2022-06-09

«Діємо для здоров’я»: у коледжі нафти і газу Полтавської політехніки понад 150 громадян протестували на вміст цукру в крові

На фоні хронічних стресів, спричинених повномасштабною війною росії та України, значно зростають ризики виникнення цукрового діабету другого типу. У коледжі нафти і газу відбувся пресбрифінг координаторів україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я», усіх охочих протестували на вміст цукру в крові та проконсультували лікарі.

«Діємо для здоров’я»: у коледжі нафти і газу Полтавської політехніки понад 150 громадян протестували на вміст цукру в крові

Сімейні лікарі у Полтавській області стали «мисливцями за діабетом», інформуючи про його профілактику, вчасне виявлення та лікування у рамках україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» у партнерстві з Центром громадського здоров’я України. Полтавська область — один із п’яти цільових регіонів, де вже кілька місяців поспіль працюють команди «Мисливців за діабетом». Проєкт стартував в області ще до початку повномасштабного вторгнення росії. Тепер активності проєкту, в тім числі й інформаційна кампанія «Мисливці за діабетом», враховують потреби не лише полтавців, а й тимчасово переміщених до Полтави мешканців інших регіонів України.

У Полтавському фаховому коледжі нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся пресбрифінг і обстеження усіх охочих.

«У гуртожитку зараз мешкає більш як три сотні тимчасово переміщених осіб із Харківщини, Київщини та інших областей. Ми повідомляли про можливість здати кров на вміст цукру, якою скористалися цілими родинами. Колектив теж відгукнувся на підтримку важливих оздоровчих заходів», – прокоментувала Любов Шумська, директорка Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

Головний терапевт Департаменту охорони здоров’я Полтавської військової адміністрації Іван Шумейко, менеджер проєкту, голова правління БФ «Здоров’я жінки та планування сім’ї» Галина Майструк, координатор напрямку роботи з первинною ланкою надання допомоги у надзвичайних ситуаціях проєкту Владислав Збанацький, регіональна координаторка проєкту в області Ніна Дурдикулиєва, лідерка команди полтавських «Мисливців за діабетом», сімейна лікарка Світлана Левченко говорили про те, як впливають на здоров’я людей війна та її наслідки, зокрема, хронічні сильні стреси, про напрями подальшої роботи, заплановані проєктом активності.

«Вчасне виявлення і лікування цукрового діабету має стати пріоритетом, особливо зараз, коли є велика кількість людей, які переживають лиха війни. Наразі у нас зареєстровано 52 тисячі пацієнтів із цукровим діабетом, з них 403 дитини. За скеруванням сімейного лікаря у Полтавській області забезпечується визначення рівня глюкози в крові та лікування цього захворювання. Разом із цим, щоб покращити виявлення хвороби на ранній стадії, ми проводимо тренінги про цукровий діабет для сімейних лікарів, щоб вони мали особливу настороженість щодо цукрового діабету. Окрім того, і самі люди мають звертати увагу на своє здоров’я, турбуватися про нього, зокрема перевіряючи цукор у крові — саме на це спрямована наша інформаційна кампанія», — відзначає Ніна Дурдикулиєва, регіональна координаторка проекту «Діємо для здоров’я» у Полтавській області.

«Часто цукровий діабет 2 типу проходить без симптомів на початку захворювання. Наприклад, людина переживає тривалий чи сильний стрес, який запускає розвиток хвороби, рівень глюкози у крові починає постійно перевищувати норму, і це руйнує організм. Проте людина може не мати скарг і в цілому почуватися нормально. Тому дуже важливо регулярно перевіряти свій рівень глюкози у крові, щоб вчасно виявити захворювання і почати його лікування», – зазначає лікар Світлана Левченко.

8 червня медики обстежили 158 людей – і тимчасово переміщених, і мешканців мікрорайону різного віку: від дитячого до поважного. Лікарі виявили 22 випадки підвищеного рівня цукру у крові, у шістьох людей – вперше. Їм рекомендовано дообстеження. Загалом консультації сімейного лікаря отримали 42 людей.

Також кожен може пройти перший доказовий онлайн-тест на визначення індивідуального ризику цукрового діабету 2 типу: diabetes.phc.org.ua. Пройти його можна як самостійно, так і під час прийому у свого сімейного лікаря. Цей тест є частиною Уніфікованого клінічного протоколу первинної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги «Цукровий діабет 2 типу», затвердженого Наказом МОЗ №1118, а отже він може бути використаний будь-яким лікарем у медичній практиці. Дізнайтеся більше про це захворювання, його профілактику, раннє виявлення та лікування.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»