2021-12-02

Діджиталізація університету в дії: політехніка приєдналась до програми «Дія.QR»

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» приєднався до програми «Дія. QR» – студенти, співробітники, відвідувачі та абітурієнти можуть запитувати послуги і авторизуватись за допомогою мобільного додатку «Дія» без пред’явлення паперових документів.

Діджиталізація університету в дії: політехніка приєдналась до програми «Дія.QR»

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» приєднався до програми цифрового документообігу та проєкту впровадження е-паспорта та став учасником  програми «Дія.QR».

            «Оскільки законодавством закріплено право використання громадянами України e-паспорта та e-паспорта  для виїзду за кордон разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом та цифровим кодом) у таких самих випадках, коли законодавством передбачено подання та застосування паперових копій паспорта громадянина України та  паспорта громадянина України для виїзду за кордон, то має бути створена відповідна інфраструктура. Потужний інноваційний університет з відмінною матеріально-технічною базою одним з перших втілює подібні проєкти та долучається до поетапної цифровізації різноманітних сфер людського життя. Полтавська обласна державна адміністрація активно розвиває цифрову інфраструктуру області і забезпечує реалізацію загальнодержавних проєктів. Упродовж останніх років у Полтавській політехніці успішно впроваджується концепція «е-університету», чимало служб та департаментів працюють у режимі «paperless», багато послуг діджиталізовано і переведено в онлайн. Новий рівень – нові можливості!» – прокоментував ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

            Відповідно до Закону України від 30 березня 2021 року №1368 – ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»  закріплено право використання громадянами України e-паспорта  та e-паспорта  для виїзду за кордон разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом та цифровим кодом). Громадяни України  мають можливість передавати електронні копії зазначених документів за допомогою мобільного додатку «Дія». Відповідно до пункту 4 розділу І Закону України електронні версії e-паспорта  та e-паспорта  для виїзду за кордон можуть подаватися та застосовуватись у таких самих випадках, коли законодавством передбачено подання та застосування паперових копій паспорта громадянина України та  паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

            Дія.QR — це індивідуальний QR-код, через який організації можуть отримувати цифрові копії документів одразу на електронну пошту. Його достатньо роздрукувати та розмістити в точках взаємодії з користувачем. Цей функціонал створений для малого, середнього бізнесу, а також державних установ та органів місцевого самоврядування.

Як працює «Дія.QR»:

• у місцях контакту з відвідувачами розміщуємо QR-код;

• відвідувач сканує QR-код для передавання копії цифрового документа (рекомендовано використовувати сканер QR-коду в мобільному застосунку «Дія»);

• у мобільному застосунку підтверджує передавання персональних даних. «Дія» автоматично сформує чернетку листа з копіями цифрових документів з адресою отримувача;

• відвідувач натискає «Надіслати» у своєму поштовому клієнті – копію цифрового документа надходить на електронну адресу відповідного підрозділу, департаменту чи відділу університету.

Даний алгоритм застосовуватиметься в університеті, наприклад, при зверненні за довідками, оформленні читацького квитка  чи поселенні в гуртожиток.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»