2024-07-24

Делегація Полтавської політехніки взяла участь у конференції «UK-Ukraine Second International Twinning Conference 2024: Роль університетів у післявоєнному відновленні України»

Делегація Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на чолі з ректором, професором Володимиром Онищенком взяла участь у Другій міжнародній конференції «UK-Ukraine Second International Twinning Conference 2024: Роль університетів у післявоєнному відновленні України» в рамках Twinning Ukraine, долучившись до обговорення досвіду в сфері реалізації проєктів відбудови за участю міжнародних партнерів.

Делегація Полтавської політехніки взяла участь у конференції «UK-Ukraine Second International Twinning Conference 2024: Роль університетів у післявоєнному відновленні України»

Упродовж 4 -5 липня 2024 року в рамках Twinning Ukraine у польській столиці Варшаві відбулася Друга міжнародна конференція «UK-Ukraine Second International Twinning Conference 2024: Роль університетів у післявоєнному відновленні України», яка об’єднала навколо обговорення низки актуальних питань повоєнної відбудови та відновлення представників провідних закладів вищої освіти, європейських державних інституцій.

Масштабна міжнародна подія дала унікальну можливість обговорити роль університетів у відбудові економіки, соціальної сфери та інфраструктури України, а також визначити нові напрямки співпраці з міжнародними партнерами.

Майданчиком для проведення мегапотужного івенту виступив Університет «Вістула», де представники провідних університетів, залучені до британсько-української ініціативи Twinning, яку в 2022 започаткували Cormack Consultancy Group та Universities UK, обговорили досягнення за 2 роки і подальші перспективи зміцнення партнерства і підвищенню стійкості університетів. 

Делегація Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – ректор, професор Володимир Онищенко, проректорка з наукової та міжнародної роботи, доктор технічних наук, професор Олена Степова та декан факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка педагогічних наук, доцентка Анна Агейчева – долучилася до масштабного міжнародного науково-освітнього івенту з метою обміну досвідом у сфері реалізації міжнародних грантових проєктів з відбудови за участю вітчизняних та європейських колег.

Зокрема, очільник Полтавської політехніки Володимир Онищенко взяв активну участь в обговоренні залучення партнерів до процесу відновлення України після війни, обміну досвідом з провідними міжнародними університетами та створення нових можливостей для розвитку нашого університету і студентів.

Кращими практиками підтримки поділилися координатор віртуальної співпраці Гаазького університету прикладних наук Райнаут Кламер, помічниця директора ініціативи Twinning Оксана Вавренчук, керівниця програми з академічного наставництва Ліверпульського університету Марія Вітторія Масотіна, очільник платформи Virtual Internships Деніел Ніверн.

Спікери розповіли про проєкти COIL – спільне міжнародне дистанційне навчання, ініціативи віртуальних стажувань і стипендіальні програми, започаткування спільних академічних наукових досліджень із системою тьюторства. За фінансової підтримки Oxford International Education Group, пропонують другий раунд навчання COIL, який буде відкритий як для українських, так і для британських науковців. Варто зазначити, що науковці Полтавської політехніки вже пройшли перший цикл стажування.

Підтримка, яку надають британські університети українським партнерам, важлива для збереження вищої освіти України та її розвитку попри виклики війни. Серед ключових напрямків співпраці – проведення курсів англійської мови, реалізація програм академічної мобільності та стажувань.

Під час презентації успішних кейсів унікальної ініціативи Twinning, класичний університет «Полтавська політехніка» поділився власною історією успіху – успішним партнерством з Лондонським університетом «Метрополітан».

«Ми пишаємось цим побратимством! Наші партнери надали гуманітарну допомогу для облаштування SMART-аудиторії — 100 хромбуків, і протягом двох років ми активно проводимо спільні науково-освітні заходи, програми мобільності студентів і викладачів, реалізовуємо обмін кращими практиками європейського рівня.

Співпраця з London Metropolitan відкриває для Полтавської політехніки нові перспективи, включаючи академічні обміни, спільні дослідницькі проєкти та програми подвійних дипломів. Це дозволить нашим студентам отримати доступ до передових освітніх ресурсів, новітніх технологій та міжнародного досвіду, що є надзвичайно важливим у сучасному глобалізованому світі.

Результатом участі в конференції стали напрацьовані ідеї подальшого сприяння підвищенню якості освіти та досліджень у нашому університеті, а також розвитку міжнародних зв'язків і взаєморозуміння з нашими партнерами.

Віримо у майбутнє та працюємо на перемогу і благо України! Разом ми сильніші!

Запрошуємо на навчання до прогресивного Національного університету «Полтавська політехніка», який забезпечує освіту світового рівня!», - прокоментував ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Учасники конференції також взяли участь в інтерактивній сесії, де обговорили сталий розвиток вищої освіти в Україні під час кризи. Ключовими спікерами дискусії стали радниця Президента з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ольга Будник, директор Європейського банку реконструкції та розвитку Василь Говгера, директорка проєктів Cormack Consultancy Group Анжела Стащак, голова Universities UK International, директорка Сент-Ендрюського університету Дам Саллі Мепстоун і директор Британської Ради в Україні Колм МакГіверн. Під час їхніх виступів обговорювалися питання забезпечення життєдіяльності навчальних закладів, інтеграції сучасних технологій у освітній процес, підтримки учнівської та студентської молоді в умовах війни.

Директор проєкту Twinning Олександр Смирнов та проректорка з наукової та міжнародної діяльності Університету імені Альфреда Нобеля Вікторія Соколова поділилися результатами проєкту Twinning Dual Degree, наголосивши на важливості створення спільних програм для підвищення якості освіти.

Керівник консультаційної групи «Cormack Consultancy Group» Чарльз Кормак підсумував досягнення ініціативи Twinning, відзначивши значні успіхи у зміцненні міжнародної співпраці між українськими та британськими університетами.

У панельній дискусії, присвяченій ролі університетів у відновленні та модернізації України, учасники обговорили внесок закладів вищої освіти у відбудову інфраструктури, розвиток наукових досліджень та залучення міжнародної підтримки.

Відзначимо, проєкт Twinning є джерелом передових можливостей для наступних поколінь української молоді, що дозволяє реалізувати сучасні активності, серед яких найрізноманітніші школи, курси, тренінги і майстер-класи, які дають змогу розвиватися та безкоштовно переймати досвід британських університетів.

Нагадаємо, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» має низку партнерських угод про міжнародне співробітництво з провідними університетами Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Чехії, Словаччини, Німеччини, Великобританії, Сполучених Штатів Америки, Канади. Нині про Полтавську політехніку знають навіть в Гренландії!

Вступаючи до Полтавської політехніки, сучасна молодь впевнено будує сучасну освітню траєкторію та обирає європейське майбутнє!

Раніше на Полтавщині стартував новий проєкт «Амбасадори безпеки».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»