Освітній рівень | Перший (бакалавр) |
Програма навчання | Обов’язкова |
Галузь знань | 19 Будівництво і архітектура |
Спеціальність | 191 Архітектура та містобудування |
Освітня програма | Архітектура та містобудування |
Обсяг дисципліни | 6 кредитів (180 академічних годин) |
Види аудиторних занять | практичні заняття (72 академічних годин) |
Форма контролю | Екзамен |
Мета навчальної дисципліни формування навичок проєктування підприємств громадського харчування, з урахуванням містобудівних, функціональних, архітектурно-композиційних та інженерно-конструктивних вимог.
Завдання дисципліни: формування креативної особистості та підготовка фахівця, здатного просторово уявляти і наочно відображати творчі рішення типових, оригінальних і перспективних завдань та проблем комплексного характеру в галузі архітектури з розробкою відповідної проектно-конструкторської документації.
Вивчення навчальної дисципліни спрямоване на формування таких загальних та спеціальних (фахових) компетентностей: ЗК01. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності; ЗК02. Вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми; ЗК03. Здатність до адаптації та дії в новій ситуації; ЗК07. Здатність приймати обґрунтовані рішення; ЗК08. Навички міжособистісної взаємодії; ЗК09. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні; СК02. Здатність застосовувати теорії, методи і принципи фізико-математичних, природничих наук, комп’ютерних, технологій для розв’язання складних спеціалізованих задач архітектури та містобудування; СК04. Здатність дотримуватися вимог законодавства, будівельних норм, стандартів і правил, технічних регламентів, інших нормативних документів у сферах містобудування та архітектури при здійсненні нового будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту будівель і споруд; СК05. Здатність до аналізу і оцінювання при-родно-кліматичних, екологічних, інженерно-технічних, соціально-демографічних і архітектурно-містобудівних умов архітектурного проєктування; СК06. Здатність до виконання технічних і художніх зображень для використання в архітектурно-містобудівному, архітектурно-дизайнерському і ландшафтному проєктуванні; СК07. Усвідомлення основних законів і принципів архітектурно-містобудівної композиції, формування художнього образу і стилю в процесі проєктування будівель і споруд, містобудівних, архітектурно-середовищних і ландшафтних об’єктів; СК08. Усвідомлення теоретико-методологічних основ архітектурного проєктування будівель і споруд, містобудівних, архітектурно-середовищних і ландшафтних об’єктів; СК09. Здатність розробляти архітектурно-художні, функціональні, об’ємно-планувальні та конструктивні рішення, а також виконувати креслення, готувати документацію архітектурно-містобудівних проєктів; СК10. Здатність до участі в підготовці архітектурно-планувальних завдань на проєктування, в організації розробки архітектурно-містобудівних, архітектурно-середовищних і ландшафтних проєктів; СК12. Усвідомлення особливостей використання різних типів конструктивних та інженерних систем і мереж, їх розрахунків в архітектурно-містобудівному проєктуванні; СК13. Здатність до розробки архітектурно-містобудівних рішень з урахуванням безпекових і санітарно-гігієнічних, інженерно-технічних і енергозберігаючих, техніко-економічних вимог і розрахунків; СК14. Усві-домлення особливостей застосування сучасних будівельних матеріалів, виробів і конструкцій, а також технологій при створенні об’єктів містобудування, архітектури та будівництва; СК15. Здатність до здійснення комп’ютерного моделювання, візуалізації, макетування і підготовки наочних ілюстративних матеріалів до архітектурно-містобудівних проєктів; СК16. Усвідомлення загальних теоретичних, методичних і творчих засад архітектурного проєктування.
