Лабораторія компанії Wellsite Digital створена для навчання спеціалістів нафтогазової галузі. Маємо конкретні цілі – навчання працівників галузі і здобуття ними сертифікату IWCF, що є знаком найвищої якості в нафтогазовій галузі. Зокрема, тут будуть навчати фахівців певним діям при нафтогазопроявленнях. На сьогодні це – одна з найважливіших проблем у процесі буріння свердловин, що часто призводить навіть до людських жертв, значних матеріальних витрат нафтогазовидобувних компаній, негативних наслідків для природи».

На сьогодні тренінг-центр оснащений тренажерами DrillSim:50 та DrillSim:Educator. DrillSIM:50 дає змогу проводити навчання фахівців та з буріння та контролю свердловини за стандартами IWCF (Міжнародного Форуму з Контролю Свердловини), що є загально визнаним підтвердженням професійного рівня фахівців у світі. DrillSim:Educator поєднує в собі інтерактивний тренажер із контролю свердловини із двома графічними дисплеями, які дають змогу візуально побачити та зрозуміти операції буріння та контролю свердловини.

Два великих дисплеї дозволяють побачити, що відбувається із наземним обладнанням одночасно із тим, що відбувається у самій свердловині. На екрані відображені основні технологічні характеристики бурової свердловини, тренажер достовірно відтворює звукові ефекти, що супроводжують процес буріння на земній поверхні та глибинні процеси всередині свердловини.

Це дає змогу чітко зрозуміти як операції, що виконуються на буровій, впливають на свердловину та її стан. Компанія Drilling Systems вже більше 30 років розробляє інноваційні технології для нафтогазової галузі у світі.

«Ви маєте можливість переконатися на власні очі в унікальності цього обладнання. Тренажер повністю відтворює атмосферу робочого місця бурильника, тут наявні всі прилади для управління процесами буріння та видобутку», – продовжує фахівець.

Застосування симуляторів відомої компанії Drilling Systems без ризику для життя та здоров’я людей, без екологічних загроз, без значних фінансових втрат дає суттєві переваги для нафтогазових та бурових компаній -підрядників та нафтогазосервісних компаній, що зможуть використовувати їх у своїй діяльності.

«Слова щирої вдячності за ту високу місію, яку ви здійснюєте! Інвестуючи в освіту, ви інвестуєте в майбутнє країни. Навчаючи молодих перспективних фахівців, ми робимо спільний внесок у розвиток нафтогазової освіти. Поєднання науки та бізнесу, освіти та кращої європейської практики – потужна відповідь викликам сьогодення, наші спільні інвестиції в майбутнє», – подякував ректор Національного університету імені Юрія Кондратюка, професор Володимир Онищенко.

У центра здійснюватиметься п’ятиденна теоретична підготовка молодих та досвідчених фахівців нафтогазової сфери. Центр використовуватиметься як база проведення курсів підвищення кваліфікації та сертифікації працівників. Перший набір слухачів планується на червень 2020 року, зараз програмні продукти компанії Drilling Systems проходять інсталяцію та налаштування, обладнання працює в тестовому режимі.

Центр може вміщувати одночасно вісім осіб. Загалом, за європейським стандартами IWCF їхня чисельність може сягати до 15 осіб. Проте в компанії вирішили надати більше можливостей слухачам курсів поспілкуватися безпосередньо з інструктором або ментором.

Навчання здійснюватиметься двома мовами – англійською та українською, зі складанням онлайн-іспиту англійською мовою. Сертифікацію працівників здійснюватиме міжнародна організація IWCF з Великобританії. За умови її успішного завершення студент чи працівник отримує сертифікат IWCF. Інструктор ніякого впливу на результати іспитів не має. У залежності від рівня складності, термін дійсності сертифікатів коливатиметься від двох до п’яти років.

Сертифікація IWCF має багато переваг, серед яких: зниження ризиків для життя людей, небезпек забруднення навколишнього середовища та зниження колосальних фінансових ризиків для нафтогазових компаній. Завдяки знанням, які підтверджує сертифікат IWCF, фахівці на буровому майданчику здатні оперативно та правильно прийняти рішення у випадку аварійної ситуації під час буріння чи капітального ремонту свердловини, попередити ускладнення та аварії під час роботи.

Програма навчання складається з чотирьох основних рівнів:

Рівень 1. Контроль свердловини, базові знання.

Це інформаційний курс, метою якого є надання спеціалісту базових знань з циклу будівництва свердловини, видів ускладнень та методів їх усунення та запобігання. Рекомендований для людей, що працюють в НГ промисловості, але безпосередньо не беруть участь в будівництві свердловини.

Рівень 2. Вступ, початковий рівень.

Це базовий курс, який спрямований на поглиблення знань базового контролю свердловини при газонафтоводопроявах та методів запобігання ускладнень, пов՚язаних з ними. Рекомендований для молодшого інженерного та робітничого персоналу, який безпосередньо задіяний на буровому майданчику.

Рівень 3. Контроль свердловини, що буриться. (рівень «Бурильник»)

Цей курс є обов’язковим для кандидатів, що беруть безпосередню участь в процесі закриття та глушіння свердловини. Мета даного курсу - отримання та закріплення знань членів бурової бригади.

Рівень 4. Контроль свердловини, що буриться. (рівень «Супервайзер»)

Цей курс призначений для старшого інженерно-технічного складу, який займається спорудженням свердловини на буровому майданчику, або в офісі та приймає рішення по попередженню або ліквідації ускладнень пов՚язаних з ГНВП.

«Важливим є загальноєвропейська практика співпраці закладів вищої освіти з провідними нафтогазовими компаніями. За останні роки наш університет став майданчиком, де відбувається ефективний діалог освіти та науки, бізнесу та влади. Запозичення передового європейського досвіду, відкриття нових лабораторій – це ще один крок у майбутнє. Впевнений, що на цьому ми зупинятися не будемо, це тільки початок», – наголошує ректор Національного університету імені Юрія Кондратюка, професор Володимир Онищенко.

Компанія Wellsite Digital планує розширювати лінійку тренажерів-симуляторів, включаючи повнорозмірний симулятор DrillSim:5000, що є повним відображенням традиційного стола ротора на буровій та дозволяє відтворити відчуття реальної роботи на буровому майданчику під час буріння свердловини за допомогою 3D-моделювання. Також планується запровадження навчання за програмами капітального та підземного ремонту свердловини із використанням тренажерів-симуляторів для колтюбінгу та геофізики (wireline).

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»