2019-11-22

#WorldCOPDDay 2019: відбувся освітній лекторій про одну з найпоширеніших хвороб у світі

Майбутні фізичні терапевти і ерготерапевти долучилися до відзначення Всесвітнього дня боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень. Цього року він співпав із Міжнародним днем відмови від куріння

#WorldCOPDDay 2019: відбувся освітній лекторій про одну з найпоширеніших хвороб у світі

21 листопада на базі навчально-наукової лабораторії фізичної терапії та ерготерапії Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» студенти других-третіх курсів спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія» факультету фізичної культури та спорту стали учасниками освітнього лекторію «Всі разом покладемо край ХОЗЛ».

Саме під таким офіційним гаслом проходять цього дня (World COPD Day 2019) просвітницькі заходи на всесвітньому рівні за підтримки Глобальної ініціативи з хронічного обструктивного захворювання легень (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Diseases).

Під час лекторію студенти дізналися про причини виникнення захворювання, фактори ризику, симптоми, особливості діагностики та лікування захворювання легень, а також долучилися до обговорення можливостей застосування методів та засобів фізичної терапії.

«Головна причина розвитку ХОЗЛ — тютюновий дим (у результаті куріння тютюну або вдихання вторинного тютюнового диму). Найбільш уразливими для цієї хвороби у всьому світі є завзяті курці. У таких пацієнтів недуга прогресує удев’ятеро швидше, ніж у тих, хто не курить», – наголошує Центр громадського здоров’я МОЗ України.

До інших найпоширеніших факторів ризику належать:

  • забруднення атмосферного повітря;
  • забруднення повітря в житлових приміщеннях (наприклад, унаслідок використання твердого палива для приготування їжі та обігріву);
  • наявність пилу, диму і випарів хімічних речовин на робочих місцях.

У деяких випадках ХОЗЛ пов’язано із генетичними чинниками, гіперчутливістю дихальних шляхів, невідповідним розвитком легень у дитячому віці, тривалим захворюванням на астму.

Повністю вилікувати ХОЗЛ неможливо, тому слід ужити всіх заходів, аби попередити цю недугу: цілком відмовитися від куріння, уникати пасивне куріння; не контактувати із забрудненим повітрям (як атмосферним, так і у приміщеннях); вакцинуватися від грипу та пневмококової інфекції (особливо у віці після 65 років і за наявності важких супутніх патологій, наприклад, захворювань серця); дотримуватися здорового способу життя.

Організатор заходу, в.о. завідувача кафедри фізичної терапії та ерготерапії Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Лариса Волошко зазначила: «Сьогодні хронічне обструктивне захворювання легень належить до глобальних загроз здоров’ю людства. Особливістю хронічного обструктивного захворювання легень є безсимптомний перебіг і відтермінування появи клінічних проявів. За оцінками ВООЗ, у даний час на цю хворобу страждає більше 210 мільйонів осіб. За прогнозами фахівців, до 2030 року ХОЗЛ стане третьою основною причиною смерті у всьому світі».

Всесвітній день боротьби з хронічним обструктивним захворюванням легень започаткований у 2002 році. Щороку у більш ніж 50 країнах світу відбуваються заходи з метою просвітництва населення та навчання профілактиці хронічного обструктивного захворювання легень.