2020-10-06

Експерти-криміналісти розповіли студентам-правознавцям як шукати сліди злочинів

У рамках Меморандуму про співпрацю та партнерство між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавським НДЕКЦ МВС України студенти-правознавці познайомились з роботою експертів та пересувної криміналістичної лабораторії.

Експерти-криміналісти розповіли студентам-правознавцям як шукати сліди злочинів

Співробітники Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, досвідчені фахівці – заступник завідувача відділу криміналістичних видів досліджень Ігор Рудик та завідувач сектору трасологічних досліджень та обліків Сергій Болдирєв зустрілися зі студентами I курсу спеціальності 08 «Право» Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту. Правоохоронці розповіли про основні принципи роботи експерта-криміналіста, огляд місця події під час здійснення крадіжок рухомого майна, збройних нападів, вбивства, інших тяжких злочинів. Зустріч з майбутніми правознавцями відбулася на свіжому повітрі з дотриманням усіх протиепідеміологічних вимог та рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України.

Студенти-правознавці взяли участь у експериментах, демонстраціях можливостей застосування інструментарію криміналістичної лабораторії.

«Особа, вчиняючи злочини будь-якого рівня складності, залишає потожирові сліди, сліди взуття, за якими наші спеціалісти можуть її ідентифікувати. Завдання експерта-криміналіста – виявити, зафіксувати та вилучити сліди злочину, саме для цього й потрібна робота криміналістичної лабораторії. Усі необхідні в нашій роботі інструменти завжди повинні знаходитися під рукою. Іноді на пошуки злочинця по «гарячих слідах» витрачається лише кілька годин, іноді це займає триваліший час. У нашій практиці буває так – ми допомагаємо розкривати злочини кількарічної давнини, коли з’являються нерозслідувані чи малодосліджені раніше деталі», – розповів завідувач сектору трасологічних досліджень та обліків Полтавського НДЕКЦ МВС України Сергій Болдирєв.

Важливою складовою роботи експерта-криміналіста є оволодіння практичними навичками огляду місця події, збору, систематизації та ідентифікації слідів, пошук знарядь злочину. В нагоді стає криміналістична валіза, у якій зберігаються магнітні порошки для виявлення слідів папілярних узорів, слідів взуття та пензлики для посилення чіткості отриманих слідів, лазери та кутоміри для визначення відстані, з якої використовувалися пістолет чи інша стрілецька зброя.

За словами заступника завідувача відділу криміналістичних видів досліджень Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Ігора Рудика, працювати доводиться часто в непростих умовах, особливо у нічний час доби: «Виїжджаючи на місце події, особливо ретельно стежимо за тим, щоб огородити місце події чи злочину спеціальною стрічкою, біля виявлених слідів проставляємо номерки, які також зберігаються у криміналістичній валізці. Для виявлення слідів взуття на підлозі використовуємо пучок спрямованого під різними кутами світла, отримані сліди фіксуємо на спеціальних носіях. Якщо людина перебуває у базі, знайти її буде нескладно. Якщо ж ні – вносимо дані та перевіряємо на співпадіння, які часом виявляються не одразу. Помилково, наприклад, думати, що рукавички не залишають сліди, що їх неможливо ідентифікувати. У нашій практиці траплялися курйозні випадки, коли злочинець через свою неосвіченість чи жадібність, поплатився власною свободою».

«Зустрічі з представниками правоохоронних органів міста Полтави, експертами-криміналістами, юристами плануємо проводити й надалі. Наразі університет має ряд підписаних меморандумів про співпрацю та партнерство з патрульною поліцією, кіберполіцією, Полтавським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України. Радіємо з того, що фахівці охоче ідуть назустріч, діляться практичним досвідом, презентують власні успішні кейси», – прокоментувала доктор економічних наук, директорка Навчально-наукового інституту фінансів економіки та менеджменту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Черниш.

Студенти-правознавці виявили величезну зацікавленість та активно ставили запитання, зокрема – як проводиться експертиза зброї, які труднощі виникають у діяльності експерта-криміналіста, чи часто доводиться виїжджати на місце події повторно, хто з фахівців у сфері юриспруденції має право звернутися до експерта з запитом на отримання додаткової інформації, чи доводилося фахівцям жалкувати про зроблений професійний вибір.

За словами кандидата наук з державного управління, доцента кафедри публічного управління, адміністрування та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Інни Кульчій, зустрічі з досвідченими фахівцями сприяють усвідомленому вибору молоддю власного професійного покликання, вже з перших років навчання студенти починають чітко усвідомлювати всі труднощі обраного фаху та активніше опановувати навчальні дисципліни.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»