2021-12-01

До 15 грудня продовжено набір на навчання іноземних студентів

Набув чинності наказ Міністерства освіти і науки України, відповідно до якого продовжено термін набору іноземних студентів до українських університетів. Дедлайн подачі документів для іноземних вступників – 15 грудня 2021 року.

До 15 грудня продовжено набір на навчання іноземних студентів

Відповідно  до  Наказу  Міністерства  освіти і науки України   від 17 листопада 2021 року №1239 «Про затвердження Змін до Порядку організації набору та навчання (стажування) іноземців і осіб без громадянства та форми документа з підготовки фахівців у закладах вищої (фахової передвищої) освіти» термін набору іноземних студентів до українських університетів продовжено до 15 грудня 2021 року. Відповідний наказ  вже зареєстрували у  Міністерстві юстиції України та набув  чинності 30 листопада 2021 року. Зазначеним документом також врегульовано питання строків, необхідних для виконання процедур вступної кампанії для оформлення документів, що дають право перебувати в Україні  упродовж  навчання.

Відповідно до статті 44 Закону України «Про вищу освіту», статті 43 Закону України «Про фахову передвищу освіту», пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 11 вересня 2013 року N 684 «Деякі питання набору для навчання іноземців та осіб без громадянства», пункту 8 Положення про Міністерство освіти і науки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року N 630  Міністерство освіти і науки України затвердило зміни до Порядку організації набору та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» також продовжує набір іноземних студентів за всіма освітньо-професійними програмами та напрямами практичної підготовки.

Згідно з ст.4 Закону України «Про вищу освіту» Право на здобуття вищої освіти на рівні з громадянами України (у тому числі за рахунок коштів державного або місцевого бюджету) мають наступні категорії осіб:

  • іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні;
  • закордонні українці, які постійно проживають в Україні;
  • особи, яких визнано біженцями;
  • особи, які потребують додаткового захисту.

Прийом іноземців на навчання до закладів вищої освіти за рахунок коштів державного бюджету здійснюється у межах квот для іноземців (крім іноземців та осіб без громадянства, у тому числі закордонних українців, які постійно проживають в Україні, осіб, яких визнано біженцями, та осіб, які потребують додаткового захисту).  Інші іноземці та особи без громадянства можуть здобувати вищу освіту за кошти фізичних (юридичних) осіб, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, законодавством або угодами між закладами вищої освіти про міжнародну академічну мобільність.

Для вступу до освітнього закладу іноземні громадяни особисто подають до приймальної комісії університету заяву у паперовій формі. До заяви додають повний пакет  документів:

  • документ (оригінал та його копію) про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ;
  •  додаток (оригінал та його копію) до документа про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ (за наявності);
  • академічну довідку, видану іноземним/українським навчальним закладом (у разі переведення або поновлення на навчання, починаючи з другого курсу, додається академічна довідка);
  • копію паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства;
  • поліс медичного страхування, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України;
  • 4 фотокартки розміром 30 х 40 мм;
  • копію посвідчення закордонного українця (за наявності);
  • іноземці, які вступають на навчання за програмами академічної мобільності, подають документи, затверджені правилами прийому до  закладу вищої освіти  та/або передбачені вимогами міжнародних програм та/або договорів, в рамках яких реалізується академічна мобільність.

За додатковою інформацією звертатися: 36000, м. Полтава, пр. Першотравневий, 24, каб. 123 Ц.

Контактні телефони: (0532) 561 897, (0532) 561 604, (099) 057 65 17.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»