Навчальний курс 071Б1M9 Облік за видами економічної діяльності

Освітній рівень Перший (бакалаврський)
Програма навчання Вибіркова
Галузь знань 07 Управління та адміністрування
Спеціальність 071 Облік і оподаткування
Освітня програма Облік і оподаткування
Обсяг дисципліни 4 кредити (120 академічних годин)
Види аудиторних занять лекції (22 академічні години), практичні заняття (20 академічних годин)
Форма контролю Екзамен

Вивчення дисципліни  «Облік за видами економічної діяльності» спрямоване на формування у студентів теоретичних знань та вироблення практичних навичок ведення бухгалтерського обліку на підприємствах різних видів економічної діяльності: сільського господарства, будівельних та торговельних організаціях, закладах громадського харчування і автотранспортних підприємствах; складання первинних і зведених бухгалтерських документів спеціалізованих форм, здійснення калькуляції фактичної собівартості продукції та послуг.

Завдання дисципліни спрямовані на формування у студентів таких компетентностей:

Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями.

Здатність працювати автономно.

Цінування та повага різноманітності та мультикультурності.

Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності.

Здатність проведення досліджень на відповідному рівні.

Здатність використовувати математичний інструментарій для дослідження соціально-економічних процесів, розв’язання прикладних завдань в сфері обліку, аналізу, контролю, аудиту та оподаткування.

Здатність до відображення інформації про господарські операції суб’єктів господарювання в фінансовому та управлінському обліку, їх систематизації, узагальнення у звітності та інтерпретації для задоволення інформаційних потреб осіб, що приймають рішення.

Здатність здійснювати облікові процедури із застосуванням спеціалізованих інформаційних систем і комп’ютерних технологій.

Демонструвати розуміння вимог щодо професійної діяльності, зумовлених необхідністю забезпечення сталого розвитку України, її зміцнення як демократичної, соціальної, правової держави.

Програмними результатами вивчення дисципліни «Облік за видами економічної діяльності» є:

Розуміти місце і значення облікової, аналітичної, контрольної, податкової та статистичної систем в інформаційному забезпеченні користувачів обліково-аналітичної інформації у вирішенні проблем в сфері соціальної, економічної і екологічної відповідальності підприємств.

Визначати сутність об’єктів обліку, аналізу, контролю, аудиту, оподаткування та розуміти їх роль в господарській діяльності.

Володіти методичним інструментарієм  обліку, аналізу, контролю, аудиту, оподаткування господарської діяльності підприємства.

Розуміти особливості практики здійснення обліку, аналізу, контролю, аудиту, оподаткування діяльності підприємств різних форм власності, організаційно-правових форм господарювання та видів економічної діяльності.

Володіти загальнонауковими та спеціальними методами дослідження соціально-економічних явищ і господарських процесів на підприємстві.

Вміти працювати як самостійно, так і в команді, проявляти лідерські якості та відповідальність у роботі, дотримуватися етичних принципів, поважати індивідуальне та культурне різноманіття.

Оволодіння знаннями з навчальної дисципліни «Облік за видами економічної діяльності»  ґрунтується на тісному взаємозв’язку з іншими навчальними дисциплінами, зокрема: «Бухгалтерський облік (загальна теорія)»; «Фінансовий облік»; «Діджитал-технології в обліку»; «Фінанси підприємств».

Тема 1. Особливості бухгалтерського обліку в сільському господарстві.

Тема 2. Облік біологічних активів.

Тема 3. Облік витрат і виходу продукції рослинництва.

Тема 4. Облік витрат і виходу продукції тваринництва.

Тема 5. Бухгалтерський облік витрат і виходу продукції промислових, допоміжних виробництв та загальновиробничих витрат.

Тема 6. Особливості будівельного виробництва та їх вплив на організацію обліку.

Тема 7. Облік витрат і калькулювання собівартості будівельно-монтажних робіт.

Тема 8. Облік руху товарів, сировини і продуктів на підприємствах громадського харчування і торгівлі.

Тема 9. Облік витрат на підприємствах громадського харчування і торгівлі. Облік надання знижок.

Тема 10. Особливості бухгалтерського обліку на автотранспортних підприємствах.

Тема 11. Облік витрат і калькулювання собівартості автотранспортних послуг.

Координатор Syllabus