2024-02-06

Академіка НАН України нагородили почесною відзнакою «За заслуги перед університетом»

На засіданні ректорату привітали з 84-річчям академіка НАН України, головного наукового співробітника Інституту геології нафти і газу, професора, доктора геологічних наук, професора кафедри буріння та геології Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олександра Лукіна. Відповідно до рішення Вченої ради вчений нагороджений почесною відзнакою «За заслуги перед університетом».

Академіка НАН України нагородили почесною відзнакою «За заслуги перед університетом»

5 лютого відзначив свій День народження видатний український вчений – академік НАН України, головний науковий співробітник Інституту геології нафти і газу, професор, доктор геологічних наук, професор кафедри буріння та геології Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олександр Лукін.

Ректор, професор Володимир Онищенко особисто привітав академіка, вручив нашому поважному імениннику вітальний адрес від колективу і вручив найвищу почесну відзнаку Полтавської політехніки – «За заслуги перед університетом».

«Олександре Юхимовичу, я не можу не згадати, що Ви, в перші місяці повномасштабної війни,  взяли на себе відповідальність і очолили разову спеціалізовану вчену раду з захисту кандидатських дисертацій за освітньо-кваліфікаційною програмою PhD, прямо у розпал блекаутів. Я ніколи не забуду, цей момент, коли академік, ректор, аспірант, члени спеціалізованої ради працюють у темному укритті, без світла, на резервному живленні комп'ютерів, але захист кандидатської дисертації успішно відбувся, а рішення спецради підтверджене сьогоденням – Педченко Назар, доктор PhD успішно і якісно забезпечує навчальний процес в університеті. Тому я Вам щиро дякую за мужність, за патріотизм і самовіддане служіння науці!

Від імені усього нашого багатотисячного науково-педагогічного та студентського колективу ми щиро Вас вітаємо з Днем народження. Ваші знання і талант, досягнення авторитетного вченого, прагнення досягати досконалості в усьому, надзвичайно високе почуття відповідальності є прикладом для виховання справжнього науковця, а багаторічний досвід та принциповість викликають захопленість і глибоку повагу.

Я зичу вам, міцного здоровʼя, щоб Ви ще багато років передавали свій професійний досвід молодим науковцям.

Я особисто пишаюся тим, що маю можливість проводити час, спілкуючись з Вами і отримувати від Вас мудрі поради.

Найголовніше, Олександре Юхимовичу, міцного Вам здоровʼя на многії літа, щоб Ви свій професійний і життєвий досвід передавали новим поколінням науковців!» – привітав ректор.

«Дорогі друзі, я глибоко зворушений. Сьогодні мій День народження, мені виповнилося 84 роки і 60 років я займаюся геологією нафти і газу різних регіонів. Я дуже радий, що цей день народження я зустрічаю з вами і виповнюю місію, про яку говорив Володимир Олександрович.

Я впевнений, що Полтава має стати науковим центром освоєння надр України. Насамперед, розвитку газового потенціалу. Полтава знаходиться у самому центрі того ареалу, який отримав назву Полтавсько-Харківського вуглеводневого центру. Власне кажучи, ті всі відомі центри поступаються логістикою і запасом вуглеводню. Нещодавно було відкрите Моспанівське родовище – це була наша стара рекомендація. Зараз виявляється, що там потужні притоки газу з невеликих і середніх глибин. Окрім того, Полтавський ареал відрізняється надвеликими глибинами вуглеводнів і я вважаю, що у подальшому роль Полтави буде тільки зростати в освоєнні газових надр. Я хочу побажати вам на цьому шляху успіху!

З Полтавою пов’язані найкритичніші наукові досягнення Володимира Івановича Вернадського і я хотів би подарувати Володимиру Олександровичу мій старий нарис про Вернадського. Я думаю, що це знаменний збіг – збіг критичного моменту в житті Вернадського з формуванням НАН України і цей момент був пов’язаний саме з Полтавою», – прокоментував академік Олександр Лукін.

Нагадаємо, ректор Полтавської політехніки нагороджений національною відзнакою «Науковець року».

Раніше науковці політехніки отримали атестати про присвоєння вченого звання і нагороди за успішні захисти дисертацій, отримали нагороди Полтавської ОВА та органів місцевого самоврядування, а також отримали відзнаки Міністерства освіти і науки України.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»