2022-03-10

CERN припинила співпрацю з РФ

Рада Європейської організації з ядерних досліджень припинила співпрацю з РФ та скасувала статус спостерігача для цієї країни.

CERN припинила співпрацю з РФ

8 березня 2022 року Рада Європейської організації з ядерних досліджень (CERN) ухвалила рішення про припинення співпраці з Російською Федерацією та її установами, а також скасування статусу спостерігача для РФ.

Організація CERN була заснована після Другої світової війни та мала на меті об’єднати нації для розвитку науки в галузі мирного атому. Повномасштабне військове вторгнення Російської Федерації на територію України суперечить цінностям організації, тож 23 держави-члени CERN рішуче засудили дії РФ і висловили співчуття щодо загиблих людей і гуманітарних наслідків від нелюдських дій агресора. Також було засуджено залучення Білорусі до незаконного застосування сили проти України.

Оскільки Україна є асоційованим членом CERN, а українські вчені беруть активну участь у багатьох експериментах і діяльності лабораторії, Радою прийнято рішення про підтримку та заохочення їхніх ініціатив у галузі фізики високих енергій.

Нагадаємо, Комісія ЄС призупиняє співпрацю з російськими організаціями в галузі досліджень, науки та інновацій, а Європейська фундація освіти відмовилась від активностей на території РФ та Республіки Білорусь.