2020-09-21

Дні європейської спадщини-2020: полтавці відвідали Інститут шляхетних дівчат

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підтримав спільний з полтавськими музейниками арт-проєкт у рамках Днів європейської спадщини. У вихідний день полтавці мандрували освітнім простором міста ХІХ століття і дізнавались маловідомі факти про видатних полтавців.

Дні європейської спадщини-2020: полтавці відвідали Інститут шляхетних дівчат

У Полтаві другий рік поспіль відбуваються Дні європейської спадщини. Спільний проєкт Ради Європи і Міністерства культури та інформаційної політики України має мету – поширювати знання про культурні здобутки регіонів України. Цьогоріч тематику проєкту сфокусували на висвітленні освітньої спадщини Полтави, зосередившись на темі «Спадщина і освіта: уроки, які варто повторити».

З 18 по 22 вересня заплановані 5 безкоштовних екскурсій. 20 вересня Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став локацією для сюжетно-тематичної екскурсії з елементами театралізації «Освітній простір Панаса Мирного». Відвідувачів зустрічали та супроводжували студентки у вбранні вихованок Полтавського інституту шляхетних дівчат, створивши колоритну атмосферу XIX століття.

«Полтавці та гості міста на безоплатній основі через систему обов’язкового попереднього запису (шляхом онлайн реєстрації або за телефоном) матимуть унікальну можливість почути маловідому інформацію в незвичній подачі з елементами театралізації. «Освітній простір Панаса Мирного» – це туристичний маршрут історичними місцями, які пов’язані з культурною спадщиною й освітою. Який вплив мали знання, традиції, навички, життя і творчість відомого письменника й громадського діяча Панаса Мирного для Полтави й України? Репрезентуємо унікальні театралізовані історії на історичних локаціях стародавньої Полтави: Полтавський інститут шляхетних дівчат, Полтавський міський сад, урочище Зелений Гай, Третє міське початкове училище імені Стефановича, музей-садиба патріарха Мстислава, Полтавський літературно-меморіальний музей Панаса Мирного. Прагнемо зрозуміти, усвідомити й переосмислити історію, сучасність і майбутнє освіти у ХХІ столітті», – зазначають організатори.

Проєкт сприятиме формуванню у сучасників усвідомленого ставлення до історії, сучасності та освіти у XXI столітті, ознайомлення полтавців з культурними надбаннями міста.

«У рамках Днів європейської спадщини у Полтаві значну увагу акцентують на важливості культурного спадку відомих людей, зокрема творчості Панаса Мирного, у становленні сучасної освіти. Наш університет проводить спільний захід з Полтавським літературно-меморіальним музеєм Панаса Мирного, адже ми пишаємося власними двохсотлітніми культурними та освітніми традиціями.

Політехніка стала першою локацією екскурсії для людей, які опікуються розвитком туризму на Полтавщині, цікавляться науковою і літературною спадщиною відомих полтавців. Екскурсанти мали змогу ознайомитися з аспектами освітньої діяльності нашого закладу вищої освіти – важливого об’єкту культурної спадщини міста. Колишній Інститут шляхетних дівчат заклав у наших стінах дух благородства, любові до рідного краю та повагу до освітніх традицій. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю з освітніми та культурними установами міста», – прокоментувала заступниця голови комітету туризму, культури та інновацій при Полтавській торгово-промисловій палаті, директорка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту Ірина Черниш.

Екскурсанти ознайомилися зі сторінками історії Інституту шляхетних дівчат, побували у Народному музеї історії університету імені Надії Кочерги. У музеї зберігаються архівні матеріали, речі, книги, ювілейні видання, що висвітлюють цікаві моменти з життя закладу вищої освіти.

Дні європейської спадщини – результат спільної ініціативи Ради Європи та Європейської Комісії, у рамках відзначення яких європейські країни проводять спільні найпопулярніші культурні заходи.

Метою є об’єднання громадян в європейському вимірі та акцентування уваги на цінності культурної спадщини п’ятидесяти держав-підписантів Європейської культурної конвенції.

Протягом вересня – жовтня проводиться понад 70000 культурно-освітніх заходів, що допомагають підвищити рівень обізнаності про спільну спадщину Європи, створювати спільну культурну спадщину, сприяти інтеграції та розвитку креативності сучасників.

Протягом наступних трьох років у Полтаві планується впровадження нових культурних ініціатив з залученням представників наукової та освітньої спільноти міста.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»