Освітній рівень | Перший (бакалаврський) |
Програма навчання | Обов’язкова |
Галузь знань | 07 Управління та адміністрування |
Спеціальність | 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність |
Освітня програма | Економіка бізнесу |
Обсяг дисципліни | 3 кредити (90 академічних годин) |
Види аудиторних занять | лекції (18 академічних годин), практичні заняття ( 18 академічних годин) |
Форма контролю | Екзамен |
Вивчення дисципліни «Планування та організація виробничої діяльності» спрямоване на формування необхідних теоретичних знань та практичних навичок з раціональної організації та ефективного планування функціонування виробничих систем промислового підприємства.
Завдання дисципліни спрямовані на формування у студентів фахових компетентностей:
ЗК1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.
ЗК2. Здатність застосовувати отримані знання в практичних ситуаціях.
ЗК4. Здатність спілкуватися іноземною мовою.
ЗК5. Навички використання інформаційних і комунікаційних технологій.
ЗК6. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.
ЗК7. Здатність працювати в команді.
ЗК9. Прагнення до збереження навколишнього середовища.
СК1. Критичне осмислення теоретичних засад підприємницької, торговельної та біржової діяльності.
СК2. Здатність обирати та використовувати відповідні методи, інструментарій для обґрунтування рішень щодо створення, функціонування підприємницьких, торговельних і біржових структур.
СК3. Здатність здійснювати діяльність у взаємодії суб’єктів ринкових відносин.
СК4. Здатність застосовувати інноваційні підходи в діяльності підприємницьких, торговельних та біржових структур.
СК5. Здатність визначати та оцінювати характеристики товарів і послуг в підприємницькій, торговельній, біржовій діяльності.
СК8. Знання і розуміння основ обліку та оподаткування в підприємницькій, торговельній, біржовій діяльності.
СК9. Знання та розуміння організації зовнішньоекономічної діяльності підприємницьких, торговельних і біржових структур.
СК10. Здатність до бізнес-планування, оцінювання кон'юнктури ринків і результатів діяльності у сфері підприємництва, торгівлі та біржової практики з урахуванням ризиків.
Програмними результатами вивчення дисципліни «Планування та організація виробничої діяльності» є:
ПРН6. Вміти працювати в команді, мати навички міжособистісної взаємодії, які дозволяють досягати професійних цілей.
ПРН8. Застосовувати одержані знання й уміння для ініціювання та реалізації заходів у сфері збереження навколишнього природного середовища і здійснення безпечної діяльності підприємницьких, торговельних та біржових структур.
ПРН9. Знати вимоги до діяльності за спеціальністю, зумовлені необхідністю забезпечення сталого розвитку України, її зміцнення як демократичної, соціальної і правової держави.
ПРН14. Вміти застосовувати інноваційні підходи в підприємницькій, торговельній та біржовій діяльності.
ПРН15. Оцінювати характеристики товарів і послуг у підприємницькій, торговельній та біржовій діяльності за допомогою сучасних методів.
ПРН16. Знати нормативно-правове забезпечення діяльності підприємницьких, торговельних та біржових структур і застосовувати його на практиці.
ПРН19. Знати основи обліку та оподаткування в підприємницькій, торговельній і біржовій діяльності.
Передумови для вивчення дисципліни «Планування та організація виробничої діяльності» є навчальні дисципліни, які мають бути вивчені студентами раніше: мікроекономіка, основи підприємницької діяльності, фінанси, гроші і кредит, планування та організація виробничої діяльності, інвестування.
Тема 1. Сутність і організаційно-методичні основи планування діяльності підприємства.
Тема 2. Планування збуту продукції.
Тема 3. Виробнича програма підприємства. Обгрунтування виробничої програми потужністю.
Тема 4. Оперативно-календарне планування.
Тема 5. Матеріально-технічне забезпечення виробництва.
Тема 6. Персонал і оплата праці.
Тема 7. Виробнича інфраструктура.
Тема 8. Планування витрат виробництва.
Тема 9. Фінансове планування на підприємстві.
Тема 10. Виробничі системи. Виробничий процес і принципи його раціональної організації. Структура підприємства.
Тема 11. Організація виробничого процесу в часі: виробничий цикл та його тривалість.
Тема 12. Організація допоміжних виробництв і обслуговуючих господарств.
Тема 13. Організація трудових процесів і робочих місць.
Тема 14. Нормативи та методи нормування праці.
Тема 15. Організаційно-виробниче забезпечення якості й конкурентоспроможності продукції.
Тема 16. Одиничний і партіонний методи організації виробництва.
Тема 17. Організація потокового і автоматизованого виробництва.
Тема 18. Комплексна підготовка до випуску нової продукції.