2020-06-26

Більше половини бакалаврів архітектури захистилися на відмінно

Три дні поспіль тривали успішні захисти бакалаврів архітектури за напрямом 19 «Будівництво та архітектура» спеціальності 191 «Архітектура та містобудування» та магістра-іноземця, який першим закінчив навчання за дворічною англомовною програмою. Квартал французького міста, резиденція Санти і полтавські закинуті промзони – тематика проєктів розкриває готовність майбутніх фахівців змінювати міста незалежно від географії.

Більше половини бакалаврів архітектури захистилися на відмінно

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» гідно приймає виклики сьогодення та готовий організувати безпечні умови для студентів і співробітників на будь-яку вимогу часу.

Карантин не став на заваді захисту дипломних робіт, який відбувається щорічно. Зокрема, для тих спеціальностей, де надзвичайно складно презентувати дипломні проєкти у дистанційному форматі.

«Навчальний рік завершується у період карантину. Ми врахували особливості тих спеціальностей, де технічно складно якісно презентувати свої дипломні проєкти, зокрема архітекторам. Під час засідання Вченої ради університету було прийнято рішення про проведення захистів дипломних робіт для студентів випускних курсів в режимі офлайн з дотриманням усіх протиепідемічних вимог, зокрема з допуском після температурного скринігу та за наявності засобів індивідуального захисту. Важливо те, що наші студенти позитивно відгукуються про рішення Вченої ради і підготували такі проєкти, які можуть знайти своє втілення у реальному секторі економіки не лише в Україні, а й в Європі», – розповів про особливості завершення навчального року ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Магістрант групи 601-АБі Ханнану Аймен з Алжиру першим закінчив навчання за дворічною англомовною програмою, що відповідає вимогам Міжнародної спілки архітекторів. Він розробив дипломний проєкт на тему «Формування багатофункціональних будівель з урахуванням передових технологій та елементів ландшафтного дизайну» та захистив його на «відмінно». Наукові керівники – к.арх., доцент кафедри архітектури та міського будівництва Людмила Шевченко та к.т.н., доцент кафедри архітектури будівель та містобудування Андрій Дмитренко.

Бакалавр архітектури Олена Горбунова розробила дипломний проєкт французької школи та знайшла відмінності між закладами освіти Франції та України (науковий керівник – кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури будівель та містобудування Тарас Руденко): «Я підготувала комплексний архітектурний проєкт початкової школи у м. Сен-Дені (Франція). Він включає генеральний план, функціональне планування, зовнішні вигляди об’єктів. У цілому, за ергономічними якостями, цей проєкт можна підлаштувати під українські реалії, хоча є певні відмінності: наші школи більш закритого типу, у Франції, наприклад, школу можна поєднати з громадським приміщенням».

Старший викладач кафедри архітектури будівель та містобудування Андрій Конюк розповів, як відбувалась підготовка та захист робіт наживо: «З моменту, коли уряд дозволив проводити заняття групами по 10 осіб, ми провели консультації зі студентами випускових курсів та передзахист дипломних робіт. Відповідно до протиепідемічних вимог, столи розмістили на відповідній санітарній відстані, подбали про антисептики. На захисті присутні тільки студент, комісія та керівник дипломної роботи. Усі інші могли дивитися захист в онлайн режимі на Youtube-каналі університету».

«Найбільш цікавими стали проєкти, присвячені ревалоризації закинутих громадських об’єктів (кінотеатру «Алмаз» присвячено 2 проєкти) і промислових територій у Полтаві під громадські будівлі та простори (3 проєкти). Три роботи розроблені за програмою міжнародного конкурсу по реконструкції території під мультикомфортний квартал у м. Сен-Дені у Франції. Також хочу відзначити цікавий проєкт щодо реконструкції резиденції Санта Клауса у Фінляндії», – прокоментував директор ННІ архітектури та будівництва Олександр Зима.

У підсумку захистилося 27 бакалаврів Навчально-наукового інституту архітектури та будівництва, із них 19 – на «відмінно»!

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»