2024-04-12

Полтавська політехніка започаткувала співпрацю з провідними лікувально-оздоровчими закладами Миргорода

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підписав Меморандуми про взаєморозуміння та співпрацю з ПРАТ «Миргородкурорт» та Медичним реабілітаційним центром МВС України «Миргород». Підписані угоди передбачають взаємодію у сфері реабілітаційної та оздоровчо-рекреаційної діяльності задля якісної підготовки фахівців з фізичної терапії та реабілітації, фізичної культури та спорту, а також реалізації експериментального урядового проєкту для реінтеграції ветеранів.

Полтавська політехніка започаткувала співпрацю з провідними лікувально-оздоровчими закладами Миргорода

10 квітня у рамках робочого візиту ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професора Володимира Онищенка на базі Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів «Миргородкурорт» та Медичного  реабілітаційного  центру  МВС України «Миргород» відбулася церемонія підписання Меморандумів  про взаєморозуміння та співпрацю.

Дані угоди передбачають взаємну співпрацю потужного освітнього закладу та профільних медичних установ з метою сприяння розвитку реабілітаційної та оздоровчо-рекреаційної діяльності задля забезпечення якісної підготовки  майбутніх фахівців з фізичної терапії та реабілітації, фізичної культури та спорту, реабілітації ветеранів війни в умовах реалізації експериментального проєкту з переходу від військової служби до цивільного життя  ветеранів війни на базі університету засобами освіти, спорту та реабілітації на виконання Постанови Кабінету Міністрів України №104  від 30 січня 2024 року.

Нагадаємо, Полтавська політехніка увійшла до п’ятірки університетів, які реалізовуватимуть урядовий експериментальний проєкт для ветеранів.

У церемонії підписання важливих для обох сторін документів взяли участь ректор Національного університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко, генеральний директор Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів «Миргородкурорт» Олександр Гавловський та начальник Медичного реабілітаційного центру МВС України «Миргород» Сергій Живаго, які наголосили на актуальності та багатовекторності закріпленої угодами партнерської співпраці.

У робочій зустрічі також взяли участь проректор з навчально-наукової роботи, кандидат юридичних наук Андрій Замахін, декан факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки, доктор педагогічних наук, професор Ліна Рибалко і завідувачка кафедри фізичної терапії та ерготерапії, кандидат медичних наук, доцент Вікторія Горошко й завідувачка кафедри психології Євгенія Хоменко.

 «Дана науково-освітня співпраця відкриває нову сторінку багатовекторного партнерства багатопрофільного класичного університету з провідними медичними курортними установами Полтавської області.

Підписання даних угод про взаєморозуміння та партнерство відкриває широкі освітні та професійні можливості для науково-педагогічних працівників та здобувачів вищої освіти бакалаврського та магістерського рівнів факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки, які якісно опановують ключові фахові навички за спеціальностями 227 Терапія та реабілітація та 017 Фізична культура і спорт.

Угоди передбачають взаємну співпрацю нашого освітнього закладу та профільних медичних установ з метою сприяння розвитку реабілітаційної та оздоровчо-рекреаційної діяльності задля забезпечення якісної підготовки майбутніх фахівців з фізичної терапії та реабілітації, фізичної культури та спорту, психології, реабілітації ветеранів війни в умовах реалізації експериментального проєкту з переходу від військової служби до цивільного життя ветеранів війни на базі університету засобами освіти, спорту та реабілітації на виконання Постанови Кабінету Міністрів України №104 від 30 січня 2024 року, відповідно до якої Полтавська політехніка реалізовує урядовий експериментальний проєкт для ветеранів.

Студенти зможуть проходити виробничу практику на базі установ-партнерів, а випускники допоможуть закрити потребу у вкрай необхідних у сучасних умовах професійних висококваліфікованих кадрах у сфері фізичної реабілітації, психології та відновлення ветеранів війни, учасників бойових дій.

Дякую нашим партнерам і друзям за підтримку ініціатив та співпрацю! Не зупиняємося на досягнутому, працюємо на спільний результат задля Перемоги, реабілітації ветеранів та швидшого відновлення повоєнної України!», – прокоментував очільник Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко.

