2021-05-19

Викладачі-математики розповіли полтавським школярам про сучасну геометрію

Науково-педагогічні працівники кафедри прикладної та вищої математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели зустріч з серії «Відкрий політехніку для себе» для школярів Полтави.

Викладачі-математики розповіли полтавським школярам про сучасну геометрію

Науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» зустрілись з учнями полтавських шкіл №11, №12 та №24. Упродовж навчального року викладачі проводять зустрічі-знайомства у рамках серії «Відкрий політехніку для себе» для учнівської молоді Полтавського регіону.

Присутніх привітала кандидат фізико-математичних наук, завідувачка кафедри прикладної та вищої математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська та розповіла про університет, особливості навчання та перспективи працевлаштування за спеціальністю 113 «Прикладна математика». Нюанси вступної кампанії-2021 та правила прийому документів розповіла кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри прикладної та вищої математики Полтавської політехніки Інна Рассоха.

Чергову зустріч присвятили цариці наук та королеві логіки – геометрії. Викладачі розповіли про використання графічних редакторів на уроках геометрії в сучасній школі і допомогли відновити у пам’яті підлітків основні методи й прийоми розв’язання задач різного рівня складності. Нещодавно викладачі-математики провели наукову дискусію, присвячену розв'язанню геометричних задач методом координат.

Цікавий виступ про способи розв'язання складних геометричних задач через призму інформаційних технологій презентувала асистентка кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Валерія Стеблянко. Доповідачка розповіла про використання графічних редакторів на уроках геометрії в сучасній школі, сукупність програм системи оброблення інформації та програмних документів, необхідних для експлуатації цих програм, зробила огляд прикладного програмного забезпечення на уроках геометрії, зокрема основні креслярсько-графічні інструменти, масштабування та трасформацію зображень.

Школярі наочно переглянули основні напрямки роботи з графічним додатком SmartArt, навчилися виконувати візуалізацію даних та ідей, розглянули стилі SmartArt, що містять тривимірні об’ємні градієнти та етапи додавання окремих стилів фігури до одного або іншого макету, візуалізували програму «Динамічна геометрія», яка дає можливість будувати на екрані комп’ютера будь-які об’єкти з допомогою циркуля і лінійки так само, як це можна зробити на дошці або в зошиті. Окремо розглянули геометричні інструменти програм, які дозволяють виконувати всі побудови (наприклад побудувати трикутник за трьома його вершинами, виміряти кути при вершинах й обчислити їх суму). У форматі спілкування «питання-відповідь» в чаті відеоконференції школярі обмінялися враженнями та отримали вичерпні відповіді на актуальні питання.

Науково-педагогічні працівники кафедри прикладної та вищої математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» запрошують до співпраці у науковій та освітній сферах представників закладів загальної середньої освіти міста та Полтавського регіону.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»