2021-11-28

Делегація політехніки взяла участь у першій Східноєвропейській конференції SPE з геології та розробки

Науковці і студенти Навчально-наукового інституту нафти і газу і ВСП «Полтавський фаховий коледж нафти і газу» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяли участь у першій Східноєвропейській конференції SPE (спілки інженерів-нафтовиків) з геології та розробки і у 5-му Міжнародному паливному конгресі «Нова енергія – нові виклики».

Делегація політехніки взяла участь у першій Східноєвропейській конференції SPE з геології та розробки

23-24 листопада у Києві відбулась подія світового рівня – перша Східноєвропейська конференція з геології та розробки SPE, ініційована НАК «Нафтогаз України» та особисто головою Київської секції SPE Санжаром Жаркешовим. У ній взяли участь представники усіх провідних нафтогазових компаній України та світу, а також очільники державного енергетичного сектору (налічувалось понад 400 учасників).

Це перша професійна конференція з геології та розробки у Східній Європі, яка пропонує долучитися до світового технічного досвіду, нових концепцій розвідки родовищ та інновацій в галузі оптимізації та збільшення видобутку. У центрі уваги були питання побудови геологічних моделей родовища, басейнове моделювання, побудова сейсмічних зображень, управління розробкою родовищ/методи вторинного та третинного видобутку (EOR/IOR), аналіз впливу цифрових технологій на видобуток та управління життєвим циклом активів.

Робоча мова конференції – виключно англійська.

«Полтавська політехніка, як завжди, в епіцентрі інновацій! Наш університет – лідер нафтогазової освіти, представлений в програмному комітеті Східноєвропейської конференції SPE (спілки інженерів-нафтовиків) з геології та розробки поряд з кращими фахівцями світових компаній.

Також мав честь очолити потужну делегацію Окрема подяка Голові Наглядової ради університету Віталію Григоровичу Вітрику, який був разом із нашою делегацією, і який дуже відповідально ставиться до своїх громадських обов'язків всіляко сприяючи спілкуванню з професіоналами нафтогазової галузі світового рівня.

Бездоганна організація, високий рівень представництва і надзвичайно цінна інформація від експертів розвідки і видобування для подальшого професійного розвитку та оновлень в університеті!

Це була чудова нагода поспілкуватися з топ-менеджерами провідних компаній і державних органів, які презентували бачення розвитку нафтогазової галузі в усій Східній Європі та Чорноморському регіоні. Надзвичайно було приємно особисто познайомитись з головною постаттю у Спілці, президентом SPE – Камелем Бен-Насером.

Результативно поспілкувались з головою правління НАК «Нафтогаз України» Юрієм Вітренком і обговорили цікавий проєкт для політехніки, заступником Міністра енергетики України Максимом Немчиновим і з Головою Держгеонадр, партнером і другом політехніки Романом Опімахом.

До слова, у жовтні я відвідав відкриття Київської секції SPE – філії найбільшої у світі некомерційної професійної асоціації нафтогазової спільноти – Society of Petroleum Engineers (SPE), що відбулось за ініціативи НАК «Нафтогаз України» та підтримки видобувних і сервісних нафтогазових компаній України. Нині професіонали галузі зібралися для обговорення стратегічно важливих питань досягнення амбітної мети: позбутися від енергозалежності до 2030 року, шляхом імпортозаміщення. Це перша професійна конференція з геології та розробки у Східній Європі (!), де бізнесмени, науковці і практики обмінюються світовим технічним досвідом, новими концепціями розвідки родовищ та інноваціями в галузі оптимізації та збільшення видобутку. Ключовий меседж від фахівців і бізнесу – важлива команда однодумців, яка любить компанію, де працює і націлена на результат. Зміцнення корпоративної культури, прагнення спільного результату опинились у одному фокусі разом з розвитком компетенцій (фахівці-інженери (майбутні і вже практикуючі) повинні оволодіти низкою компетенцій, враховуючи STEM-підходи, знання економіки, мультидисциплінарність і командність в роботі), які дозволять по-новому підходити до процесів видобутку. Все це зараз імплементовано у наші освітні програми, але процес здобуття нових навичок – безперервний. Вкотре яскраво втілюється наша формула успіху «наука+освіта+бізнес+влада»! Підсумовуючи перші результати і враження, скажу головне – Полтавській секції SPE бути!» – прокоментував ректор, професор Володимир Онищенко.

Перший день конференції був присвячений розширенню інвестиційних можливостей у Східній Європі і Чорноморському регіоні, а другий день конференції був присвячений стратегічним питанням досягнення результатів. Директорка коледжу Любов Шумська разом з представником Schlumberger Муратом Жиєнкуловим модерувала сесію «Управління запасами і максимізація видобутку».

Серед авторитетних професіоналів, добре знаних у Європі – професор Бранімір Цвєткович, завідувач кафедри нафтогазової інженерії та технологій Полтавської політехніки, вів активні дискусії і ділився своїм досвідом підготовки не лише студентів, а й аспірантів.

Учасники конференції, як зазначив радник голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» з питань видобутку Маврикій Калугін, «фокусуючись на вивченні колекторів, басейному моделюванні, візуалізації сейсмічних даних, управлінні розробкою родовищ, оптимізації вилучення (методах підвищення вилучення), впливі цифровізації на контроль вилучення і строки експлуатації активів», обмінялись технічними знаннями світового класу, новими концепціями розвідки та інноваційними методами підвищення ефективності і збільшення видобутку.

Студентська делегація була дуже активна і під час конференції, і під час конгресу і у форматі постерного захисту з гордістю презентувала свої досягнення і здобутки.

5-й Міжнародний паливний конгрес «Нова енергія – нові виклики» у рамках Східноєвропейської конференції SPE з геології та розвитку, зібрав професіоналів та студентів разом для обговорення актуальних питань нафтогазової промисловості та професійного зростання. Магістрант ННІ нафти і газу Андрій Бучинський став призером постерного конкурсу наукових робіт.

Події стали можливими завдяки об'єднанню зусиль регіонального лідера з розвідки і розробки нафтогазоносних надр НАК «Нафтогаз України» і спонсорської підтримки компаній – Expert Petroleum, УНБ, Schlumberger, Weatherford, Halliburton, «Гео Альянс» і OMV Petrom, які є партнерами Полтавської політехніки.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»