2019-10-26

Визначають переможців конкурсу архітектурного рисунку «КАР 2019»

25 жовтня у ННІ архітектури та будівництва Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка відбулася V Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, молодих учених і науковців «Архітектурний рисунок у контексті професійної освіти».

Визначають переможців конкурсу архітектурного рисунку «КАР 2019»

Кандидат мистецтвознавства, завідувач кафедри образотворчого мистецтва, координаторка заходу Тетяна Зіненко привітала усіх присутніх та зазначила, що цього року конференція зібрала близько трьохсот учасників з усієї України. Кафедра образотворчого мистецтва Полтавського національного технічного університету вже п’ятий рік поспіль виступає організатором Всеукраїнської науково-практичної конференції «Архітектурний рисунок у контексті професійної освіти» з метою обміну результатами досліджень та новаторськими ідеями для подальших спільних проектів.

Конференція складалася з трьох секцій: «Архітектурний рисунок: проблеми, методи, засоби», «Образотворчі дисципліни в умовах сучасної освіти», «Пленер як процес підготовки майбутнього фахівця».

З доповідями прибули науковці з Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка», Київської державної Академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, Луцького національного технічного університету, Харківської державної академії дизайну і мистецтв та інших закладів професійної освіти образотворчих напрямків.

 Виступом про аналіз архітектурного рисунка у сучасній мистецтвознавчій модуляції конференцію відкрила викладач вищої кваліфікаційної категорії архітектурних дисциплін ДВНЗ «Чернівецький політехнічний коледж» Анжела Доцюк. Вона переконана, що плин часу впливає на архітектора як митця і формує його стиль відповідно до сучасності: «Епоха створює митця, визначає його етичні та естетичні ідеали, примушує мати певне громадянське обличчя, виділяє політичну та філософську насиченість його образів».

«Сучасним архітекторам важко створити дизайн, що відповідає умовам сьогодення, через брак знань з профільних предметів: філософії, психології, історії і навіть технічних наук. Цей масив знань покаже об’єктивне бачення проблеми і сформує комплексний підхід до її вирішення», – наголошує старший викладач Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Ольга Тєлушкіна.

Важливим аспектом конференції була безпосередня участь студентів з науковими доповідями.

Студентка ПолтНТУ Єлизавета Голинська розповіла про основні інструменти архітектурної творчості – простий та механічний олівець, перо, туш, циркуль, лінійки, та наголосила, що сьогодні успішна формула архітектурного рисунка залежить не від матеріалу, а від того, що хоче бачити замовник.

 «Архітекторові важливо деталізувати картину: зобразивши ліхтар, архітектор обов’язково додасть будівлю, до якого він прикріплений. Художник може залишити ліхтар як самостійний об’єкт» – розповіла студентка ПолтНТУ Людмила Скринь про різницю між творчістю архітектора та художника.

Про умови формування архітектурної композиції як поєднання об’ємів та простору  в єдину гармонійну архітектурну форму доповідав студент Петро Свячений.

Студент Дмитро Муха презентував доповідь про організацію комбінаторних принципів у архітектурній композиції в процесі виконання завдань студента архітектора, а студент Андрій Міняйло розповів про особливості навиків асоціативного мислення та зазначив, що асоціації – це проміжні, спеціально пропущені ланки.

Студентка ПолтНТУ Дарія Гнезділова розповіла, що сьогодні фотографія є основою мистецької течії, що має чималий вплив на сучасну архітектурну творчість. Анна Михайлова, Катерина Мірошниченко та Олена Шевченко доповіли про основні складові елементи дисципліни «Рисунок. Живопис. Скульптура» у процесі підготовки архітектора та показали як проходять їхні аудиторні заняття.

Стиль і колір крізь творчість відомого архітектора Захи Хадід, яка працювала у стилі деконструктивізму, дослідила студентка Валерія Іванова. Її надихає влучний вислів архітекторки: «Якщо є 360 градусів, навіщо дотримуватися лише одного?»

Під час практичної частини конференції учасники виконували роботи на конкурс архітектурного рисунку «КАР 2019» (втілювали «Архітектурну фантазію» (творча робота, виконана у будь-якій техніці), створювали рисунки та етюди з натури). Переможців оголосять 4 листопада.

Також усі охочі могли взяти участь у пленері «Лінії міста».

Медіа-центр ПолтНТУ імені Юрія Кондратюка