Освітній рівень |
Перший (бакалаврський) |
Програма навчання |
Обов’язкова |
Галузь знань |
07 Управління та адміністрування |
Спеціальність |
076 Підприємництво та торгівля |
Освітня програма |
Економіка бізнесу |
Обсяг дисципліни |
6 кредитів (180 академічних годин) |
Форма контролю |
Захист звіту з практики – диференційований залік |
Проходження виробничої практики має на меті набуття практичних навичок і досвіду економічної та управлінської діяльності, закріплення здобутих під час навчання знань, та підготовка до самостійної роботи на посадах, що потребують загальних і спеціальних компетентностей бакалавра зі спеціальності 076 Підприємництво та торгівля.
Завдання виробничої практики спрямовані на формування у студентів компетентностей:
ІК. Здатність розв’язувати складні спеціалізовані завдання та проблеми у сфері підприємницької, торговельної діяльності або в процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів організації і функціонування підприємницьких, торговельних структур і характеризується комплексністю та невизначеністю умов.
Загальних компетентностей:
ЗК2. Здатність застосовувати отримані знання в практичних ситуаціях.
ЗК6. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.
ЗК8. Здатність виявляти ініціативу та підприємливість.
Спеціальних компетентностей:
СК1. Критичне осмислення теоретичних засад підприємницької та торговельної діяльності.
СК5. Здатність визначати та оцінювати характеристики товарів і послуг в підприємницькій та торговельній діяльності.
СК6. Здатність здійснювати діяльність з дотримання вимог нормативно-правових документів у сфері підприємництва та торгівлі.
СК7. Здатність визначати і виконувати професійні завдання з організації діяльності підприємницьких та торговельних структур.
СК11. Здатність аналізувати, оцінювати, обирати і застосовувати ефективні методи та інструменти ведення бізнесу, визначати перспективні напрямки і шляхи розвитку підприємництва та торгівлі, обґрунтовувати доцільність їх реалізації.
Програмними результатами проходження виробничої практики є:
ПРН1. Використовувати базові знання з підприємництва та торгівлі й уміння критичного мислення, аналізу та синтезу в професійних цілях.
ПРН5. Організовувати пошук, самостійний відбір, якісну обробку інформації з різних джерел для формування банків даних у сфері підприємництва та торгівлі.
ПРН7. Демонструвати підприємливість в різних напрямах професійної діяльності та брати відповідальність за результати.
ПРН9. Знати вимоги до діяльності за спеціальністю, зумовлені необхідністю забезпечення сталого розвитку України, її зміцнення як демократичної, соціальної і правової держави.
ПРН11. Мати концептуальні наукові та практичні знання у сфері підприємництва і торгівлі, необхідні для подальшого використання на практиці.
ПРН15. Оцінювати характеристики товарів і послуг у підприємницькій та торговельній діяльності за допомогою сучасних методів.
ПРН16. Знати нормативно-правове забезпечення діяльності підприємницьких та торговельних структур і застосовувати його на практиці.
ПРН17. Вирішувати професійні завдання з організації діяльності підприємницьких та торговельних структур і розв’язувати проблеми у кризових ситуаціях з урахуванням зовнішніх та внутрішніх впливів.
ПРН22. Визначати і застосовувати ефективні методи та інструменти ведення бізнесу, визначати та обґрунтовувати перспективні напрямки і шляхи розвитку підприємництва та торгівлі.
Попередньо опановані дисципліни: «Економіка підприємства», «Економіка праці й соціально-трудові відносини», «Економіка торгівлі», «Аналіз підприємницької діяльності».
Етапи практики
1. Здійснити загальну характеристику господарської діяльності: законодавча база господарської діяльності та юридичний статус; характеристика суб’єкта підприємництва (вид діяльності, продукція, ринок, структура та функції економічної служби).
2. Дослідити основні економічні, фінансові та трудові показники підприємницької діяльності: аналіз економічних та фінансових показників; продуктивності праці; руху та ефективності використання основних засобів; руху та ефективності використання оборотних коштів, узагальнюючий аналіз основних економічних, фінансових та трудових показників діяльності.
3. Виконати аналіз витрат суб’єкта підприємницької діяльності: за видами господарської діяльності у розрізі операційні витрати, витрати фінансової діяльності, витрати інвестиційної діяльності, інші витрати; групування витрат за ознаками, вивчення змін в динаміці та питомій вазі окремих елементів операційних витрат.
4. Здійснити характеристику основних аспектів управління персоналом: склад та структура персоналу, рух робочої сили; стан соціально-трудових відносин та соціального партнерства; організація оплати і стимулювання праці персоналу; пропозиції за результатами проведеного аналізу.
5. Підведення підсумків, оформлення звіту та подання його на кафедру для перевірки і захисту.
Робоча програма