2019-10-27

#worldOTday: в університеті відзначили Всесвітній день ерготерапії

25 жовтня викладачі кафедри фізичної терапії та ерготерапії і студенти спеціальності 227 «Фізична терапія, ерготерапія» приєднались до ініціативи Всесвітньої федерації ерготерапевтів

#worldOTday: в університеті відзначили Всесвітній  день ерготерапії

Викладачі і майбутні ерготерапевти організували промо-акцію і круглий під цьогорічним гаслом «Поліпшення світового здоров’я та добробуту» (Improving World Health and Wellbeing) і таким чином підтримали ініціативу Всесвітньої федерації ерготерапевтів (WFOT) щодо популяризації нової глобально значущої професії ерготерапевта з нагоди Всесвітнього дня ерготерапії, який відзначають 27 жовтня.

«Ерготерапія сприяє поліпшенню здоров'я та благополуччя в світі. Ерготерапевт – це нова клієнт-центрична професія, яка пропагує здоров’я та благополуччя через цілеспрямовану діяльність. Головна ціль – повернути пацієнта до повсякденного життя, змінюючи виконувані щоденні дії або модифікуючи навколишнє середовище. Ерготерапевт переймається відновленням самообслуговування хворого, його адаптацією до когнітивних, рухових та сенсорних порушень функції організму», – пояснює в.о. завідувача кафедри Лариса Волошко.

Студенти почули послання Президента WFOT Мерилін Паттісон до Всесвітнього дня ерготерапії, переглянули відео-презентацію, наочно показали присутнім на чому фокусується ерготерапія, а також обговорили співпрацю ерготерапевта з мультидисциплінарною командою (фізичними терапевтами, психологами та ін.), обговорили можливості волонтерства у професійному співтоваристві.

Поняття «ерготерапія» або «occupational therapy» з'явилось ще на початку ХХ століття, а першу школу з підготовки фахівців у цій галузі відкрили у 1908 році в Чикаго. Але в Україні ерготерапія як окрема спеціальність з'явилась лише на початку ХХІ століття, а зареєстрована лише з 2015 року.

Учасники заходу закликали більше ділитися інформацією про нову професію і нагадали, що у ПолтНТУ імені Юрія Кондратюка можна здобути кваліфікацію бакалавра фізичної терапії, ерготерапії.

Більше про цю подію у світі можна дізнатись на сайті Всесвітньої федерації ерготерапевтів (WFOT): https://www.wfot.org/