2024-08-01

Вступники до Полтавської політехніки можуть отримати державні гранти на освіту

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» долучився до реалізації експериментального проєкту Міністерства освіти і науки України щодо надання державних грантів для здобувачів вищої освіти у 2024 році. Вступники на контрактну форму навчання до Полтавської політехніки мають можливість отримати фінансову допомогу від держави, що покриватиме всю вартість навчання упродовж усієї освітньої програми.

Вступники до Полтавської політехніки можуть отримати державні гранти на освіту

У рамках експериментального проєкту Міністерство освіти і науки України надає державні гранти для здобувачів вищої освіти у 2024 році, якими впевнено можуть скористатися вступники на контрактну форму навчання до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Вид такої цільової фінансової допомоги як державний грант на освіту передбачається для абітурієнтів, які вступають на бакалаврат після закінчення закладу загальної середньої освіти, закладу фахової передвищої освіти на денну чи дуальну форму навчання на контракт та мають результати НМТ з будь - яких двох предметів з оцінками:

  • від 150 балів (грант І рівня);
  • від 170 балів (грант ІІ рівня).

Розміри грантів становлять 15000 та 25000 гривень відповідно.

Розмір грантового фінансування, яке отримає вступник на бакалаврат до Полтавської політехніки на контрактну форму навчання, може бути збільшений за рахунок використання коефіцієнтів для пріоритетних спеціальностей.

Зокрема, сума гранту першого рівня (15000 гривень) і ІІ рівня (25000 гривень) буде помножена на коефіцієнт для вступників на окремо визначені спеціальності.

Коефіцієнт 1,5 встановлюється для спеціальностей / галузей знань:

  • 01 Освіта/Педагогіка;
  • 10 Природничі науки (окрім спеціальностей 101 Екологія);
  • 11 Математика та статистика;
  • 13 Механічна інженерія;
  • 14 Електрична інженерія;
  • 17 Електроніка, автоматизація та електронні комунікації;
  • 18 Виробництво та технології;
  • 19 Архітектура та будівництво;
  • 227 Терапія та реабілітація.

Коефіцієнт 1,3 встановлюється для спеціальностей / галузей знань:

  • 023 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація;
  • 024 Хореографія;
  • 12 Інформаційні технології;

Коефіцієнт 1,00 встановлюється для усіх інших спеціальностей університету, що означає - загальна сума гранту залишиться незмінною (грант І рівня – 15000 гривень, грант ІІ рівня – 25000 гривень).

Розмір гранту для деяких спеціальностей, які є пріоритетними для держави, може сягати 37500 гривень.

Деякі вступники зможуть претендувати виключно на грант ІІ рівня, тобто будуть подавати заявку на грантове фінансування лише за умови, що вони склали два предмети НМТ на понад 170 балів.

Йдеться про спеціальності/галузі знань: 06 Журналістика, 07 Управління та адміністрування, 08 Право, 24 Сфера обслуговування, 28 Публічне управління та адміністрування, 29 Міжнародні відносини, 051 Економіка, 035 Філологія (крім спеціалізацій з української мови та літератури, кримськотатарської мови та літератури, фольклористики).

Щоб податися на грант достатньо виконати кілька простих кроків:

  • після зарахування на обрану освітню програму подати заяву через свій е-кабінет в ЄДЕБО;
  • отримати повідомлення про призначення державного гранту з річною сумою, яку виплачуватимуть двома платежами протягом навчального року.

Здобувачі першого року навчання можуть подати до МОН України заяву встановленого зразка про надання державного гранту через особистий кабінет вступника в Єдиній державній електронній базі з питань освіти з 5 вересня по 31 жовтня 2024 року.

Після подання заяви вступнику необхідно встановити мобільний застосунок «Дія», пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію, обрати у мобільному застосунку «Дія» послугу з надання гранту та відкрити в одному з банків України рахунок зі спеціальним режимом використання для зарахування гранту. Якщо вступник/вступниця неповнолітні, то запит на отримання державного гранту подає один з батьків чи законний представник.

Розмір державного гранту на другий та наступні роки навчання розраховується з урахуванням зміни вартості платної освітньої послуги здобувачам освіти за відповідною освітньою програмою, встановленою закладом вищої освіти (не більше як на один офіційно визначений рівень інфляції за попередній календарний рік).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»