2020-10-22

Аспірантка політехніки обрана Амбасадоркою Цілей сталого розвитку ООН

PhD-студентка Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Катерина Челембієнко стала переможницею лідерської програми для молоді «SDG – Амбасадори» від Центру «Розвиток КСВ» та розповіла про популяризацію Цілей сталого розвитку і волонтерську діяльність.

Аспірантка політехніки обрана Амбасадоркою Цілей сталого розвитку ООН

Центр «Розвиток КСВ» визначив 17 переможців лідерської програми для молоді «SDG – Амбасадори».

117 проактивних учасників протягом трьох місяців виконували челенджі на тему Цілей сталого розвитку від компаній 1+1 media, Carlsberg Ukraine, Career Hub, Фонд Народонаселення ООН в Україні – UNFPA Ukraine, Альфа – Банк Україна, IDS Borjomi Ukraine та Український культурний фонд.

Серед переможців цьогорічної програми - троє полтавців:

  • Дмитро Томенко ( 21 рік, Полтава);
  • Катерина Челембієнко (24 роки, Полтава);
  • Андріана Колотило (18 років. с. Старі Кути, Івано-Франківська область);
  • Софія Кулька ( 18 років. Чернівці);
  • Тетяна Сушко ( 18 років, Полтава);
  • Маргарита Дедер ( 23 роки, Київ);
  • Тетяна Легка (19 років, Рівне);
  • Андрій Завальський (19 років, Київ);
  • Ростислав Семка ( 20 років, Київ);
  • Крістіна Бут ( 23 роки, Мелітополь);
  • Анастасія Форостян (25 років, Харків);
  • Наталія Рибнікова ( 21 рік, Бердянськ);
  • Інна Кравченко ( 21 рік, Суми);
  • Арсен Мартищук ( 21 рік, с. Красник, Івано – Франківська область);
  • Єлизавета Стрельченко ( 21 рік, Конотоп);
  • Андрій Омельченко (23 роки, Кам’янське);
  • Олена Марчук (18 років, Київ).

Кожен переможець\ця отримали почесне звання «SDG – Амбасадора/ки» та можливість брати участь у тижнях розвитку лідерського потенціалу і провести зустрічі з представниками ТОП – менеджменту провідних українських компаній.

PhD-студентка спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджементу Катерина Челембієнко - одна з переможниць, розповіла про свої наукові та волонтерські плани.

Катерина має активну громадську позицію, неодноразово брала участь у різноманітних благодійних проєктах – організації та приготуванні обідів для безпритульних, зборах матеріальної допомоги на лікування людей похилого віку та малозабезпечених мешканців міста. А нещодавно інфраструктурний стартап аспіранток Катерини Челембієнко та Ірини Новицької здобув «Гран -прі» конкурсу стартап-проєктів «Полтавський жіночий бізнес-марафон».

Сфера наукових інтересів аспірантки тісно пов’язана з екологічним підприємництвом в умовах сталого розвитку. Реалізувати його основні засади можливо лише за умови дотримання Цілей сталого розвитку, тому зараз науковиця активно долучається до різноманітних міських та обласних ініціатив.

«Цілі сталого розвитку тісно взаємопов’язані між собою, однаково важливі для розвитку людства, та особисто для мене пріоритетною залишається Ціль 2 – подолання голоду. Неможливо говорити про економічне зростання або соціальну сферу, доки людство не подолало голод. Громадяни не будуть перейматися екологічними проблемами, коли змушені думати про мінімальне задоволення соціально є-економічних та фізичних потреб. Також цікаві цілі, пов’язані з економічним зростанням, для мене – це показник розвитку міст та громад», - поділилася Катерина Челембієнко.

Своє життєве кредо аспірантка сформулювала так: «Давайте змінювати світ разом, маленькими кроками до великої спільної мети!»

У майбутньому планує вивчати та популяризувати основи екологічного підприємництва, продовжувати активну участь у волонтерських програмах, спрямованих на подолання економічних передумов голоду, розширення власної карти Цілей сталого розвитку ООН та подальший внесок у їхнє досягнення, популяризацію серед молодіжного оточення.

Учасникам наступної лідерської програми для молоді «SDG – Амбасадори» радить: «Починайте обдумувати ідеї відразу після отримання завдання, увімкніть своє дизайн-мислення, діліться враженнями з друзями та знайомими, дійте рішуче та на позитиві. Навіть найсміливіша ідея може стати дуже корисною та унікальною, варто лише прикласти зусилля. Будьте собою, це підкреслює вашу особливість. Здивуйте світ і колись він здивує вас!»

За словами голови правління Центру «Розвиток КСВ» Марини Саприкіної, амбіційні та глобальні Цілі сталого розвитку потребують залучення різних груп суспільства: «Саме молодь є тією рушійною силою, яка у майбутньому стане новими лідерами/ лідерками та може зробити значний внесок в популяризацію SDG».

Глобальні Цілі сталого розвитку були затверджені у 2015 році на саміті ООН з питань сталого розвитку. За ініціативи Уряду України та за сприяння системи ООН в Україні протягом року тривав відкритий та інклюзивний процес адаптації ЦСР. Беручи до уваги принцип «нікого не залишити осторонь» та використовуючи широкий спектр інформаційних, статистичних та аналітичних матеріалів, була розроблена національна система ЦСР (86 завдань розвитку та 172 показники для моніторингу їх виконання).

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» співпрацює з Центром «Розвиток Корпоративної Соціальної Відповідальності» - провідною експертною організацією, яка вбачає можливість настання позитивних суспільних змін у зростанні соціальної відповідальності громадян європейських держав. Голова правління Центру «Розвиток КСВ» Марина Саприкіна декілька разів зустрічалася зі студентами Полтавської політехніки та прочитала відкриту лекцію про соціальну відповідальність у компаніях, що змінюють Україну.

Цілі сталого розвитку, яких на сьогодні дотримуються всі країни світу, встановлюють власні показники розвитку і включають 17 цілей і 169 конкретних завдань. Перелік ЦСР був офіційно затверджений на засіданнях Генеральної Асамблеї ООН в кінці вересня 2015 року.

Проєкт «SDG-Амбасадори» створений з метою ознайомлення молоді із SDGs, мотивації на виконання SDG челенджів від компаній України, за виконання яких учасники програми отримують почесне звання «SDG-Амбасадор/ка». Унікальність цієї програми у можливостях для молоді підвищити свої лідерські якості та створити проєкти, тісно співпрацюючи з бізнесом та громадами задля позитивного впливу.

Вітаємо переможницю і бажаємо нових унікальних наукових ідей та проєктів!

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»