2021-07-01

Архітекторка-бакалавр присвятила дипломний проєкт реконструкції «Співочого поля імені Марусі Чурай»

Студентка Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Катерина Пархоменко втілила у дипломному проєкті «друге життя» для колись популярної локації Полтави – «Співочого поля імені Марусі Чурай» на території міського парку культури й відпочинку «Перемога» і захистилась на «відмінно».

Архітекторка-бакалавр присвятила дипломний проєкт реконструкції «Співочого поля імені Марусі Чурай»

На захист завітав популяризатор ідеї реконструкції «Співочого поля імені Марусі Чурай», народний депутат України Андрій Боблях, який співпрацював з науковим керівником студентки: «Якби взяти й реалізувати такий проєкт у Полтаві – це стало б корисним та мотивувало туристів приїздити до міста, щоб ми мали що йому показати. Для того, щоб споруда функціонувала цілий рік і щоб було легше знайти інвесторів – людей, які б вклали власні кошти у проєкт, потрібно осучаснити «Співоче поле» по типу Міжнародного культурного центру. Є великі корпорації, які б вклали гроші у цей проєкт, могли б його розвивати. А міська рада могла б його утримувати і робити спільні проєкти з інвесторами. Для цього я тут і присутній, адже зацікавлений щось зробити зі «Співочим полем», щоб воно не перебувало в такому стані, як зараз. Все дуже класно! Даний проєкт – «золота середина». Попередній проєкт коштував 250 мільйонів гривень. Зараз Ви вирішили проблему, щоб спростити, здешевити проєкт, зробити рішення зручнішим та функціональнішим. Хочу побажати успішної реалізації!»

Керівник дипломного проєкту, старший викладач Андрій Конюк, зазначив, що за період навчання Катерина Пархоменко зарекомендувала себе як відповідальна, старанна студентка.

«Для нашого міста дійсно необхідний даний проєкт реконструкції «Співочого поля». На мою думку, презентація запропонованого архітектурного рішення пройшла на високому професійному рівні. Бажаю успіхів на наступних етапах навчання, продовжувати працювати над проєктуванням споруд з глядацькими місцями та експериментувати з іншими напрямками ,яких у архітекторів дуже багато. Як керівник гарантую, що це – сформований висококваліфікований фахівець», – підкреслив Андрій Конюк.

«Авторка проєкту пропонує цікаве реконструкційне рішення «Співочого поля імені Марусі Чурай» на території міського парку культури й відпочинку «Перемога» у місті Полтава на основі варіантного проєктування. Практичні рішення, пропоновані авторкою, у порівнянні з попередніми проєктами, свідчать про хорошу архітектурну підготовку», – прокоментував комплексний архітектурний проєкт студентки старший викладач, член Національної спілки архітекторів України Павло Васильєв. – «Подано схеми цікавої реконструкції козирка позаду головної сцени та приміщень першого поверху, гримерок артистів, схеми розсадки глядацької сцени, переходів, вентиляційних шляхів та перегородок наведені на кресленнях та деталізаціях. Якщо творчо допрацювати вимоги інклюзивності, звернути увагу на пішохідні доріжки поряд з пандусами та внести корективи у вигляді облаштування пандусів без сходинок для маломобільних груп населення, що полегшило б експлуатаційні якості прилеглої території «Співочого поля» – проєкт дійсно поверне відвідувачів на цей об’єкт».

Члени екзаменаційної комісії відзначили, що програма бакалаврських робіт виконана в повному обсязі, студентка на високому рівні впоралася із поставленим завданням, врахувала існуючі ризики та сучасний стан будівлі, і побажали на майбутнє, щоб авторка дипломного проєкту змогла розкритися повністю як фахівець.

«Хочу також підтримати ідею, надзвичайно важливу для нашого міста. Пишаюсь, що за такий складний проєкт взялась наша студентка! Про високий рівень підготовки у нашому університеті свідчить те, що складну задачу вирішує бакалавр спеціальності 191 «Архітектура та містобудування». Студентка врахувала у проєкті і той важливий момент, що неможливо увійти в той час, коли будували «Співоче поле» і використала сучасні технології, архітектурні рішення, щоб знакова локація реально осучаснилась, а не просто була відтворена у попередньому вигляді. Нові інноваційні рішення дозволять зробити цю унікальну сцену місцем проведення різноманітних фестивалів, виступів тощо.

Наш університет давно і успішно реалізовує формулу «освіта+наука+влада+бізнес», і співпраця з народним депутатом України – один з аспектів такої взаємодії. Таке чудове місце у Полтаві, де колись все студентство міста відзначало особливі події, мешканці міста збирались на масштабних заходах, зараз стоїть сумною пусткою. Тож сподіваюсь, що голос молоді буде почуто, а ідеї молодої архітекторки втіляться. Вітаю зі здобуттям освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр», бажаю успіхів та, безумовно, продовжити навчання в магістратурі і працювати над подібними соціально корисними проєктами!» – привітав ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Зараз у Полтавській політехніці професію архітектора здобувають 168 студентів, серед них 67 іноземних студентів із понад 20 країн світу.

Напередодні професійного свята українських архітекторів ректор та міський голова вручили дипломи бакалаврам політехніки.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»