2020-08-26

Викладачка університету нагороджена Премією імені Самійла Величка

Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Лариса Оніщук стала лауреатом Премії імені Самійла Величка у номінації «За збереження історико-культурної спадщини Полтавського краю».

Викладачка університету нагороджена Премією імені Самійла Величка

Вручення щорічної міської Премії імені Самійла Величка відбулося у рамках заходів до Дня державного прапора України та Дня незалежності України біля пам’ятнику загиблим українським козакам.

Цього року, за рішенням журі, Премію імені Самійла Величка у номінації «За збереження історико-культурної спадщини Полтавського краю» відзнака присуджена кандидату педагогічних наук, доценту кафедри фізичної культури та спорту Національного університету імені Юрія Кондратюка, в.о. директора туристичного комплексу «Турист», авторці нового туристичного маршруту «Шляхами полтавської галушки» та ініціаторці створення «Інтерактивного музею народної гастрономії» Ларисі Оніщук.

– Музей гастрономії, який ми створили, і який сьогодні так високо оцінила полтавська громада, – це потрібна атракція в Полтаві, яка посилює наш бренд «Полтавська галушка». Ми пропонуємо автентичний одяг, який можна приміряти на себе, посуд, рецепти унікальних страв, меблі, предмети побуту, – прокоментувала лауреатка.

Від часу створення у 2018 році музей відвідали понад 100 туристичних груп як з України, так і з-за кордону.

Експонати музею (а їх більше тисячі), відтворюють життя і побут населення Полтавщини ХІХ – початку ХХ століття: представлено інтер’єри міщанина, селянина, дворянина. Під час екскурсії відбувається знайомство зі звичаями та традиціями українського народу, особливостями української кухні.

Екскурсанти знайомляться один з одним, беруть участь у вечорницях, випробовують кухарські здібності під час майстер-класу з виготовлення галушок та вареників, також між ними розігрують тематичний міні-спектакль.

Премія імені Самійла Величка започаткована 2003 року розпорядженням Полтавського міськвиконкому від 14.05.2003 р. за № 355 з ініціативи Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви» для відзначення письменників, науковців, краєзнавців, працівників культури, журналістів, митців, меценатів, громадських діячів за кращі здобутки, які утверджують гуманістичні й національні ідеали, ідеї незалежності України, духовні цінності українського народу та за вагомий внесок у національно-культурне відродження Української держави.

Рішенням сорок дев'ятої сесії шостого скликання Полтавської міської ради від 23 квітня 2015 року кількість номінацій премії розширено із чотирьох до семи:

  1. Дослідження в царині історії України.
  2. Дослідження в царині історії Полтавщини.
  3. Відображення національної історії у засобах масової інформації.
  4. Відображення історії України в художній літературі.
  5. За збереження історико-культурної спадщини Полтавського краю.
  6. За сприяння розвитку Державному історико-культурному заповіднику «Поле Полтавської битви».
  7. Відображення доленосних подій у творах мистецтва.

Лауреати щорічної міської премії імені Самійла Величка отримали диплом, пам’ятну медаль із зображенням козацького літописця та грошову винагороду (від 4-х з половиною до 9 тисяч гривень).

Вітаємо Ларису Миколаївну Оніщук із визнанням та відзнакою!

Бажаємо нових звершень та перемог!

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»