2021-07-05

Викладач кафедри образотворчого мистецтва взяв участь у міжнародному мистецькому пленері «Дивосвіт»

З 7 по 25 червня відбувся XIV Міжнародний мистецький пленер «Дивосвіт». Старший викладач кафедри образотворчого мистецтва, художник-кераміст Сергій Журавльов взяв участь у творчій події на запрошення куратора пленеру, представивши Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Викладач кафедри образотворчого мистецтва взяв участь у міжнародному мистецькому пленері «Дивосвіт»

Міжнародний пленер «Дивосвіт» — масштабний мистецький проєкт у галузі керамічного мистецтва, який проводиться за ініціативи Малобілозерської естетичної спеціалізованої школи-інтернату «Дивосвіт» – Асоційованої школи ЮНЕСКО, дев’ятиразового золотого, двічі бронзового призера міжнародних виставок «Сучасні навчальні заклади», «Інноватика в освіті України», володаря звання «Лідер сучасної освіти» та «Флагман сучасної освіти», лауреата Всеукраїнського конкурсу «100 кращих шкіл України».

Починаючи з 2007 року, 14 років поспіль митців з України та зарубіжжя збирає в Малій Білозерці – гончарному осередку Запорізького краю – Міжнародний мистецький пленер «Дивосвіт». Цього року до Малої Білозерки з’їхалися 23 митця зі Львова, Києва, Запоріжжя, Дніпра, Полтави, Харкова та Ужгорода. Темою пленеру стало гасло: «Україна – серце Європи». Куратором пленеру та його ідейним натхненником є художник-монументаліст, скульптор, член Національної спілки художників України – Олександр Жолудь.

«Традиція дивосвітівських пленерів — це не тільки можливість практичної роботи на «вільному повітрі», а потужний мистецький рух, який спонукає до набуття багатого творчого досвіду молодими митцями, учнями естетичної школи у їх духовному єднанні з досвідченими діячами образотворчого мистецтва різних країн. Пленер проводиться з метою сприяння національно-культурному відродженню України, активізації виховної роботи, духовному та естетичному розвитку молодого покоління, збагаченню культурних надбань і традицій через художню творчість, розвитку і реалізації творчих здібностей молоді, популяризації традицій світового і вітчизняного керамічного мистецтва. Мистецький арсенал активно поповнюється роботами, у тому числі садово-парковими керамічними скульптурами, а живописні полотна прикрашають інтер’єр школи. Впевнена, що пленер «Дивосвіт» й надалі об’єднуватиме в Малій Білозерці українських та зарубіжних митців, відкриватиме цікаві сторінки історії, культури, краси такого мальовничого куточка нашої прекрасної і неповторної Землі» – прокоментувала керівник закладу, кандидат педагогічних наук, Заслужений працівник освіти України  Яніна Овсієнко.

Серед цьогорічних учасників-іноземців – словак Альберт Косеги, фінансовий директор ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат», який усі роки є меценатом «Дивосвіта», адже стратегія компанії, до якої він належить, – підтримувати заклади, де здобувають освіту учні працівників її підприємств. Пан Альберт уже кілька років придивлявся до робіт, створених майстрами, й відчував потяг до керамічного мистецтва. Три роки тому донька Альберта Косеги Марія взяла участь у дитячому пленері «Керамдиво», який теж проходить у Малій Білозерці. Онлайн до когорти українських митців долучилися керамісти та художники Польщі та Франції.

«Художники декоративно-прикладного мистецтва мають бути чудовими ремісниками, а гончарство – не легка справа. Треба спочатку нарубати дрова, викласти піч, приготувати глиняну масу, довести її до робочого стану – і лише тоді зробити мистецьку річ. Але насолода від роботи й кінцевого результату того варта. Мистецькі заходи роблять неоціненну справу, важливу і перспективну. Такого роду – зустрічі – це не лише можливість попрацювати, але, в першу чергу, спілкування, обмін ідеями, творчими планами, досвідом, духовне збагачення. Випускників цієї унікальної школи ми з радістю чекаємо на навчанні у Полтавській політехніці», – зазначив художник Сергій Журавльов. Він створив «Янгола України». Крім створення фігури, що оберігає Україну, митець дав кілька захоплюючих майстер-класів, які настільки вразили школярів, що вони почали мріяти про майбутнє студентство у «Полтавській політехніці». Сергій Журавльов гостинно запросив на навчання усіх, хто цікавиться образотворчим мистецтвом і гончарством зокрема. Художник також став асистентом в Олександра Жолудя при створенні вогняної скульптури «Той, що греблі рве». А з колегою Сергієм Спасьоновим з Решетилівки запропонував трохи змінити конструкцію печі.

Сергій Журавльов здобув диплом учасника, а творча робота, виконана під час пленеру, представлена на виставці і увійде до каталогу. Також нагороджений Подякою за змістовно проведену профорієнтаційну роботу та презентацію творчих майстер-класів.

Організатори відзначили Подякою і ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професора Володимира Онищенка – за активну громадську позицію та сприяння участі представника університету в мистецькому форумі.

Митці закарбовували у живопису , фотографіях, скульптурі та кераміці красу таврійського степу, Азовського та Чорного моря, Дніпра, Хортиці, Кам’яної могили, Запоріжжя. 24 червня відбулась звітна виставка робіт учасників та урочиста церемонія закриття ХІV Міжнародного мистецького пленеру «Дивосвіт-2021».

За підсумками пленеру буде видано каталог із зразками творчих досягнень учасників. Нові скульптурні композиції, керамічні полотна прикрасять інтер'єр та екстер’єр закладу освіти.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»