2020-05-21

Cучасна екологія: Андрій Закревський навчає формуванню власного бачення глобальних проблем

Цикл лекцій з екології для студентів та викладачів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Полтавського коледжу нафти і газу, прочитав бізнесмен Андрій Закревський. Гендиректор НКЦ "Ньюфолк" поділився своєю історією успіху та баченням екологічних проблем людства.

Cучасна екологія: Андрій Закревський навчає формуванню власного бачення глобальних проблем
Долучитися до участі онлайн через Zoom мали змогу всі бажаючі – науково-педагогічні працівники, студенти, аспіранти, всі, хто глибоко цікавиться проблемами сучасної екології. Слухачі мали можливість поспілкуватися з лектором, поставити йому запитання, а найактивніші – ще й отримати книги з автографами автора.
 
Генеральний директор НКЦ «Ньюфолк», радник ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з екологічних та енергетичних питань Андрій Закревський тривалий час співпрацює з Національним університетом імені Юрія Кондратюка та Полтавським коледжем нафти і газу як партнер в освітніх та бізнес-проєктах. Свій колосальний практичний досвід у нафтогазовій сфері він передає студентам університету та коледжу. Протягом двох останніх років спікер прочитав цикл лекцій з технологій видобутку нафти і газу для студентів нафтогазових спеціальностей університету. У планах бізнесмена прочитати лекції з еволюційної екології. Свої матеріали лекцій, презентації дозволив викладачам використовувати під час занять.
 
 
Він давно займається питаннями промислової екології, але називає себе і письменником, бо перший свій гонорар отримав за фантастичне оповідання від письменника Бориса Стругацького, яким захоплювався з дитинства.
Власне призначення як лектора, Андрій Закревський вбачає у тому, щоб дати своїм слухачам можливість власного пошуку відповідей на питання, а не сприймати картину бачення світу іншими як певну догму.
 
«Чому я наважився читати лекції з екології для такого шанованого наукового товариства? Екологією я займаюся дуже-дуже давно. З дитинства був дуже допитливим хлопчаком, виловлював плазунів, дуже любив природу. З одинадцяти  років почав займатися на еколого-натуралістичній станції, вже  в чотирнадцять років став переможцем  конкурсу студентських наукових робіт, що проводився Московським університетом.
Початок моєї наукової кар’єри та все подальше життя супроводжувалося вивченням промислової екології, розглядом питань біорізноманіття.  Перебуваючи у науково-дослідницьких  експедиціях, об’їздив  велику кількість країн та побачив чимало цікавих речей. Саме тоді я почав замислюватися над питаннями захисту навколишнього середовища.
Коли три роки тому у нафтогазовій сфері з’явилося поняття «оцінка впливу на довкілля», я вирішив звернутися до нашого законодавства, яке б мало регулювати екологічну сферу діяльності людини.
Яким же було моє здивування, коли я не помітив значних змін у законотворчій  політиці держави, що мала б впливати на вирішення нагальних ситуацій екологічного характеру на державному рівні. Скажу навіть більше – ті питання, які були для мене нагальними 30 років тому, не втратили своєї актуальності й досі.
Не розумію, як виконання чи невиконання величезної кількості законодавчих актів відображається на нас, на звичайних людях, а тим більше на завзятих екологічних активістах як я?» – розповів Андрій Закревський.
 
Свій вибір – звернутися до проблем екології, розгляду теорії глобального потепління, питань ресурсного та енергетичного голоду, що через декілька десятиліть чекає на людство, спікер пояснив так: «Перше, що ми повинні робити – піддавати сумніву будь-які наукові тези, найнеймовірніші припущення, висловлювані нашими сучасниками. Наука необхідна нам для структурування отриманих знань. Науковий підхід у баченні картини світу полягає в дуже простих речах – випробовувати  чужий досвід  та постійно перевіряти  реальність матеріального Всесвіту. Віра – це сфера духовного, а наука займається дослідженням всього природного, не довіряючи авторитетам, висуваючи нові чи відкидаючи вже існуючі  гіпотези».
 
 
Відповіддю на ключове питання лекції: «Що ж таке екологія, що вона може дати людству?» стала теза, що основною проблемою у захисті навколишнього середовища є людина. «Можна зробити дві речі – або викреслити людину з цієї природної формули, або зрозуміти як описати взаємне вторгнення людини і природи», - переконаний Андрій Закревський. Проблеми природного відбору, спроба розглянути проблеми заххисту навколишнього середовища через призму людського здоров'я, знаходження своєрідного «ключа» для вирішення глобальних питань людства – розглянута проблематика досить широка. Варто все піддавати сумнівам та не довіряти думці авторитетів, наголошує спікер.
 
«Безмежно вдячна генеральному директору НКЦ «Ньюфолк» — Андрію Закревському за нагоду ознайомитись та розібратися із сучасними проблемами екології. Цикл лекцій був присвячений таким проблемам: скороченню біорізноманіття, cумі технологій, зростанню популяції людей. Дякую за безцінні знання, чудові та пізнавальні лекції, які ми зможемо використати в подальшому житті», – прокоментувала студентка Таміла Ширай.
 
Медіацентр
Національного університету
"Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"