Для формування результатів навчання, зазначених у освітній програмі студенти мають: ПР01. Вільно спілкуватися з професійних питань державною та іноземною мовами усно і письмово. ПР04. Оцінювати фактори і вимоги, що визначають передумови архітектурно-містобудівного проектування. ПР06. Збирати, аналізувати й оцінювати інформацію з різних джерел, необхідну для прийняття обґрунтованих проєктних архітектурно-містобудівних рішень. ПР07. Застосовувати програмні засоби, ІТ-технології та інтернет-ресурси для розв’язання складних спеціалізованих задач архітектури та містобудування. ПР08. Знати нормативну базу архітектурно-містобудівного проєктування. ПР09. Розробляти проєкти, здійснювати передпроєктний аналіз у процесі архітектурно-містобудівного проєктування з урахуванням цілей, ресурсних обмежень, соціальних, етичних та законодавчих аспектів. ПР10. Застосовувати сучасні засоби і методи інженерної, художньої і комп’ютерної графіки, що використовуються в архітектурно-містобудівному проєктуванні. ПР11. Застосовувати художньо-композиційні засади в архітектурно-містобудівному проєктуванні. ПР12. Застосовувати сучасні теоретико-методологічні та типологічні підходи до вирішення проблем формування та розвитку архітектурно-містобудівного та ландшафтного середовища. ПР13.Виявляти, аналізувати та оцінювати потреби і вимоги клієнтів і партнерів, знаходити ефективні спільні рішення щодо архітектурно-містобудівних проєктів. ПР14. Обирати раціональні архітектурні рішення на основі аналізу ефективності конструктивних, інженерно-технічних систем, будівельних матеріалів і виробів, декоративно-оздоблювальних матеріалів. ПР15. Забезпечувати дотримання санітарно-гігієнічних, інженерно-технічних, економічних, безпекових нормативних вимог в архітектурно-містобудівному проєктуванні. ПР16. Розуміти соціально-економічні, екологічні, етичні й естетичні наслідки пропонованих рішень у сфері містобудування та архітектури. ПР17. Застосовувати енергоефективні та інші інноваційні технології при проєктуванні архітектурних об’єктів. ПР19. Організовувати презентації та обговорення проектів архітектурно-містобудівного і ландшафтного середовища. Для досягнення таких результатів навчання студенти повинні:
Практичні заняття – 72 годин:
Змістовий модуль 1.
ОБРАЗНО-ФУНКЦІОНАЛЬНЕ РІШЕННЯ ЗАКЛАДУ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ
Вступ. Вхідне заняття. Видача завдання на розроблення архітектурного проекту. Оглядова екскурсія закладу громадського харчування. Аналіз роєктів-аналогів.
Тема 1. Функціонально-типологічний передпроєктний аналіз. Структурно-типологічна схема закладів громадського харчування. Проведення передпроєктного аналізу. Оцінка повноти вихідних даних. Виконання містобудівної та типологічної частини передпроєктного аналізу.
Клаузура № 1 «Об’ємно-композиційне вирішення об’єкта». Самостійний пошук об’ємно-композиційного вирішення об’єкта з урахуванням містобудівних та індивідуальних обмежень.
Тема 2. Пошук образно-функціонального рішення. Варіативний підхід.
Обговорення результатів виконання клаузури № 1 Уточнення завдань, повноти вихідних матеріалів. Представлення не менше трьох принципово різних ідей образного вирішення закладу громадського харчування.
Змістовий модуль 2.
ОБ’ЄМНО-ПРОСТОРОВЕ РІШЕННЯ ЗАКЛАДУ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ
Тема 3. Пошук об’ємно-просторового вирішення. Варіаційний (варіативний) підхід. Виконання клаузури № 2 «Архітектурно-планувальне вирішення закладу громадського харчування» на основі варіаційного (варіативного) підходу. Пошук архітектурно-планувального вирішення об’єкта, функціонального зонування ділянки, пропозиції по організації транспортно-пішохідних шляхів. Обговорення результатів виконання клаузури № 2. Аналіз та оцінювання якості результатів усіх клаузур. Розроблення ескіз-ідеї функціонально-планувального рішення ділянки та об’єкта проектування у трьох варіантах, проведення необхідних розрахунків. Розгляд варіантів та затвердження ескіз-ідеї функціонально-планувального вирішення проєктованого об’єкта на основі порівняльного аналізу розроблених варіантів.
Тема 4. Ескізне проектування. Розроблення ескізу вирішення генерального плану ділянки, робочого макету, функціонально-планувального, конструктивного та образного вирішення будівлі. Розробка планів поверхів, розрізів, фасадів та перспективи. Розрахунок балансу території ділянки та техніко-економічних показників по будівлі.
Тема 5. Ергономіка закладів громадського харчування. Основи розміщення технологічного обладнання. Розробка схеми технологічного обладнання закладу громадського харчування. Дослідження особливостей ергономіки закладів громадського харчування. Моделювання варіантів розташування елементів технологічного обладнання. Затвердження ескізу.
Змістовий модуль 3.
ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОЕКТНОГО РІШЕННЯ ЗАКЛАДУ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ
Тема 6. Вибір графічного оформлення проекту. Розробка макету презентації проекту підприємства громадського харчування. Пошук кольорового рішення, подачі фасадів та перспективи, тощо. Підбір шрифтового оформлення.
Тема 7. Оформлення проєкту, складання пояснювальної записки, техніко-економічні показники, захист проєкту. Виконання архітектурного проекту з урахуванням нормативних вимог та вихідного завдання; розроблення окремих елементів ескізної документації, складання пояснювальної записки. Огляд креслень з перевіркою дотримання вимог нормативних документів до змісту та оформлення проектної документації, доопрацювання проектів за зауваженнями. Захист архітектурних проектів. Виставка архітектурних проектів з їх аналізом. Рефлексія/підбиття підсумків.
Координатор Конюк Андрій Євгенович
Координатор Савченко Тетяна Василівна