У результаті науково-освітнього співробітництва університет та установи-партнери  консолідують спільні зусилля для розширення можливостей  розвитку реабілітаційної, оздоровчо-рекреаційної та практико-орієнтованої діяльності, у тому числі практичну підготовку здобувачів вищої освіти зі спеціальності  227 Терапія та реабілітація, надання реабілітаційних послуг ветеранам війни в рамках реалізації пілотного проєкту,  спрямованих на досягнення цілей Меморандумів.

Дане партнерство сприятиме обміну досвідом у сфері терапії та реабілітації, адаптивної фізичної культури  та спорту, організації  та проведення на базі  університету курсів підвищення  кваліфікації для фахівців з терапії та реабілітації Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів «Миргородкурорт» та Медичного реабілітаційного центру МВС України «Миргород», упровадження до освітнього процесу здобувачів вищої освіти спеціальності 227 Терапія та реабілітація практичного та професійного досвіду, залучення співробітників медичних курортних установ до викладацької діяльності, а до освітнього процесу здобувачів вищої освіти спеціальності 017 Фізична культура і спорт – практичної складової з адаптивної фізичної культури для ветеранів війни.

Серед основних напрямків співпраці: сприяння реалізації університетом експериментального проєкту з переходу від військової служби до цивільного життя ветеранів війни, зокрема засобами реабілітації на базі політехніки, створення мультидисциплінарних команд з числа науково-педагогічних працівників кафедри фізичної терапії та ерготерапії, кафедри психології та педагогіки університету та співробітників медичних установ для сприяння реабілітації подолання посттравматичних стресових розладів та соціальній  інтеграції ветеранів війни, розробка спільних наукових проєктів, які становлять спільний інтерес викладачів, студентів та фахівців-практиків, наукове консультування, можливість використання матеріально-технічної бази партнерів з метою проведення навчальних занять і практик  для студентів,  які навчаються за спеціальністю 227 Терапія та реабілітація, участь фахівців установ в удосконаленні освітніх програм університету як стейкхолдерів тощо.

За словами декана факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки, доктора педагогічних наук, професора Ліни Рибалко, співпраця відкриває широкі можливості у сфері проходження практики та подальшого працевлаштування студентів і випускників факультету фізичної культури та спорту, а також реабілітації ветеранів і розвитку ветеранського спорту.

«У ході перемовин обговорили безліч актуальних питань, зокрема налагодження співпраці у сфері надання реабілітаційних  послуг, проходження клінічної практики на базі установ та відповідно підвищення їхніми фахівцями власних професійних компетенцій на базі нашого університету з проходженням сертифікації за спеціальністю 227 Терапія та реабілітація за вимогами державного стандарту.

Таким чином наш університет зможе допомогти подолати найпоширенішу наразі проблему «кадрового голоду», а установи готові брати студентів на практику та готувати кадри під себе.

На факультеті фізичної культури та спорту ми випускаємо бакалаврів, які після завершення навчання можуть працювати асистентами реабілітолога, фізичного терапевта та ерготерапевта – саме таких кадрів потребують наші партнери. Тому студенти, що проживають у Миргородській територіальній громаді та найближчих до неї селах, можуть пройти літню практику, для цього створені прекрасні умови. Під час педагогічної та тренерської практики студенти другого-третього курсів можуть працювати там в якості вихователів, помічників вихователів, тренерів, організаторів культурно-масової роботи.

Наші успішні практичні кейси стануть в нагоді партнерам, що активно співпрацюють з ветеранами війни, учасниками бойових дій. Запрошують також і наших викладачів аби ми організовували для військових турніри з різних видів спорту. Тому маємо можливості і вже працюємо над розробкою спільних проєктів, заходів», – прокоментувала декан факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки, доктор педагогічних наук, професор Ліна Рибалко.

Раніше політехніка підписала Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво з Медичним центром «Нові Санжари» Національної гвардії України.

Нещодавно представники політехніки взяли участь в обговоренні ініціатив з реінтеграції ветеранів, в університеті відбувся перший на Полтавщині випуск помічників ветеранів, а у Полтавській політехніці обговорили потенціал області у програмі реінтеграції ветеранів до цивільного життя.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»