Освітня компонента 076 Виробнича практика

Освітній рівень

Перший (бакалаврський)

Програма навчання

Обов’язкова

Галузь знань

07 Управління та адміністрування

Спеціальність

076 Підприємництво та торгівля

Освітня програма

Економіка бізнесу

Обсяг дисципліни

6 кредитів (180 академічних годин)

Форма контролю

Захист звіту з практики – диференційований залік

 

Проходження виробничої практики має на меті набуття практичних навичок і досвіду економічної та управлінської діяльності, закріплення здобутих під час навчання знань, та підготовка до самостійної роботи на посадах, що потребують загальних і спеціальних компетентностей бакалавра зі спеціальності 076 Підприємництво та торгівля.

Завдання виробничої практики спрямовані на формування у студентів компетентностей:

ІК. Здатність розв’язувати складні спеціалізовані завдання та проблеми у сфері підприємницької, торговельної діяльності або в процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів організації і функціонування підприємницьких, торговельних структур і характеризується комплексністю та невизначеністю умов.

Загальних компетентностей:

ЗК2. Здатність застосовувати отримані знання в практичних ситуаціях.

ЗК6. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

ЗК8. Здатність виявляти ініціативу та підприємливість.

Спеціальних компетентностей:

СК1. Критичне осмислення теоретичних засад підприємницької та торговельної діяльності.

СК5. Здатність визначати та оцінювати характеристики товарів і послуг в підприємницькій та торговельній діяльності.

СК6. Здатність здійснювати діяльність з дотримання вимог нормативно-правових документів у сфері підприємництва та торгівлі.

СК7. Здатність визначати і виконувати професійні завдання з організації діяльності підприємницьких та торговельних структур.

СК11. Здатність аналізувати, оцінювати, обирати і застосовувати ефективні методи та інструменти ведення бізнесу, визначати перспективні напрямки і шляхи розвитку підприємництва та торгівлі, обґрунтовувати доцільність їх реалізації.

Програмними результатами проходження виробничої практики є:

ПРН1. Використовувати базові знання з підприємництва та торгівлі й уміння критичного мислення, аналізу та синтезу в професійних цілях.

ПРН5. Організовувати пошук, самостійний відбір, якісну обробку інформації з різних джерел для формування банків даних у сфері підприємництва та торгівлі.

ПРН7. Демонструвати підприємливість в різних напрямах професійної діяльності та брати відповідальність за результати.

ПРН9. Знати вимоги до діяльності за спеціальністю, зумовлені необхідністю забезпечення сталого розвитку України, її зміцнення як демократичної, соціальної і правової держави.

ПРН11. Мати концептуальні наукові та практичні знання у сфері підприємництва і торгівлі, необхідні для подальшого використання на практиці.

ПРН15. Оцінювати характеристики товарів і послуг у підприємницькій та торговельній діяльності за допомогою сучасних методів.

ПРН16. Знати нормативно-правове забезпечення діяльності підприємницьких та торговельних структур і застосовувати його на практиці.

ПРН17. Вирішувати професійні завдання з організації діяльності підприємницьких та торговельних структур і розв’язувати проблеми у кризових ситуаціях з урахуванням зовнішніх та внутрішніх впливів.

ПРН22. Визначати і застосовувати ефективні методи та інструменти ведення бізнесу, визначати та обґрунтовувати перспективні напрямки і шляхи розвитку підприємництва та торгівлі.

 

Попередньо опановані дисципліни: «Економіка підприємства», «Економіка праці й соціально-трудові відносини», «Економіка торгівлі», «Аналіз підприємницької діяльності».

 

Етапи практики

1. Здійснити загальну характеристику господарської діяльності: законодавча база господарської діяльності та юридичний статус; характеристика суб’єкта підприємництва (вид діяльності, продукція, ринок, структура та функції економічної служби).

2. Дослідити основні економічні, фінансові та трудові показники підприємницької діяльності: аналіз економічних та фінансових показників; продуктивності праці; руху та ефективності використання основних засобів; руху та ефективності використання оборотних коштів, узагальнюючий аналіз основних економічних, фінансових та трудових показників діяльності.    

3. Виконати аналіз витрат суб’єкта підприємницької діяльності: за видами господарської діяльності у розрізі операційні витрати, витрати фінансової діяльності, витрати інвестиційної діяльності, інші витрати; групування витрат за ознаками, вивчення змін в динаміці та питомій вазі окремих елементів операційних витрат.

4. Здійснити характеристику основних аспектів управління персоналом: склад та структура персоналу, рух робочої сили; стан соціально-трудових відносин та соціального партнерства; організація оплати і стимулювання праці персоналу; пропозиції за результатами проведеного аналізу.

5. Підведення підсумків, оформлення звіту та подання його на кафедру для перевірки і захисту.

 

Робоча програма