2019-10-01

Експерти у сфері підбору персоналу радились як осучаснити держслужбу і підготовку спеціалістів

25-27 вересня в Одесі відбулась конференція з HR у публічному управлінні «Одеса.Рішельє.Форум». У конференції взяли участь представники закладів вищої освіти, що здійснюють підготовку потенційних держслужбовців і управлінців

Експерти у сфері підбору персоналу радились як осучаснити держслужбу і підготовку спеціалістів

Традиційні Рішельєвські академічні читання, започатковані розпорядженням Кабінету Міністрів України від 02 вересня 2009 року № 1765-р, оновили формат. Майданчик для діалогу влади, науковців та громадськості щодо нагальних питань реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування зібрав HR-експертів у сфері державної служби з країн-членів ЄС та ОЕСР (Естонії, Фінляндії, Франції, Латвії, Литві, Польщі тощо), а також країн ініціативи ЄС «Східне партнерство», представників міжнародних організацій, Офісу Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, вищого корпусу державної служби та служб управління персоналом державних органів України, освітніх закладів, тренінгових організацій, інститутів громадянського суспільства, міжнародні та вітчизняні експерти, HR-лідери з приватного сектору.

Відкрив «Одеса.Рішельє.Форум» Голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко, який у своїй промові підкреслив, що побудова ефективної держави, яка б відповідала європейським стандартам, неможлива без побудови прозорої та ефективної системи державного управління, а також професійної, результативної державної служби. Бізнес-середовище і громадянське суспільство висувають до державних службовців підвищені вимоги.

«Обмін досвідом і практикою в сфері публічного управління є важливим чинником реформування сучасної української держави. Цьогоріч конференція стала новою платформою для обговорення викликів і тенденцій, поширення ідей, кращих практик і досвіду у сфері управління персоналом на державній службі», – прокоментувала учасниця форуму Інна Кульчій, кандидат наук з державного управління, доцент ПолтНТУ імені Юрія Кондратюка. Викладач відвідала майстер-класи від HR-лідерів і лідерів у сфері професійного розвитку, які представили кращі практики застосування HR технологій у публічному управлінні і приватному секторі, визначили можливості їх застосування на державній службі.

Захід організований Національним агентством України з питань державної служби, Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, Національною академією державного управління при Президентові України, Одеським регіональним інститутом державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, Одеською обласною державною адміністрацією, Одеською обласною радою, Одеською міською радою за участі та сприяння проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR), Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO), Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні, ООН Жінки в Україні, програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», проекту «Ґендерно-орієнтоване бюджетування» та інших проектів міжнародної технічної допомоги.

Під час панельних дискусій учасники конференції обговорювали глобальні HR тенденції у державному управлінні та приватному секторі, майбутні виклики та перспективи для державної служби України, а також питання брендінгу роботодавців, культури державної служби та залучення молоді, фахівців на державну службу, впровадження інноваційних підходів до професійного розвитку та навчання на державній службі.