2019-10-11

Екобус: студенти здали більше 20 кг відпрацьованих батарейок

11 жовтня студенти ПолтНТУ імені Юрія Кондратюка скористалися новою послугою від КАТП-1628, щоб долучитися до вирішення проблеми з утилізацією небезпечних відходів

Екобус: студенти здали більше 20 кг відпрацьованих батарейок

З 1 жовтня КАТП-1628 розпочав безкоштовне приймання небезпечних відходів від мешканців Полтави. Своєрідним мобільним пунктом для збирання є спеціалізований автомобіль Citroёn Jumper. Екобус працює щодня з 9 до 16 години, окрім суботи та неділі, на різних зупинках міста за змінним графіком.

Відомо, що на першому етапі Екобус збирає три категорії небезпечних відходів: люмінесцентні лампи, ртутні градусники, батарейки. Потім список буде розширений – можна буде здати старі кінескопи та іншу електротехніку. Відповідно до вищезазначених категорій відходів, бус оснащений трьома контейнерами. Далі їх вміст вивозять на підприємства, які мають ліценцію на утилізацію небезпечних відходів.

Батарейки не знешкоджуються методами утилізації звичайного сміття і потребують спеціального оброблення для знешкодження. Розкладання однієї неправильно утилізованої пальчикової батарейки триває понад 20 років. Одна відпрацьована батарейка, потрапляючи у довкілля, забруднює 400 л води або 20 м2 ґрунту.

В університеті уже майже 10 років реалізується проект «Green Campuses»: запроваджено роздільний збір різного типу сміття. Адміністрація студмістечка разом зі студентським активом та небайдужими студентами збирає та здає до пунктів утилізації відпрацьовані батарейки, лампи, що містять ртуть, термометри. За виручені від здачі макулатури та пластику кошти купують саджанці для озелення тощо. Нині мешканці студмістечка разом зі студентським самоврядуванням ПолтНТУ прийшли на зупинку біля Краєзнавчого музею і передали до Екобусу Полтавського КАТП-1628 понад 20 кг відпрацьованих батарейок та відпрацьовані люмінесцентні лампи.

КАТП-1628 перед відправкою відходів на утилізацію зберігає певний час тільки батарейки. Що стосується термометрів та ламп, то їх уже ввечері відвозять на територію проммайданчика ТОВ «Полекозахист», яке розташоване на Супрунівському промвузлі.

Із батарейками – інший алгоритм. Їх збирають у необхідній кількості, а потім відправляють приватникам на Київ. Звідти вони поїдуть в Румунію та Польщу. Полтавська партія відпрацьованих батарейок стане першою, яку відправлять на утилізацію з України.

В університеті дуже серйозно ставляться до заходів запобігання екологічної загрозі, пов’язаній з накопиченням електронних відходів в регіоні і тому студенти ПолтНТУ активно долучаються до всіх екологічних проектів.

Медіа-центр ПолтНТУ імені Юрія Кондратюка