2020-07-31

Викладачка політехніки перемогла у конкурсі інноваційних ідей від Schlumberger та Укргазвидобування

Доцент кафедри нафтогазової інженерії та технологій Навчально-наукового інституту нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Нестеренко стала переможницею конкурсу інноваційних ідей для нафтогазової галузі України від компаній Schlumberger та Укргазвидобування. Університет отримає ліцензовані програмні продукти від Schlumberger.

Викладачка  політехніки перемогла у конкурсі інноваційних ідей від Schlumberger та Укргазвидобування

Освітня професійна платформа Independent Petroleum Leaders (IPL) оприлюднила результати конкурсу креативних ідей та інноваційних рішень для нафтогазової сфери України, що проводився серед студентів, викладачів закладів вищої освіти та фахівців нафтогазової сфери.

До участі в конкурсі долучилася кандидат технічних наук, доцент кафедри нафтогазової інженерії та технології Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Нестеренко.

«Викладаючи «Проєктування систем збору та підготовки вуглеводнів» магістрам, дехто з яких вже не перший рік працює у нафтогазовій галузі, прагну до постійного розвитку і вдосконалення професійних знань та навичок, набуття практичного досвіду. Так, професійна цікавість привела мене на навчальну платформу «IPL», що оголосила конкурс ідей за напрямками midstream – technological diagram, flow assurance, surface facilities за підтримки Укргазвидобування та Schlumberger. Хорошою мотивацією до участі став приз – можливість опанування практичного курсу Symmetry – програмної платформи, що унікальним чином інтегрує моделювання флюїду, трубопровідних мереж, технологічних установок підготовки вуглеводнів і факельних систем. А далі – маєш ціль, аналізуєш наукові публікації, досліджуєш світові тенденції в розвитку нафтогазової галузі, і як результат – отримуєш ідею», – розповіла Тетяна Нестеренко.

Ідея переможниці полягає у дослідженні можливості використання при підготовці природного газу абсорбційних холодильних машин-чилерів, що працюють на сонячній енергії. Серед основних завдань чилерів – забезпечення безперервної дії та низької температури охолодження. Для більшості областей України сумарний річний потенціал сонячної енергії досить високий, тому застосування таких холодильних машин є можливим.

За рішенням авторитетного журі – представників відомих нафтогазових компаній Schlumberger та Укргазвидобування, до трійки лідерів увійшли:

  • Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»
  • Коледж нафтогазових технологій, інженерії та інфраструктури сервісу Одеської національної академії харчових технологій КНТІІС ОНАХТ
  • Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Переможці отримають спеціальні подарунки від компанії Schlumberger – навчальні ліцензії на програмне забезпечення для закладів вищої освіти. Церемонія нагородження переможців відбудеться онлайн 3 серпня о 14.00 на платформі Zoom.

«Дуже приємно, що наша ідея сподобалася представникам Укргазвидобування та Schlumberger і політехніка потрапила в трійку призерів конкурсу. Таке визнання надихає на нові наукові звершення», – прокоментувала Тетяна Нестеренко.

Створена у період карантину освітня професійна платформа Independent Petroleum Leaders (IPL) набуває популярності серед сучасної молоді, яка здобуває інженерну освіту та планує працювати у нафтогазовидобувній галузі. Мета проєкту – обмін практичним досвідом із реалізації успішних кейсів у газовидобувній галузі, проведення просвітницьких заходів за участі керівництва та представників топ-менеджменту провідних нафтогазових компаній.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»